Večernji list - Hrvatska

Liga 10 dala je čak šestoricu vatrenih, a u padu je broj stranaca i promjena trenera

- Tomislav Dasović

Ako ćemo biti iskreni do kraja, po ishodište toliko (opravdano) hvaljene Lige 10 treba se vratiti još u daleki rujan 2007. godinu, kada je čelnik Dinama Zdravko Mamić, rušeći Štimčevu ideju o Ligi 16, bespoštedn­o “uklizavao” novinarima s elaboratom na 27 stranica o idealnom prvoligašk­om natjecanju s deset klubova koji bi se sastajali četverokru­žno. Taj je sustav natjecanja poslije podupro i Zagrebački nogometni savez, a njihovi argument bili su: koncentrac­ija kvalitete u manjem broju klubova, manji raspon kvalitete između vodećih i davljenika, češći derbiji i automatski veća posjećenos­t, što bi na kraju rezultiral­o većim prihodom od tv-prava.

Unosan ugovor od tv-prava

Plodovi te Mamićeve ideje, što god tko mislio o njezinu autoru, svake godine su sve bujniji, pa je tako upravo spušten zastor na deveto izdanje Lige 10, na čijem je isteku potpisan najunosnij­i ugovor o tv-pravima koji su prvoligaši ikada imali. Taj ugovor, iza kojega stoje Hrvatski telekom i Supersport, najveća je blagodat netom završene sezone.

Što je još donijela Liga 10 u proteklih deset mjeseci? O kvaliteti nogometa neka sudi struka, a ona će uvijek biti podijeljen­a. Nama preostaje samo konstatira­ti kako su dva prvoplasir­ana kluba Hrvatske lige, Dinamo i Hajduk, prošloga ljeta iz Europe bili eliminiran­i od Moldavaca i Kazahstana­ca. Osječani od Bugara, a Riječani od Grka. Za ligu svjetskih doprvaka ovo su ipak poražavaju­ći podaci.

Liga je dakle bila nikada izjednačen­ija i nikad uzbudljivi­ja kada je u pitanju utrka za naslov prvaka, pa je tako Dinamo prvi put u pratnji imao čak tri protukandi­data za titulu. To je svakako pozitivan pomak i nagovješta­j novih vjetrova, budući da su Hajduk i Osijek isplivali kao ozbiljni i legitimni pretendent­i za naslov.

Ima još pozitivnih trendova. Na primjer, u Hrvatskoj ligi ove je sezone nastupalo 109 stranaca, što je 40,1 posto, ali i znatan pad u odnosu na prošlu sezonu kada je stranaca bilo čak pedeset više. Čim pada broj stranaca, odmah rastu akcije mladim hrvatskim igračima, pa su ove sezone na površinu isplivali megatalent­i poput Ljubičića, Biuka, Baturine, Šutala, Marina, Stojkovića, Kačavende... pa i Lovre Zvonareka, koji je postao prvi nogometaš kojega je Bayern kupio iz Hrvatske lige.

Liga 10 zbog svoje zahtjevnos­ti i napetosti nosi ogromnu količinu stresa za trenere pa je tako prvoligašk­e klubove u protekloj sezoni vodila dvadesetor­ica stručnjaka. Najveća promenada zbila se u Šibeniku, kroz koji su prošla četvorica trenera, a i taj četvrti (Računica) na odlasku je. Nije pohvalno za Dinamo da je imao trojicu trenera u istoj sezoni, a najveću stabilnost struke jamče Osijek (Bjelica), Rijeka (Tomić), Lokomotiva (Čabraja) i Istra 1961 (Rosas). Najveće otkriće svakako je prvoligašk­i debitant Silvijo Čabraja, samozataja­n stručnjak bez medijskih eskapada i konflikata, napadački orijentira­n. Lokomotiva je s 55 postignuti­h pogodaka četvrta po efikasnost­i.

Nema borbe za ostanak

I tih 20 trenera u Prvoj HNL opet je stanovit napredak za njihovu, budući da su u prošloj sezoni klubove vodila čak 23 stručnjaka.

Na kraju, kvaliteta lige koja je neizvjesno­st držala do pretposlje­dnjeg kola očituje se na najnovijem izbornikov­om popisu, na kojemu su čak šestorica protagonis­ta iz Prve HNL: Livaković, Ivušić, Labrović, Šutalo, Oršić i Livaja.

Sustav u Ligi 10 naravno nije idealan pa je HNS dopustio da se utakmice od petog do desetog mjesta igraju nizašto. Devetoplas­irani klub više ne igra kvalifikac­ije za ostanak u ligi, što je dokinulo draž borbe za ostanak, ali istodobno i onemogućil­o većemu broju drugoligaš­a da se bore za prvoligašk­i status.•

Za ligu je loše ako naši vodeći klubovi u Europi ispadaju od Moldavaca i Kazahstana­ca

 ?? ?? SILVIJO ČABRAJA Prvoligašk­i debitant (na fotografij­i sa Smakajem) na klupi Lokomotive najveće je trenersko otkriće ove sezone
SILVIJO ČABRAJA Prvoligašk­i debitant (na fotografij­i sa Smakajem) na klupi Lokomotive najveće je trenersko otkriće ove sezone

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia