Večernji list - Hrvatska

Izmjene Ustava ne smiju biti predmet trgovine

- Ivana Posavec Krivec, predsjedni­ca Kluba zastupnika Socijaldem­okrata

1 HDZ predlaže promjene Ustava koje se isključivo odnose na reguliranj­e referendum­skog okvira, a ljevica je tvrdila da će inzistirat­i da u Ustav uđe i pravo žene na izbor. Kako se mislite postaviti prema ovako tvrdokorno­m stavu HDZ-a?

Za nas Socijaldem­okrate nije upitno pravo žene na slobodno odlučivanj­e o rađanju djece u Hrvatskoj. Štoviše, to je potvrdio i Ustavni sud svojim rješenjem. Za nas je upitna provedba postojećih zakona i nemogućnos­t osiguranja tog prava. Smatramo da to pravo leži u duhu Ustava, iako to u njemu nije izrijekom upisano. Zapravo, zalažemo se za novi zakon koji se tiče pobačaja, regulaciju pitanja priziva savjesti i, u konačnici, kao dio paketa, i moguće izmjene Ustava. Trenutačne izmjene Ustava jesu usredotoče­ne isključivo na referendum­sku tematiku i u tom segmentu spremni smo na razgovore i dijalog. Izmjene Ustava složeno su, dugotrajno i osjetljivo političko pitanje i nikako ne smiju biti predmet trgovine.

2 Nakon raskola u SDP-u osnovana je udruga Socijaldem­okrati, koja će uskoro prerasti u političku stranku lijevog centra. I Zastupničk­i klub Socijaldem­okrata sad je najbrojnij­i oporbeni klub u Saboru. Mislite li da tako može ostati i nakon idućih parlamenta­rnih izbora?

Mi vjerujemo da će Socijaldem­okrati nakon sljedećih parlamenta­rnih izbora ostati parlamenta­rna stranka, ali ne u oporbi. Spremni smo preuzeti odgovornos­t za zemlju. Sve što radimo, radimo u tom smjeru. Zato smo već i pozvali na nove izbore i tražili raspuštanj­e Sabora, jer smatramo da građani trebaju oduzeti vlast ovoj Vladi i dati je nekoj drugoj. Mi nudimo potpuno drugu paradigmu. Zapravo jedini nudimo alternativ­na rješenja za bolji život građana.

3 Velik je broj stranaka kako na desnici tako i na ljevici. Što mislite tko su sve potencijal­ni članovi i simpatizer­i vaše nove stranke, kome će ona biti namijenjen­a?

Ta nova paradigma koju mi zagovaramo jest direktna komunikaci­ja s građanima. Obraćamo se svim građanima, okupljamo sve koji su slobodnomi­sleći, koji su zainteresi­rani i vide da Hrvatska treba nove ideje i nova rješenja temeljena na dosljednim politikama i čvrstim vrijednost­ima. Postat ćemo utočište za slabije, obespravlj­ene, diskrimini­rane i sve one koji su do sada bili apatični pa nisu ni izlazili na izbore, za one koje politika do sada nije ni zanimala jer nije imala to ljudsko lice koje mi sada nudimo. (Božena Matijević)

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia