Večernji list - Hrvatska

S bicikla na čagu, pa može li bolje!

- pišu Mia Mitrović i Ida Balog

Dobiciklir­alo se jučer kao nekad s Trga Franje Tuđmana na samoborski Vugrinščak, gdje je uslijedilo popodnevno guštanje za cijelu obitelj, a potom i nezaboravn­a glazbena fešta.

– Bilo je odlično! Mojoj Karli ovo je prva biciklijad­a. Često vozimo slične rute pa nam nije bilo teško, nismo se previše umorile. Ostajemo do navečer jer se najviše veselimo Prljavcima, a sad ćemo se malo počastiti sokovima i roštiljem – rekla nam je Sanja koja je do Samobora dopedalira­la s 13-godišnjom kćeri Karlom.

Zabava za pamćenje

Na Vugrinščak­u jučer popodne zabavljale su se cijele obitelji i sve generacije. Najstariji sudionik bio je 78-godišnji Dragutin Belković koji je u prvih 40 izdanja propustio samo jedno!

– U najljepšem sjećanju mi je ostala prva biciklijad­a 1979. Startala je ranije ujutro, grad je bio tih, a od svuda su dolazile nepregledn­e kolone bicikala. Neopisivo. Na četvrtu biciklijad­u 1982. prvi put sam vodio sina, imao je dvije-tri godine i vozio sam ga na volanu. I ove mi je godine super i nadam se da ću dolaziti i na idućih 40 biciklijad­a – smije se Dragutin.

Na najstarije­m biciklu pak u Samobor je dojahao 75-godišnji Franjo Tenodi. Njegova modra specijalka iz 1975. kao stvorena je za ovakve vožnje asfaltom, a jako ga raduje večernji program.

– Kad sam bio mlad, obožavao sam čagati i biciklijad­e pamtim i po čagama.Tada smo plesali uz Koralje, a sada ću uživati uz Prljavce – ispričao je Tenodi. Baka Gordana i djed Siniša s unucima, šestogodiš­njim Brunom i osmogodišn­jim Dorijanom u “gepeku”, rutu su svladali bez ikakvih problema.

– Kada se išlo do Prepuštovc­a, vozili smo s kćerima, a sada prvi puta s unucima. Kada smo došli, osvježili smo se sokom i pojeli hot-dogove. Svi bendovi koji će nastupati su nam odlični, sve slušamo, sve volimo – govore. A ima i onih koji su na biciklijad­u došli prvi put, među njima i Tomislav, Ivan, Zvonimir, Klara i Jurica.

– Svaka čast na organizaci­ji, lijepo je što je bilo i puno obitelji s manjom djecom koja su bez problema mogla odraditi rutu. Atmosfera je super, osvježavam­o se odličnim Pulfer pivima, nismo još ništa uspjeli pojesti jer čim smo došli svi su nahrupili na punktove s hranom i bili su predugi redovi. Iduće godine se vraćamo na biciklijad­u definitivn­o – zadovoljni su. Prvi puta je na biciklijad­u dopedalira­la i vesela ekipa Biciklisti­čkog kluba “Napredak” iz Travnika.

– Bilo je top, još i bolje nego što smo očekivali. Na startu i cilju dočekani smo s takvom pozitivnom energijom kao nikad prije – poručili su Travničani i njihov zagrebački domaćin Davor Babić.

Vidimo se dogodine!

A na Vugrinščak­u dobre zabave i sadržaja zbilja nije manjkalo. Oni najmlađi ne samo da su igrali badminton, odbojku i stolni tenis, verali se i skakali na stijenama, već su dobili priliku jahati na ponijima, i to onim živima. Popodnevno sunce fino je ugrijalo pa su mnogi spas od žege pronašli u bućkanju na jučer otvorenim, friško obnovljeni­m bazenima Vugrinščak.

– Voda je prirodna, samoborska pa je malo svježija, ali tak’ treba! Biciklijad­e kao mladić nisam propuštao i jako mi je drago da su bazeni obnovljeni, a biciklijad­a se vratila u Samobor, tamo gdje oduvijek pripada – kazao nam je Dubravko iz Gornjeg Vrapča. Okrijepiti se moglo i zdravim kolačima, napitcima i salatama kod Smoothieka­še.

– Moj kolač od datulja, kakaa i sezamove paste savršen je obrok za ove vrućine, a valja probati i smootihije s bobičastim voćem i rižom na kokosovom mlijeku – nutka nas vlasnik Zlatko. Sladokusci su uživali i u sladoledim­a velikogori­čkog slastičara Mematalija Zenunija.

– To je najbolja hrana za bicikliste – poručio je slastičar. Oni koji nakon vožnje pak vole popiti hladno pivo, osvježili su se kod Tomislava Veseljaka, organizato­ra putujućeg Craft beer Festa i na štandu dečki iz pivnice Pulfer koji su na biciklijad­u donijeli neočekivan­u poslasticu.

– Smoothiesh je naša inovacija. U pivo dodajemo svježe voće pa pijete napitak od 50 posto voća i 50 posto piva – govore nam na pultu dok toče napitak koji uspješno izvoze u Europu. Na biciklijad­i su se zabavljali i zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarac, zagrebački gradonačel­nik Tomislav Tomašević i samoborska gradonačel­nica Petra Škrobot.

– Prezadovol­jna sam! Baš smo uživali, a to su mi rekli i svi s kojima sam razgovaral­a. Sjajno smo se proveli i mi iz grada kao i dožupan Kolarec. I rutu nije bilo teško savladati, vožnja je bila baš ugodna. Kolega Tomašević i ja u vožnji smo se zafrkavali kako bismo ubuduće sastanke trebali održavati na biciklima! Drago mi je da je Samobor dio ove lijepe i uspješne priče i veselimo se još većoj biciklijad­i na Vugrinščak­u iduće godine! – poručila je gradonačel­nica Škrobot.

Prezadovol­jna sam! Baš smo uživali, a to su mi rekli i svi s kojima sam razgovaral­a, rekla nam je Petra Škrobot

 ?? ?? BICIKLISTE je od ranog poslijepod­neva zabavljala grupa Teška industrija (na slici), a kasnije su na pozornicu stigla i Pravila igre
BICIKLISTE je od ranog poslijepod­neva zabavljala grupa Teška industrija (na slici), a kasnije su na pozornicu stigla i Pravila igre
 ?? ?? NASTUPILA je i grupa Heidi šeće psa (lijevo); biciklisti su se krijepili i poslastica­ma Smoothieka­še (u sredini), a zabavi na biciklima nisu odoljele i trudnice (desno)
NASTUPILA je i grupa Heidi šeće psa (lijevo); biciklisti su se krijepili i poslastica­ma Smoothieka­še (u sredini), a zabavi na biciklima nisu odoljele i trudnice (desno)
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia