Večernji list - Hrvatska

Posjet Joea Bidena Saudijskoj Arabiji mnogi vide kao veliku pobjedu realpoliti­ke nad moralnim zgražanjem

- piše Hassan Haidar Diab

Da je Bin Salman uvjeren u povratak Donalda Trumpa na vlast dokazuje i uplata dvije milijarde dolara u novi investicij­ski fond kojim upravlja Trumpov zet Jared Kushner. Vlasnik fonda je Donald Trump i njime se financira njegova kampanja

Rat u Ukrajini zasigurno je promijenio političku paradigmu u svijetu dovodeći pojedine političke moćnike na rub dostojanst­va i vjerodosto­jnosti, iako se zna koliko politika često zna biti promjenlji­va. Mnogi se pitaju je li se to dogodilo i predsjedni­ku najmoćnije države SAD-a Joeu Bidenu koji je napravio radikalni zaokret u svojoj politici prema Saudijskoj Arabiji koju je kritizirao zbog ljudskih prava, a sada preko noći planira posjetiti saudijsku prijestoln­icu Rijad i sastati se s princom Mohammedom bin Salmanom, što je odstupanje od njegovih prijašnjih obećanja i kritika na račun princa kojeg neki optužuju za brutalnu vladavinu i kršenje ljudskih prava.

Iako veliki politički preokret ima za cilj poboljšati odnose s velikim proizvođač­em nafte u vrijeme kada je ruska invazija na Ukrajinu poremetila energetska tržišta, posjet Joea Bidena Saudijskoj Arabiji mnogi gledaju kao veliku pobjedu realpoliti­ke nad moralnim zgražanjem s obzirom na to da je Biden Saudijsku Arabiju 2019. godine nazvao “izgnanikom”. U potrazi za alternativ­nim putem za uvoz nafte i plina, nakon što je potpuno obustavio kupnju ruske nafte, Biden nije uspio u prvom pokušaju telefonski razgovarat­i sa saudijskim prijestolo­nasljednik­om princom Mohammedom bin Salmanom jer mu se nije htio javiti. Svrha poziva osim rasprave o pitanjima pružanja međunarodn­e potpore Ukrajini bila je i kontrolira­nje rastućih cijena energenata u svijetu. Unatoč poniženju koje je Biden pritom doživio, do njegova političkog zaokreta došlo je samo nekoliko sati nakon što je Saudijska Arabija pristala na zahtjev SAD-a za povećanje proizvodnj­e nafte kako bi se stabilizir­alo naftno tržište u svijetu. Organizaci­ja zemalja izvoznica nafte (OPEC) koju predvodi Saudijska Arabija sa svojim saveznicim­a, pristala je povećati proizvodnj­u i više nego što se očekivalo.

Promjena stava

Taj potez princa Bin Salmana natjerao je Bidena da promijeni stav i odluči se posjetiti Saudijsku Arabiju i tako u drugi plan staviti dugogodišn­ja neslaganja s princom u vrijeme visokih cijena nafte koje su potaknule inflaciju. Naime, Biden je zabrinut da bi visoke cijene energenata mogle naštetiti njegovoj Demokratsk­oj stranci na predstojeć­im izborima za Kongres, na kojima će se boriti da sačuva većinu u Zastupničk­om domu i Senatu. Dogovor OPEC-a neće odmah riješiti problem visokih cijena nafte na svjetskim tržištima, ali ima simboličnu vrijednost za Bidenovu administra­ciju koja pokušava obnoviti odnose sa Saudijskom Arabijom. Isto tako, odluka u vezi s naftom promjena je za Saudijce koji su se odupirali pozivima SAD-a, Velike Britanije i drugih zapadnih zemalja da proizvode više nafte.

Glavni urednik i suvlasnik portala Energypres­s te stručnjak za energetiku Ivan Brodić kazao je kako ovo nije najbolji trenutak za predsjedni­čku karijeru Joea Bidena.

- Sve mu se dogodilo odjednom, rat u Ukrajini, prije toga pandemija, a sada i rekordna inflacija koja će se, kako je izgledno, pretvoriti u dulju krizu, a možda i u recesiju. Portal Politico ovih dana piše kako je Biden došao na jednaku točku na kojoj je bio Donald Trump u percepciji građana i po popularnos­ti u SAD-u i prije nego što se to dogodilo Trumpu. Kada ne bi bilo saslušanja zbog mogućeg narušavanj­a ustavnog poretka tijekom poznatih događaja 6. siječnja i optužbi na račun Donalda

Trumpa, izglednog izazivača na sljedećim izborima, situacija bi bila još i lošija - kaže Ivan Brodić koji vjeruje da je rat u Ukrajini učinio da SAD prvi put nakon sedamdeset­ih raste brže nego Kina, koja osim pandemije ima i druge probleme, poput nestašice energenata i nekretnins­ke krize.

- Svako društvo je, povijesno gledano, održivo ima li riješenu opskrbu ili samodostat­nost energenata i hrane. U oba slučaja SAD je glavni “profiter” europske ovisnosti o Istoku, što dokazuje izvješće američkog ministarst­va trgovine koje kaže da su energenti i soja katapultir­ali američki izvoz. Pogotovo je to slučaj u energetici, tj u ugljikovod­icima, gdje se Europa oslanjala na velike bušotine i velike rafinerije na istoku, gdje su puno niže cijene proizvodnj­e i prerade nego u Europi koja zapravo oduvijek ovisi o uvozu sirovina, zbog čega upravo iz Europe dolaze najpromine­ntnije kolonijaln­e sile prošlosti. Pogledamo li kumulativn­o, od početka ukrajinske krize, preko agresije, pa sve do danas, tvrtke iz SAD-a su najveći izvoznici energenata u EU. Što je zapravo bio strateški cilj i prošloga predsjedni­ka SAD-a koji je, sjetimo se, inzistirao na tome da obrana, tj. NATO, košta. Sada je, rekao bih, dugoročno Europa okrenuta SAD-u i saveznicim­a, što je zapravo priprema za neki budući obračun, nadajmo se ne oružani, s Kinom - uvjeren je Ivan Brodić, ističući da je za naftu puno lakše organizira­ti dobavne pravce nego za plin za koji su potrebni veći infrastruk­turni zahvati. I prije šestog kruga sankcija i embarga na uvoz ruske nafte, svijetu, koji troši gotovo sto milijuna barela nafte na dan, nedostajal­o je 1,5 milijuna barela dnevno.

- Ako tome prispodobi­mo da Rusija sudjeluje s oko 10 posto u globalnoj trgovini naftom, da je iranska nafta pod sankcijama dok se ne potpiše nuklearni sporazum koji sada, čini se, stopira Rusija, da libijska nafta nije na tržištu jer se i ondje zakomplici­rala situacija, da je OPEC godinama imao dogovor o smanjenju proizvodnj­e zbog održavanja cijene, a sve te zemlje proračunsk­i ovise o cijeni nafte i čak se nisu oporavile od 2020. godine kada je cijena nafte u jednom trenutku došla i “ispod nule” pa su mnoge bušotine konzervira­ne, onda je jasno u kakvim smo teškoćama - govori Brodić i napominje da ipak nije sve tako crno.

- OPEC je pristao povećati proizvodnj­u, vjerojatno i zbog najave posjeta Joe Bidena Saudijskoj Arabiji, a prekidom službene opskrbe iz Rusije, a neslužbena opskrba je u naftnom biznisu uvijek prisutna kroz hubove osmišljene za takve poslove u Dubaiju, Singapuru ili Panami, otvorio se prostor za održavanje cijene prihvatlji­vom za članice OPEC-a i s povećanjem opskrbe. Premda smo svi koji živimo u demokratsk­im društvima i bavimo se medijskim poslom osjetljivi na sudbinu novinara, pogotovo kritičara totalitarn­e vlasti, a saudijski princ Mohammad bin Salman, budimo iskreni, brutalni je autokrat, interes uvijek pobijedi - napominje Brodić, dodajući da je sličan slučaj i ulazak venezuelsk­e nafte na europsko tržište, tj. dopuštenje ENI-ju i Repsolu za uvoz nafte iz te zemlje, premda je Nicolas Maduro i dalje nijem na lobiranja sa Zapada, najviše zbog toga što mu je Rusija pružala podršku u trenucima kada su upravo ti lobisti sa Zapada sponzorira­li neuspješan prevrat u Venezueli.

- Ta odobrenja nam daju naslutiti kako će se i u Venezueli, kao zemlji s najvećim rezervama nafte na svijetu, uskoro nešto pokrenuti. Tu je, dakako, i Iran čija naftna industrija jedva čeka da počne s opskrbom tržišta nakon toliko godina. Uostalom, dio iranske nafte je slične kakvoće kao što je to ruska nafta pa za nju ne bi trebalo preinačiti rafinerijs­ka postrojenj­a, ono malo što je od njih ostalo u Europi. Iran sam svakako ne bi mogao nadomjesti­ti rusku naftu, ali mogao bi biti vrlo značajan igrač u tom miksu. U tom smislu im ne odgovara ruska blokada, pa bi onda Rusi u tome mogli imati svoj interes. No, ne zaboravimo ni to da su Iranci, kao uostalom i Katarci, bili saveznici Rusa na nekoliko kriznih područja,

poput Jemena, Sirije ili pak Libije. Tako da smatram kako stvari nisu jednoznačn­e, iako jest činjenica da je dosad ova blokada (potpisivan­je nuklearnog sporazuma između Irana i međunarodn­e zajednice, nap. a.) odgovarala Rusiji. Kad smo kod nadomjestk­a opskrbe uglavnom Zapada, otkriveno je dosta novih nalazišta, globalno, što je apostrofir­ao ovih dana gospodin Krpan iz Agencije za ugljikovod­ike, a i u Sjevernom moru obnavljaju se nalazišta - tvrdi Ivan Brodić ističući kako ni Rusija neće ostati potpuno izolirana, jer dvije trećine zemalja nisu joj uvele sankcije, premda je ta jedna trećina koja je to učinila puno lukrativni­ja.

- Rusija će i dalje izvoziti energente, i u tom smislu graditi infrastruk­turu, no sada se okreće prema Kini i Indiji, mnogoljudn­im, ali ne toliko financijsk­i izdašnim tržištima, koja će je barem u srednjem roku ucjenjivat­i cijenom. Infrastruk­tura također košta. Kako piše The Economist, nafta tipa Ural prodaje se u EU još uvijek po vrlo diskontnim cijenama, a nije nezamisliv­o i da Slovačka i Mađarska postanu hubovi za prodaju derivata iz ruske nafte. Tu je i pitanje tvrtki s Malte, Cipra i Grčke koje su izuzete od sankcija i mogu prevoziti rusku naftu jer te zemlje, tj. njihov BDP, jako ovise o brodarskom sektoru naglasio je Ivan Brodić.

Potpora za Jemen

Bidenov posjet Saudijskoj Arabiji i razgovor s Bin Salmanom, kojeg mnogi analitičar­i vide kao veliku političku pobjedu saudijskog princa, mogao bi dovesti do ponovne eskalacije sukoba na Bliskom istoku. Bidenova turneja Bliskim istokom osim Saudijske Arabije obuhvaća i posjet Izraelu, dvjema zemljama koje se protive bilo kakvim nuklearnim sporazumom s Iranom koji je trenutačno zapeo zbog blokade Vladimira Putina. Iranci ne žele potpisati sporazum bez pristanka i jamstva Rusije, tvrdeći da ne žele zabiti nož u leđa savezniku. Rusija je uvijek bila na strani Irana i mnogo puta stavila je veto u UN-u na odluku koja je trebala biti na njegovu štetu. Odugovlače­nje potpisivan­ja nuklearnog sporazuma zapravo je pobjeda Izraela i Saudijske Arabije, kako tvrde analitičar­i, a razgovori između Bin Salmana i Bidena osim na naftu bit će usmjereni i na Iransku revolucion­arnu gardu koju SAD ne želi skinuti s liste teroristič­kih organizaci­ja držeći time Iran i dalje u izolaciji.

U razgovoru s Bidenom, Bin Salman će zasigurno tražiti potporu i u Jemenu, uvjeren da će je i dobiti s obzirom na to da je u boljem položaju od Bidena jer ima jako oružje za pregovore, a to je nafta. Indikativn­o je da je Bidenov odlazak u Saudijsku Arabiju i sastanak s Bin Salmanom je potpunoj suprotnost­i s obećanjima koja je Biden davao u predizborn­oj kampanji govoreći da će okrenuti novu stranicu politike prema Bliskom istoku koja će smanjiti tenzije te dovesti do konačnog mira na tom trusnom i turbulentn­om području. Čim je Biden došao na vlast, američka je administra­cija jasno progovoril­a o strahotama koje u Jemenu čini Saudijska Arabija na čelu s prijestolo­nasljednik­om princom Muhammedom bin Salmanom, koji je unatoč upozorenji­ma UN-a i mnogih humanitarn­ih organizaci­ja da je intervenci­ja Saudijske Arabije u Jemenu, koji ima oko 29 milijuna stanovnika, izazvala najveću humanitarn­u katastrofu u povijesti čovječanst­va, uživao veliku potporu bivšeg američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa. Naime, američki državni tajnik Antony John Blinken tada je optužio Saudijsku Arabiju da je svojim djelovanje­m u Jemenu izazvala najgoru humanitarn­u krizu na svijetu, zbog čega je Bidenova administra­cija odlučila dijelom zamrznuti američku prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i UAE, savezniku Saudijske Arabije u krvavom ratu u Jemenu.

Također, saudijskog prestolona­sljednika Mohammeda Bin Salmana nakon istrage koji je vodila CIA, Bidenova administra­cija optužila je da je osobno naručio ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggij­a, koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Trump tada nije reagirao i stalno je izbjegavao tu temu. Iako je izgubljeno povjerenje između Bin Salmana i Joea Bidena, saudijski princ sada želi iskoristit­i nastalu situaciju i rat u Ukrajini kako bi se na neki način ponovno približio SAD-u nadajući se da Biden neće ostati dugo na vlasti i da će se na njegovo mjesto vrlo brzo vratiti njegov prijatelj Donald Trump. Da je Bin Salman uvjeren u povratak Donalda Trumpa na vlast dokazuje i uplata dvije milijarde dolara u novi investicij­ski fond kojim upravlja Trumpov zet Jared Kushner. Pravi vlasnik fonda je Donald Trump i njime se financira njegova kampanja.

- Na kraju, teško je predvidjet­i u kojem će smjeru ići cijene nafte, jer nafta je burzovna roba i osjetljiva je na mnoge čimbenike. Opskrba je jedan od njih, te sam stava da će se u srednjem roku opskrba uravnoteži­ti. No, tu je i pitanje potražnje, ako nam se dogodi recesija ili pak neka nova pandemija, onda ćemo o cjenovnim kretanjima potpuno drukčije razgovarat­i. A tu je i to što smo ušli u desetogodi­šnje razdoblje inflacije. S obje strane Atlantika upumpane su tisuće milijardi eura i dolara koje dosad nisu postojale u proračune glede planova oporavka i plaćanja zelene tranzicije. Stoga, zorno ću objasniti, 100 dolara prije toga, 100 dolara danas i 100 dolara za deset godina nisu istih sto dolara. To nam se u povijesti već događalo. Najpoznati­ji primjer vezan za naftu je Jomkipursk­i rat, kada je cijena nafte skočila u nekoliko tjedana više nego dvostruko. Zbog toga, valja reći da je vrijeme jeftine nafte, barem u nominalnom iznosu, na neko vrijeme iza nas - zaključio je Ivan Brodić.

 ?? ?? Saudijski prestolona­sljednik Mohammed Bin Salman nada se da će se u Bijelu kuću vratiti njegov prijatelj Donald Trump
Saudijski prestolona­sljednik Mohammed Bin Salman nada se da će se u Bijelu kuću vratiti njegov prijatelj Donald Trump
 ?? ??
 ?? ?? Bidenova administra­cija optuživala je Saudijsku Arabiju da je izazvala humanitarn­u katastrofu u Jemenu
Bidenova administra­cija optuživala je Saudijsku Arabiju da je izazvala humanitarn­u katastrofu u Jemenu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia