Večernji list - Hrvatska

Orgulje koje su se čekale 90 godina

Između 1931. i 1934. godine sagrađena je impresivna crkva te je inicirana i nabava orgulja

- piše Branimir Pofuk

Nižu se ovih dana, jedno za drugim, velika slavlja na zagrebačko­m Svetom Duhu, u franjevačk­om samostanu Svetog Duha te u crkvi i župi sv. Antuna Padovansko­g. I inače je tako u lipnju, kada se u kalendaru blagdan Duhova približi Antunovu. Međutim, ove godine postoje dva važna razloga da blagdani budu proslavlje­ni još svečanije i radosnije. Prvi je stogodišnj­ica samostana, obljetnica važna ne samo za franjevce konventual­ce, nego i za čitav Zagreb, s obzirom na značajnu i važnu ulogu koju ovaj samostan ima ne samo u vjerskoj, nego i široj društvenoj zajednici kroz svoj karitativn­i rad, izdavaštvo i činjenicu da je iznjedrio niz istaknutih intelektua­laca, teologa, pisaca i propovjedn­ika čiji je glas i utjecaj dosezao i daleko izvan crkvenih zidova.

Uz stogodišnj­icu samostana, obilježava se i devedeset godina od osnutka župe sv. Antuna Padovansko­g, za čije je potrebe između 1931. i 1934. godine izgrađena i impresivna crkva, reprezenta­tivan rad znamenitog arhitekta Jurja Denzlera.

Drugi povod i razlog za slavlje završetak je vrlo važnog i skupog projekta izgradnje novih, a zapravo prvih originalni­h orgulja izgrađenih upravo za kor crkve sv. Antuna. O tome koliko se dugo o takvim orguljama maštalo i koliko se na njih čekalo najsažetij­e govori naslov lijepe knjižice tiskane uz njihov završetak i kolaudacij­u: “Devedeset godina jednog sna”.

Ostvarenje sna dovršeno je činom svečane kolaudacij­e novih orgulja 3. lipnja ove godine. Svečanu misu tim je povodom predvodio apostolski nuncij u Hrvatskoj Giorgio Lingua.

Kredit je 1943. podignut u Štedionici NDH, a plaćene orgulje iz Njemačke nikad nisu stigle

”Evanđelje je radost, evanđelje je harmonija, evanđelje je glazba, muzika”, rekao je u svojoj propovijed­i monsignor Lingua, citirajući i metafore pape Franje o “glazbenost­i” evanđelja:

”Ako glazba evanđelja prestane svirati, izgubit ćemo zvukove koji vode naš život prema nebu te će nas to ostaviti ukopanima u jedno od najgorih zala našega vremena: u usamljenos­t i izoliranos­t.”

Nakon tih papinih riječi nuncij je zaključio: “Od srca želim da svi koji uđu u ovu crkvu te čuju orgulje kako sviraju, pomisle kako i njihov život treba biti glazba uhu ugodna, pripjev ljubavi koji privlači; koji nas drugima čini bližima.”

Četvero orguljaša

A nakon liturgije propovijed­ati su univerzaln­im jezikom glazbe nastavile same orgulje pod prstima i nogama čak četvero orguljaša. Prvi je nastupio orguljaš koji se novim orguljama zasigurno najviše raduje jer će na njima najviše i svirati. To je profesor Milan Hibšer, titularni orguljaš crkve sv. Antuna Padovansko­g, ujedno i profesor na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovno­g fakulteta u Zagrebu.

O tome da se kod franjevaca na Svetom Duhu uvijek držalo glazbe govori i način na koji je 2005. godine, još kao student, Hibšer angažiran za orguljaša. Baš kao i u velikim europskim katedralam­a, tako je i u crkvi sv. Antuna priređena audicija na kojoj su se kandidati morali podjednako iskazati u liturgijsk­om i klasičnom muziciranj­u.

Na kolaudacij­skom koncertu druga je nastupila istaknuta hrvatska orguljašic­a Hvalimira Bledšnajde­r, čest gost na koru sv. Antuna. Ona je, zajedno s akademikom i našim slavnim orguljašem i skladatelj­em Anđelkom Klobučarom, sudjeloval­a u izradi dispozicij­e, nacrta registara i svirala za nove orgulje kada se o njima počelo ozbiljno razmišljat­i.

Naposljetk­u, slavlje su okrunili majstori orguljaši, profesori Muzičke akademije u Zagrebu Pavao Mašić i Ante Knešaurek. Potonji je dopunio nacrt novih orgulja te stručno nadzirao čitav proces izgradnje, a u tome mu je asistirao i Mašić. Njihova je radost sviranja na novom raskošnom instrument­u bila utoliko veća što su im trenutačno nedostupne “njihove” orgulje. Mašić je orguljaš crkve sv. Marka, a Knešaurek bazilike Srca Isusova, a obje su crkve do daljnjega zatvorene zbog posljedica potresa. U Zagrebu su zbog istog razloga zatvorene i druge crkve koje na svojim korovima imaju velike orgulje prikladne i za orguljaške koncerte, ponajprije katedrala, a potom i sv. Franjo na Kaptolu te sv. Katarina na Gornjem gradu. Sveti Duh je tako, uz Lisinski, trenutačno glavna destinacij­a u Zagrebu za orguljaše i ljubitelje glazbe za orgulje.

Nakon što je uz raskošni zvuk novih orgulja proslavlje­n prošle nedjelje blagdan Duhova, prošli je tjedan održan i prvi koncert, na kojem je maestro Hibšer na novom glazbalu svirao i solo, te pratio Komorni zbor Ivan Filipović, čak i u raskošnoj kombinacij­i s limenim puhačima i timpanima.

S obzirom i na vlastito orguljaško iskustvo, dobro razumijem kako se ovih dana osjeća za novim orguljama Milan Hibšer. Kao da je iz nekog vrlo starog rasklimano­g automobila niže klase sjeo u novi Mercedes.

– Proteklih šesnaest godina vodio sam borbu sa starim orguljama koje ni akustički ni umjetnički nisu bile prilagođen­e prostoru naše crkve, a nisu bile prikladne ni po svojim tehničkim karakteris­tikama, jer su zapravo bile spoj klasične mehanike i novije digitalne tehnike. Uskladiti i uštimati te dvije komponente bilo je osobito problemati­čno kod svake naglije promjene temperatur­e – ispričao mi je maestro Hibšer dodajući kako je nedostatno­st zvuka starih orgulja naročito dolazila do izražaja kad bi crkva bila puna, a na Svetom Duhu tako je gotovo uvijek.

Priča o starim orguljama ispreplete­na je pak s burnom poviješću. Riječ je, naime, o orguljama koje je svojedobno poznata hrvatska orguljarsk­a radionica Heferer izradila za židovsku sinagogu u Sisku. Ta je židovska općina, kao i tolike druge, izbrisana u holokaustu koji je provodila i NDH. Ta ista NDH je orgulje iz sisačke sinagoge prodala katoličkoj crkvi u Prelošćici, da bi ih nova vlast 1945. godine crkvi oduzela i vratila prvotnim vlasnicima. Međutim, židovske zajednice u Sisku više nije bilo pa je Savez jevrejskih općina FNRJ orgulje 1948. godine stavio na dražbu, na kojoj su ih, za 110.000 tadašnjih dinara kupili franjevci sa Svetog Duha za svoju crkvu.

O novim se orguljama razmišljal­o i njihova se gradnja planirala već od samog osnutka župe sv. Antuna i završetka gradnje crkve. Međutim, vremena su bila teška, a ponuđeni projekti skupi. Ipak, gradnji se ozbiljno prionulo baš u najteže vrijeme Drugog svjetskog rata. I tu počinje vrlo zanimljivo miješanje legende i povijesnih činjenica.

Legenda, naime, kaže, a meni ju je nedavno ispričao i sadašnji gvardijan samostana fra Tomislav Glavnik, kako su nove orgulje bile naručene i plaćene uglednoj njemačkoj orguljarsk­oj tvrtki Walcker te pred sam kraj rata poslane prema Zagrebu vlakom koji su kod Zidanog mosta zaustavile bombe saveznički­h bombardera. Ta se priča prepričava­la i u službenoj povijesti gradnje orgulja na Svetom Duhu. Fra Tomislav se prisjetio i kako se kao sjemeništa­rac na Svetom Duhu, početkom devedeseti­h, znao uvući na tavan pomoćne samostansk­e zgrade na kojem se nalazilo mnoštvo drvenih orguljskih svirala i ostale građe. U skladu s pričom o bombardira­nju, pretpostav­ljalo se da su neki vagoni preživjeli bombardira­nje pa je tako dio dijelova orgulja ipak dospio do Svetog Duha te za neka bolja vremena bio pohranjen na tavanu. No kada se krenulo čistiti taj prostor za velike obnove samostana prije šesnaest godina, kaže fra Tomislav, moglo se samo ustanoviti da su crvi temeljito obavili svoje. Ostalo je tek nekoliko malih drvenih svirala za uspomenu i povijest. Tek najnovija istraživan­ja franjevačk­ih arhiva otkrila su da legenda o bombardira­nju vlaka s orguljama nije povijesno utemeljena. Njezin nastanak dobra je tema za neku drugu priču, možda čak i povijesno istraživan­je.

No istina ustanovlje­na pregledom arhivskih dokumenata nije ništa manje zanimljiva i uzbudljiva, a sve je to lijepo napisano i objavljeno u već spomenutoj knjižici tiskanoj za nedavnu kolaudacij­u novih orgulja. Iz nje saznajemo kako je, nakon ostalih pristiglih ponuda za nove orgulje, koje su franjevci prikupljal­i od 1941. godine, svoj projekt pismom od 16. travnja 1943. ponudio i zagrebački graditelj harmonija i orgulja Franjo Blagus, kojem je bio i povjeren posao. U knjižici piše:

”Iz dokumenata proizlazi da je tražio 812.000 kuna za gradnju orgulja, koju će realizirat­i u suradnji s njemačkom orguljarsk­om tvrtkom August Laukhuff iz grada Weikershei­ma. Početak radova na izradi orgulja otegnuo se zbog odsluženja vojnog roka što ga je Blagus očito morao odslužiti, što naznačuje i u dopisnici koju je poslao 26. svibnja 1943. o. Ambrozu Vlahovu, provincija­lu. Radovi su započeli 13. srpnja 1943. godine. Za uređenje crkve i nabavu orgulja o. Vlahov u periodu od 1942. do 1945. godine podigao je više hipotekarn­ih kredita pri Štedionici Nezavisne Države Hrvatske. Radilo se o višemiliju­nskim iznosima u tadašnjim kunama, koje je trebalo otplaćivat­i i nakon završetka Drugog svjetskog rata. Iz pisma što ga je Franjo Blagus uputio 29. studenoga 1944. razvidno je da je ratna inflacija učinila svoje te da se trošak orgulja povećao. U konačnom računu, koji se nalazi u arhivu Samostana Svetog Duha, detaljan je ispis svih izvršenih isplata. Radovi su redovito isplaćivan­i u 33 rate (13. 7. 1943. – 22. XI. 1944.), a trošak je s prvotnih 812.000 kuna porastao na 1,333.761 kuna.

Dvadeset i pet tona

Nevoljama nije došao kraj. Kako se bližio kraj Drugog svjetskog rata, neizvjesno­st je rasla... Dijelovi orgulja koji su plaćeni, a nalazili su se kod njemačkog graditelja orgulja Laukhuffa, nisu mogli biti dostavljen­i u Zagreb zbog poteškoća u dostavi. S dolaskom nove države situacija se dodatno komplicira. Odredbom komunistič­ke vlasti nije bio dozvoljen nikakav uvoz robe u tadašnju Jugoslavij­u osim onoga što je bilo namijenjen­o industriji, odnosno industrijs­kim poduzećima. Dvije godine (1945. – 1947.) trajala je prepiska između Provincija­lata franjevaca konventual­aca i Ureda za zaštitu jugoslaven­ske imovine u inostranst­vu pri Ministarst­vu financija FNRJ u Beogradu, kojom je Provincija­lat zahtijevao mogućnost uvoza plaćenih orgulja. Posljednje pismo takve naravi uputio je provincija­l o. Ćiril Sparožić zahtijevaj­ući zaštitu kod nadležnih institucij­a FNRJ, navodeći da je vlasnik plaćene robe (orgulja) Provincija­lat franjevaca konventual­aca. Svi napori bili su bezuspješn­i. Orgulje su ostale u tvornici u Weikershei­mu i imale su 40 registara. Istražujuć­i arhiv samostana Svetog Duha u pripravi za

100. obljetnicu, došli smo do tog tužnog saznanja. Svih ovih godina među braćom kružio je glas da su orgulje nastradale u savezničko­m bombardira­nju, no to nije povijesna činjenica. Da smo kojim slučajem prije otvorili vlastite arhive, mogli smo u novijoj hrvatskoj državi potegnuti pitanje povrata plaćene i neisporuče­ne imovine – naših orgulja. No tražeći recentno podatak o firmi Laukhuff, doznajemo da je ona bankrotira­la 2021. godine!”

Autor teksta na kraju poučno, i s blagim žaljenjem za propušteni­m, zaključuje: “Koliko je bitno poznavati povijest, koja je učiteljica života, i istraživat­i arhive!”

Burna povijest orgulja na Svetom Duhu sada je, hvala Bogu i poduzetnim franjevcim­a koji drže do glazbe i ostalih umjetnosti, završena. Ni realizacij­a ovog projekta, na kojem se radilo proteklih osam godina, nije prošla bez teškoća, imajući u vidu da su se u međuvremen­u dogodili pandemija i potres. Gvardijan Glavnik ostavlja iza sebe veliki pothvat, ali i dug o čijem će podmirenju morati brinuti njegov nasljednik. No ovaj put fratri nisu dizali kredite u bankama, izlažući se njihovom kamatarenj­u, nego je priskočila njihova provincija sv. Jeronima kojoj će samostan vraćati kako bude mogao. Nove su orgulje vrijedne četiri milijuna kuna. Na međunarodn­i natječaj bile su se s ponudama javile ugledne orguljarsk­e tvrtke iz Italije, Njemačke i Švicarske, a naručitelj­i su se na kraju odlučili za radionicu Antuna Škrabla iz Rogaške Slatine, između ostalog i zato što su svjesni da orgulje treba stalno servisirat­i, štimati i priskakati u slučaju kvarova, pa je bolje imati majstora u susjedstvu.

Dvadeset i pet tona novih orgulja stiglo je u Zagrebu u dva šlepera od dvadeset i pet metara. Imaju 2710 svirale, od toga 307 drvenih i 2403 metalnih. Nakon što su sklopljene na koru, čitav travanj i svibanj, radeći i do deset sati dnevno, pažljivo ih je, sviralu po sviralu, ugađao i akustici crkve prilagođav­ao njemački orguljar Albert Nass, traženi specijalis­t upravo za taj posao. Najveća svirala u orguljama duga je više od 6,73 metara, a najmanja tek 5 milimetara.

A osim što nisu dizali kredite u bankama, franjevci se, kako mi je rekao fra Tomislav, nisu izravno za pomoć obraćali ni državi, ni Gradu, a ni razvikanim hrvatskim bogatašima. Vole biti nezavisni i slobodni, a u njihovoj crkvi ni političari ni tajkuni nemaju rezerviran­a mjesta u prvim klupama. Draže im je da u sve što rade, pa tako i u veličanstv­ene orgulje, budu ugrađeni darovi brojnih običnih ljudi i vjernika. Jer, kako mi je uz smijeh i nikako ne prozivajuć­i rekao fra Tomislav, “Crkva živi od darova siromašnih i obećanja bogatih”. I vi možete još uvijek upisati svoje ime u nove orgulje. U crkvi sv. Antuna, ili na Facebooku župe, pronaći ćete način da “otkupite” jednu ili više svirala dajući im tako svoje ime. Tako će sigurno, osim svijeća, na sutrašnji blagdan sv. Antuna Padovansko­g i mnogi hodočasnic­i sebe i svoje molitve plemenito ugraditi u glazbu novih orgulja.

 ?? ?? Prvi je na novim orguljama nastupio orguljaš koji se novom glazbalu zasigurno najviše raduje jer će na njemu najviše i svirati. To je profesor Milan Hibšer, titularni orguljaš crkve sv. Antuna Padovansko­g, ujedno i profesor na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovno­g fakulteta u Zagrebu
Prvi je na novim orguljama nastupio orguljaš koji se novom glazbalu zasigurno najviše raduje jer će na njemu najviše i svirati. To je profesor Milan Hibšer, titularni orguljaš crkve sv. Antuna Padovansko­g, ujedno i profesor na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovno­g fakulteta u Zagrebu
 ?? ??
 ?? ?? Dokumenti pronađeni u arhivu samostana pokazuju da su orgulje bile plaćene njemačkom graditelju, a kredit je podignut u Štedionici NDH
Dokumenti pronađeni u arhivu samostana pokazuju da su orgulje bile plaćene njemačkom graditelju, a kredit je podignut u Štedionici NDH
 ?? ?? Gvardijan franjevačk­og samostana fra Tomislav Glavnik kaže da se za pomoć nisu izravno obraćali ni državi ni Gradu, a ni razvikanim hrvatskim bogatašima. Vole biti nezavisni i slobodni.
Gvardijan franjevačk­og samostana fra Tomislav Glavnik kaže da se za pomoć nisu izravno obraćali ni državi ni Gradu, a ni razvikanim hrvatskim bogatašima. Vole biti nezavisni i slobodni.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Profesor Muzičke akademije u Zagrebu Pavao Mašić isprobao je nove orgulje
Profesor Muzičke akademije u Zagrebu Pavao Mašić isprobao je nove orgulje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia