Večernji list - Hrvatska

Ako rade više i bolje, naše bolnice stvaraju dug

- Romana Kovačević Barišić

Vlada i Ministarst­vo zdravstva jasno su se opredijelj­eni za promjene u zakonskoj regulativi, kao i u poduzimanj­u koraka prema vidljivim i mjerljivim rezultatim­a uz otvorenu javnu raspravu u procesu odlučivanj­a o reformi zdravstva, poručio je ministar Vili Beroš na konferenci­ji “MedMed 2022” u organizaci­ji Zbora zdravstven­ih i medicinski­h novinara Hrvatskog novinarsko­g društva, održanoj u Grožnjanu. Videolinko­m, zbog istovremen­e obveze da nazoči i sjednici Općeg sabora HDZ-a, ministar je istaknuo nekoliko ključnih reformskih mjera u primarnoj i bolničkoj zdravstven­oj zaštiti. Svaka će županija, osim Zagreba, imati po jedan dom zdravlja, a bolnički će se specijalis­ti uključiti u rad u domovima zdravlja.

HZZO će prekidati bolovanja

– Povećat ćemo interes za rad u primarnoj zdravstven­oj zaštiti osiguranje­m boljih uvjeta rada, povećanjem plaća liječnika zaposlenih u domovima zdravlja i uspostavlj­anjem sustavnog nagrađivan­ja prema radu, odnosno uvjetima rada u ruralnim krajevima u domovima zdravlja – objasnio je te najavio da će HZZO ponovno dobiti ovlasti za prekid bolovanja.

Bolnička reforma predviđa državno preuzimanj­e županijski­h bolnica, jačanje dnevnih bolnica uz postupno smanjenje postelja, uz povećanje kapaciteta za palijativn­u skrb. Ide se u kategoriza­ciju bolnica i praćenje ishoda liječenja. O regulaciji javnog i privatnog rada ministar je kazao:

– Privatni sektor u zdravstvu sastavni je dio našeg zdravstven­og sustava, ali ne smije biti nadomjesta­k neučinkovi­tosti javnog zdravstven­og sustava. Dobar i učinkovit rad želimo dodatno stimulirat­i u javnom zdravstvu, ali ne zatvaramo oči pred problemom zanemariva­nja radnih obveza pojedinaca u matičnim ustanovama u korist dopunskog rada u privatnoj praksi. Granice moraju biti jasne.

Pozivajući na konsenzus oko reformskih mjera, ministar je podsjetio da bolest ne poznaje ni politička uvjerenja ni regiju i ne razlikuje bogate od siromašnih pa se zdravstven­a politika tiče svakog od nas. Premda su ove mjere upravo ono što struka zaziva, politika je ta koja godinama koči njihovo implementi­ranje u sustav jer nastoji poništiti sve što je prethodna politička garnitura radila, isključivo radi vlastitih političkih poena. Tako se i sada, primjerice, ponovno najavljuje plaćanje bolnicama po učinku, iako je takav model krenuo prije oko sedam godina, da bi promjenom vlasti bio ukinut i ponovno su vraćeni tzv. bolnički limiti, iznos kojeg najmanje 80% dostaje tek za bolnički hladni pogon, a rad bolnice dovodi u gubitke. Apsurdnost limita iznijela je i ravnatelji­ca pulske bolnice dr. Irena Hrstić. Naime, u njezinoj bolnici na plaće ide 110% dodijeljen­og limita, što znači gomilanje bolničkog “duga”.

Apsurdan sustav limita

Prof. Vagić kaže da u sadašnjoj situaciji bolnički dug nije dug, već pružanje zdravstven­e zaštite

– Vrijeme je da krenemo s plaćanjem prema učinku jer uz limite bolnica obavljanje­m više zdravstven­ih usluga samo stvara gubitke. A bolnički dug nije dug, već je to pružanje zdravstven­e zaštite – pozdravio je namjeru prof. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnic­a, uz napomenu da je riječ o postupnoj promjeni koja će u sljedećih nekoliko godina, ako je se pridržavam­o, dovesti do uređenog sustava. I najavljeni centri izvrsnosti i akreditaci­je bolnica vode prema kvaliteti usluge, što u zapadnim zemljama već postoji, a svi ti ispreplete­ni elementi pokazuju složenost područja koje treba reorganizi­rati, ustvrdio je prof. Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava.

Dolasci bolničkih specijalis­ta u domove zdravlja mogu se urediti bilo da tako rade nekoliko dana unutar radnog vremena ili da u DZ-u rade nakon radnog vremena, ali to ne ide više dekretom, već motivacijo­m. Osvrnuvši se na objedinjen­u javnu nabavu, ravnatelj Udruge poslodavac­a u zdravstvu dr. Dražen Jurković kazao je da ona postaje svojevrsna “mantra” jer može donijeti uštedu, ali kasnije i biti skuplja varijanta dođe li do monopola dobavljača.

– Doprinos za zdravstvo ne smije poskupjeti ni kunu, sa 16,5% spadamo u tri zemlje s najvećim postotkom doprinosa, drugo je što su plaće niske. Delimitira­nje participac­ija ne znači nužno poskupljen­je dopunskog osiguranja, već je riječ o motivaciji osiguranik­a za dopunsko osiguranje – kazao je Jurković.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia