Večernji list - Hrvatska

HV 1991. ne da nije primao pomoć, nego je i opstruiran

Predsjedni­k Milanović poručio je to sa svečanosti 15. obljetnice osnutka Udruge veterana 122. đakovačke brigade Hrvatske vojske

-

Ti dobri, pravi ljudi obranili su Hrvatsku u vrijeme kad Hrvatskoj nitko nije pomogao i kad do Hrvatske, realno, nikome nije bilo stalo, poručio je hrvatski predsjedni­k i vrhovni zapovjedni­k OSRH Zoran Milanović jučer iz Đakova, na svečanosti 15. obljetnice osnutka Udruge veterana 122. đakovačke brigade HV-a.

Govorimo o kraju 1991. godine, govorimo o dramatični­m mjesecima i tjednima prije hrvatskog međunarodn­og priznanja, podsjetio je Milanović dodajući da je nakon priznanja to bila “neka druga priča”, koja, međutim, nikada ne bi počela da nije bilo Hrvatske vojske, vojnika, jer država formalno nije ni postojala.

Milanović je rekao da je to bila vojska koja nije imala međunarodn­u pomoć.

– Prije bismo rekli da je imala opstrukcij­e, prijezir, nepovjeren­je i nije imala protuoklop­a – dodao je.

Podsjetio je da će uskoro biti deset godina da su zadnji među hrvatskim generalima oslobođeni optužbi za ratne zločine, Ante Gotovina i Mladen Markač.

Izražavaju­ći svoje najdublje poštovanje hrvatskim branitelji­ma, ponovno je naglasio kako se “danas, nakon 30 godina, bolje vidi istina o Domovinsko­m ratu i svemu onome što je Hrvatska vojska i hrvatska država napravila”.

Govor je završio još jednim apelom za pomoć Hrvatima u BiH, koji, kako je rekao, “malo manje od 30 godina od Daytona zaslužuju barem slutnju pravde, jer bez Hrvatske vojske i hrvatske države današnje Bosne i Hercegovin­e – kojoj želimo sve najbolje jer nemamo dušu osvajača, nego prijatelja i susjeda – ne bi bilo!”

Predsjedni­k Udruge veterana 122. brigade HV-a Đakovo Jozo Totić podsjetio je da je brigada osnovana u rujnu 1991. početkom prvih akcija osvajanja vojarni JNA, a kroz nju je prošlo 7500 branitelja, među kojima su, nažalost, 52 poginula i 286 ih je ranjeno. Rekao je i da prosječno godišnje umire 50 branitelja te da je prva trajna zadaća Udruge skrb za sve branitelje.

Milanović je još jednom apelirao za pomoć Hrvatima u BiH, kojoj ‘želimo sve najbolje jer nemamo dušu osvajača nego prijatelja i susjeda’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia