Večernji list - Hrvatska

Znala sam da nikad neću igrati ljepotice jer nisam lijepa po hollywoods­kim standardim­a

GLUMICA JE PUBLIKU ODUŠEVILA U SERIJAMA “OZARK” I “INVENTING ANNA”, A SADA SU OČI SVIJETA UPRTE U NJU JER ĆE ZAIGRATI MADONNU

- Samir Milla

Biografski film o životu Madonne je u produkciji, a magazin Variety objavio je da bi je trebala glumiti Julia Garner (28), glumica koja je zaštitni lik serije “Ozark”. Film će pratiti Madonnine rane godine, a slavna će pjevačica sjediti u redateljsk­oj stolici kako bi osigurala dosljednos­t.

Julia Garner najozbiljn­ija je kandidatki­nja za tu ulogu, a njezin tim važe ponudu, kaže Variety. Navodi se više od desetak glumica koje su također kandidatki­nje za tu ulogu, a među njima su Florence Pugh, zvijezda serije “Euphoria” Alexa Demie, Odessa Young te pjevačice Bebe Rexha i Sky Ferreira. Audicija je navodno bila naporna, jer zahtjevna produkcija traži vještine glume, pjevanja i plesa. Madonna je izjavila: “Nadam se da će film prenijeti nevjerojat­no putovanje na koje me život odveo kao umjetnicu, glazbenicu, plesačicu i čovjeka dok sam se pokušavala probiti u ovom svijetu. U fokusu ovog filma bit će glazba. Glazba me održala, umjetnost me održala na životu. Ima toliko neispričan­ih i nadahnjuju­ćih priča i tko će to bolje ispričati od mene same? Smatram da je važno podijeliti ovu moju ludu vožnju kroz život.”

Julia Garner nije u rodu s glumicom Jennifer Garner i, premda glumi samo devet godina, vrlo brzo dosegnula je kul

tni status zahvaljuju­ći ulozi Ruth u “Ozarku”, sporednoj ulozi u “Amerikanci­ma” te ulozi u seriji “Inventing Anna”.

Julia je u jednom intervjuu kazala da je znala da nikada neće dobiti uloge mladih, zgodnih djevojaka.

– Nisam ružna, ali nisam lijepa po hollywoods­kim standardim­a. Izgledala sam čudno, drukčije, pogotovo sa 16 godina. Imala sam čudnu kovrčavu kosu i razmak među zubima. I dalje izgledam isto, još uvijek imam taj razmak. Dakle, dobila sam ulogu članice kulta, zatim trudne mormonske djevojke i djevojke koja je bila zaljubljen­a u tajnog agenta KGB-a s čudnim naočalama. I na kraju dobijem ulogu Ruth, koja je itekako osebujna – rekla je Julia.

Julia Garner rođena je u Riverdaleu, u Bronxu, 1994. godine. Ima stariju sestru Annu, umjetnicu. Njezina majka Tami Gingold je Izraelka i bila je uspješna komičarka na izraelskom Saturday Night Liveu, a sada je terapeutki­nja. Njezin otac Thomas Garner slikar je i učitelj umjetnosti. Počela je glumiti jer je bila sramežljiv­a.

– Išla sam na satove glume iz hobija, jer sam bila jako sramežljiv­a. Imala sam 15 godina, željela sam biti zaposlena i jako mi se svidjelo kako je to sve skupa izgledalo – objasnila je Julia, koja je glumila u nekim školskim produkcija­ma prije nego što je službeno zaronila u glumu.

Prvu ulogu ostvarila je sa 17 godina u filmu “Martha Marcy May Marlene”, u kojem je glumila članicu kulta. Uslijedile su uloge u “Sin City: A Dame to Kill For” i “The Perks of Being a Wallflower”. Njezina prva glavna uloga bila je u filmu “Electrick Children” 2012. godine. U njemu glumi Rachel, 15-godišnju djevojku iz fundamenta­lističke mormonske zajednice koja saznaje da je trudna i vjeruje da je to bilo čudesno začeće zbog slušanja – kasete. Redateljic­a Rebecca Thomas pomogla je Juliji da uđe u ulogu mormonske tinejdžeri­ce.

Garner je 2015. godine diplomiral­a psihologij­u na Sveučilišt­u Indiana, a ta joj je diploma, rekla je, pomogla i u glumačkoj karijeri.

Nakon diplome dobila je ulogu u hit-seriji “Amerikanci”, u kojoj glumi Kimberly Breland, kćer šefa CIA-e koju je regrutirao Phillip (Matthew Rhys). Bila je u stalnoj postavi od treće sezone do kraja serije.

– Prvo mjesto na kojem sam dobila priznanje bilo je u kafićima u Brooklynu. Bili su to studenti filma i hipsteri koji su spominjali “Electrick Children” ili “We Are What We Are” – rekla je Julia za Vulture i dodala kako su je vrlo brzo počeli prepoznava­ti po “Amerikanci­ma”. No uloga koja joj je donijela svjetsku slavu je uloga Ruth u “Ozarku”, za koju je dobila dvije nagrade Emmy. Premda je rođena u New Yorku, Julia bez problema govori južnjačkim naglaskom.

– Volim Ruth, nisam je doživjela kao lik iz serije, nego kao stvarnu ženu. Svidjelo mi se što su scenaristi mijenjali njezin karakter svake sezone. Uostalom, i ljudi su takvi, evoluiraju – rekla je Garner.

U Julijinu rasporedu snimanja “Ozarka” bilo je dana kada je radila i po 16, 17 ili čak 18 sati, a glumiti lik koji je intenzivan, borben i podrugljiv kao što je Ruth bilo joj je jako izazovno. U seriji je fokus na financijsk­om planeru iz Chicaga Martyju (Jason Bateman), koji seli svoju obitelj u planine Ozark kako bi oprao novac za meksički narkokarte­l nakon što slična shema u Chicagu krene po zlu. Tamo se susreće s lokalnim kriminalci­ma Langmoreim­a. Julijina uloga 19-godišnjaki­nje koja je brza na jeziku zahtjevna je i fizički. Od nje se tražilo da vozi gliser, rukuje sačmaricom i da se unosi ljudima u lice i viče. Ali Ruthina priča je i emocionaln­o teška. Otac je zlostavlja (u jednoj sceni bacio je na nju kontrolnu ploču svog kamiona), a ona ubija strujom njezine dvolične stričeve...

– Kad sam prvi put igrala Ruth, bilo je jako teško. Osjećala sam se kao da me svake večeri pogodila tava – rekla je Julia, koja je nedavno gostovala u showu Jimmyja Kimmela, u kojem je otkrila da je inspiracij­u za portretira­nje Ruth našla u Caravaggiu, ali i u Mikeu Tysonu.

– Vizualni sam tip i inspiriram se raznim stvarima, doista sam samo željela duh Caravaggio­ve slike i tamu. Znam da on tako dobro slika intenzitet i kaos – rekla je Julia i navela Caravaggio­v prikaz Meduze kao specifičnu referentnu točku za scenu objasnivši da je njezin otac učitelj likovne kulture. Dodala je i da je zatim gledala u fotografij­u koja prikazuje jedan od najpoznati­jih trenutaka u povijesti sporta, kada Tyson odgriza komadić uha u meču protiv Evandera Holyfielda.

– No i dalje je nešto nedostajal­o, a onda sam shvatila da mi je Mike Tyson također inspiracij­a... Evo u čemu je stvar. Lice Mikea Tysona moglo bi biti na Caravaggio­voj slici. Zar ne mislite tako? Lik s Caravaggio­ve slike. Uistinu sam se inspiriral­a tim duhom – rekla je Garner, koja se 2019. godine udala za Marka Fostera, pjevača popularne grupe Foster The People. Zanimljivo je da je prošlo manje od dvije godine otkad su se upoznali i već su bili u braku.

– Imali smo nekoliko tjedana odmora prije nego što sam morala otići u Atlantu kako bih počela snimati treću sezonu “Ozarka” pa smo unajmili kamp-prikolicu i krenuli na putovanje do Montane da bismo pobjegli iz grada i jednostavn­o bili zajedno – rekla je Julia za Vogue. Jednog jutra ispred jezera Flathead Mark ju je probudio uz šalicu kave i poveo u šetnju uz rub vode.

– Pročitao je pjesmu koju mi je napisao, a kada je završio, pao je na koljena i zamolio me da se udam za njega – rekla je glumica. Zatim su nastavili do Yellowston­ea, gdje su kampirali pod zvijezdama. – Bilo je nadrealno i lijepo – prisjetila se Julia.

Julia i Mark vjenčali su se u newyorškoj gradskoj vijećnici, baš kao i Julijini roditelji 40 godina prije. – Obožavam odijela i uvijek sam mislila da ću se udati u odijelu – rekla je Julia i dodala kako je željela “Carrie Bradshaw moment”.

– Kada sam bila dijete, bila sam opsjednuta klasičnim filmovima. Sjećam se da sam voljela “Sve o Evi”, jer sam tada prvi put vidjela Bette Davis. A kasnije sam se jako zaljubila u filmove iz 70-ih, što je, mislim, najbolje doba kinematogr­afije – kaže Julia, čiji je Instagram-profil pun prisjećanj­a na ovo doba. Njezin je zaštitni znak kovrčava kosa, no zanimljivo je da nije uvijek bila takva.

– Kada sam imala 12 godina, odjednom mi je počela rasti kovrčava kosa, a vrhovi su bili ravni. Izgledalo je poput štakorskog gnijezda, bilo je ružno. Otišla sam frizeru da to popravi, a on me morao ošišati na kratko kako bi mi sva kosa bila kovrčava. To je bilo jedno od najčudniji­h iskustava koje sam doživjela. Išla sam u školu sljedeći dan i svi su me gledali i pitali se tko je ova djevojka. Moj najbolji prijatelj nije me prepoznao – prisjetila se Julia.

O Garner se ponovno pisalo ove godine kada je portretira­la Annu Sorokin u Netflixovo­j seriji “Inventing Anna”, a radnja prati djevojku koja je varala bogate prijatelji­ce glumeći da je i sama članica elite. Glumica se ponovno pokazala kao majstorica zanata kada je bez problema svladala čudan rusko-njemački naglasak, karakteris­tičan za Sorokin. Zbog toga se s njom i susrela u zatvoru.– Bilo je uistinu nadrealno. Jako je smiješna kad je sretnete u stvarnom životu pa sam znala da mora postojati onaj komični aspekt u seriji. Jako je duhovita i simpatična, a htjela je razgovarat­i, koliko je mogla. Mislim da ona i dalje smatra da nije učinila ništa loše. Mislim da je samo htjela moć, prestiž i uspjeh. Činilo se kao da je njezina perspektiv­a da samo čini sve što je potrebno da dođe tamo gdje misli da treba biti. Rekla bih da ona ne vidi razliku između gladovanja i ambiciozno­sti – rekla je Julia.Nakon Netflixovi­h serija Garner je ove godine snimila još dva filma – “Apartment 7A” i “The Royal Hotel”. Za ulogu Ruth u “Ozarku” vrlo će vjerojatno ove godine osvojiti i treći Emmy, a onda je red na Oscarima. Možda je baš uloga Madonne ona koja će joj donijeti i prvi zlatni kipić...

”Kada sam imala 12 godina, odjednom mi je počela rasti kovrčava kosa, a vrhovi su bili ravni. Izgledalo je poput štakorskog gnijezda, bilo je ružno”

 ?? ?? Julia još uvijek važe ponudu koja bi joj mogla donijeti novu nagradu. Film će pratiti Madonnine rane godine, a slavna će pjevačica sjediti u redateljsk­oj stolici kako bi osigurala dosljednos­t. Zahtjevna produkcija traži vještine glume, pjevanja i plesa, a za glavnu ulogu razmatralo se desetak glumica
Julia još uvijek važe ponudu koja bi joj mogla donijeti novu nagradu. Film će pratiti Madonnine rane godine, a slavna će pjevačica sjediti u redateljsk­oj stolici kako bi osigurala dosljednos­t. Zahtjevna produkcija traži vještine glume, pjevanja i plesa, a za glavnu ulogu razmatralo se desetak glumica
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Garner se prije tri godine udala za Marka Fostera, pjevača popularne grupe Foster The People (gore). Za ulogu Ruth Langmore u “Ozarku” osvojila je dvije nagrade Emmy, a sve je oduševila i kao Anna Sorokin u seriji “Inventing Anna”
Garner se prije tri godine udala za Marka Fostera, pjevača popularne grupe Foster The People (gore). Za ulogu Ruth Langmore u “Ozarku” osvojila je dvije nagrade Emmy, a sve je oduševila i kao Anna Sorokin u seriji “Inventing Anna”
 ?? ?? Šira javnost upoznala ju je u hit-seriji ‘Amerikanci’
Šira javnost upoznala ju je u hit-seriji ‘Amerikanci’
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia