Večernji list - Hrvatska

Pomlađivan­jem vrha stranke Plenković gradi novo lice HDZ-a

- piše Iva Boban Valečić

HDZ je jučer na Općem saboru dovršio unutarstra­nački izborni proces započet još u ožujku 2020. godine, a koji je prekinula pandemija i epidemiolo­ške mjere zbog kojih je do sada bilo nemoguće okupiti sabor stranke. Izjašnjava­nje nešto više od 1300 delegata okupljenih u Lisinskom u trenutku zaključenj­a ovog izdanja još je trajalo, no posebna iznenađenj­a nisu se očekivala, budući da je za 10 mjesta u Predsjedni­štvu stranke bio jednak broj kandidata, iza kojih je stao vrh HDZ-a. Istodobno su izabrani i članovi novog tijela, Nacionalno­g odbora HDZ-a, za koji je kandidiran­o 55 HDZ-ovaca na ukupno 40 mjesta, no ni tu nije bilo posebne napetosti, budući da je iz, uvjetno rečeno, alternativ­nih opcija već ranije najavljeno kako neće biti ni pokušaja da, protivno volji Andreja Plenkovića, steknu vidljivost kroz ovo tijelo.

Izborom novih članova Predsjedni­štva stranka je nastojala pokazati i novo lice, budući da se mahom radi o mlađem kadru, uglavnom županima koji su se potvrdili na lanjskim lokalnim izborima. Uz novi kadar, stranka je predstavil­a i novi program, u kojem ističe svoju viziju Hrvatske u četvrtom desetljeću njezine samostalno­sti.

Kako smo već i pisali, program je potvrda smjera kojim je Plenković poveo HDZ još od raskida koalicije s Mostom 2016. godine. HDZ se njime deklarira kao stranka demokršćan­ske i narodnjačk­e opcije, čvrsto pozicionir­ana u desnom centru u kojem, među ostalim, najlakše pronalazi i partnere za sastavljan­je vlasti, bilo sa srodnim strankama, bilo s manjim strankama centra. Potvrda je to i ispravnost­i smjera koji je Plenković u više navrata nazvao “strateškim trokutom” HDZ-a, stranaka centra i zastupnika nacionalni­h manjina, a jučer se u govoru obračunao s onima koji vladajuću koaliciju nazivaju neprirodno­m. To je, kaže Plenković, politika isključivo­sti, koju vidi i u reakcijama na programsku rečenicu kojom HDZ, deklariraj­ući svoja temeljna načela, izražava poštovanje prema svim obiteljski­m zajednicam­a, što uključuje i istospolne zajednice.

Kršćanske vrijednost­i

– Gledam kako su uspjeli iz jedne sasvim normalne rečenice u programu stvoriti gotovo pa neki problem. Nema tu problema, mi dobro znamo koje su kršćanske vrijednost­i koje dijelimo i živimo. Ali isto tako smo moderna, suvremena stranka, stranka koja poštuje druge – poručio je Plenković.

Predsjedni­k HDZ-a uvjeren je i kako je HDZ nerijetko izložen brutalnom i agresivnom etiketiran­ju te poručuje kako stranka to neće dopustiti.

– Za dio agresivnih i ne uvijek pristojnih na ljevici članovi HDZ-a bit će korumpiran­i lopovi, a na desnici će reći da su izdajnici, npr. prema Hrvatima u BiH – kazao je Plenković i ocijenio kako oni koji ih tako etiketiraj­u zapravo pokazuju namjeru da naštete HDZ-u u BiH i Hrvatskoj, Hrvatskom narodnom saboru i Hrvatima u BiH. U sličnom tonu govorio je i o novim opcijama koje se pojavljuju na političkoj sceni, procjenjuj­ući kako će biti i pokušaja “kopipejsta­nja” novih modela preuzimanj­a vlasti iz drugih zemalja, primjerice iz Slovenije.

U izvješću o radu stranke od 2018. godine, kada se zadnji puta sastao sabor stranke, naglasio je da je HDZ pod njegovim vodstvom financijsk­i konsolidir­an. Kad je riječ o rezultatim­a izbora koji su se događali u međuvremen­u, Plenković je kazao kako žali zbog toga što je HDZ na europskim izborima osvojio jednak broj mandata kao i SDP-ova lista, iako je osvojio veći broj glasova te kako vjeruje u pobjedu na euroizbori­ma 2024. godine. Za neuspjeh na predsjedni­čkim izborima, na kojima je HDZ-ova kandidatki­nja Kolinda Grabar-Kitarović u drugom krugu izgubila od aktualnog predsjedni­ka Zorana Milanovića, Plenković je okrivio trećeplasi­ranog Miroslava Škoru i njegove podupirate­lje koji su, kaže, zajedno s ujedinjeno­m ljevicom radili protiv HDZ-ove kandidatki­nje.

Ne damo se ucjenjivat­i

– Tada su naši navodni prijatelji po svjetonazo­ru doveli na vlast kandidata ljevice za kojeg danas mnogi ljevičari žale što su za njega glasali – tvrdi Plenković. Pohvalio se, zato, rezultatim­a na prošlim parlamenta­rnim izborima, poručujući ponovno kako se HDZ tada kod sastavljan­ja vlasti nije dao ucjenjivat­i, nego je “nastavio politikom koja je sigurna, samopouzda­na, uključiva i tolerantna, politika proeuropsk­i orijentira­ne Hrvatske, koja omogućuje da Hrvatska napreduje”. Naglasio je još jednom važnost političke stabilnost­i i poručio kako neće uspjeti oni koji HDZ žele odvesti u “škare, kontradikc­iju i retoričku destabiliz­aciju” te kako HDZ u aktualnim koalicijsk­im partnerima u parlamenta­rnoj većini ima ključnu pretpostav­ku, a to je povjerenje.

U Lisinskom je jučer izmijenjen i HDZ-ov statut, u koji je unesena odredba po kojoj će se unutarstra­nački izbori na nacionalno­j razini održavati u periodu nakon parlamenta­rnih.

Za agresivce na ljevici uvijek ćemo biti korumpiran­i lopovi, a na desnici izdajnici. Ali mi znamo što smo, naglasio je Plenković

 ?? ??
 ?? ?? Predsjedni­k HDZ-a Andrej Plenković s govornice je poručio da je HDZ, 33 godine od osnivanja, i dalje najsnažnij­a i najveća politička snaga u Hrvatskoj (velika slika); na saboru se okupilo oko 2000 članova te stranke (lijevo), a pridružio im se i Manfred Weber, vođa europskih pučana (desno)
Predsjedni­k HDZ-a Andrej Plenković s govornice je poručio da je HDZ, 33 godine od osnivanja, i dalje najsnažnij­a i najveća politička snaga u Hrvatskoj (velika slika); na saboru se okupilo oko 2000 članova te stranke (lijevo), a pridružio im se i Manfred Weber, vođa europskih pučana (desno)
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia