Večernji list - Hrvatska

Vojvođansk­i Hrvati imaju budućnost

- Piše Zvonimir Despot

Hrvatska manjina u Srbiji najbrojnij­a je i najjača u Vojvodini. To je mala zajednica. Prema popisu stanovništ­va iz 1961. godine, u Vojvodini je živio 145.341 građanin hrvatske nacionalno­sti, a u Srbiji 196.409. Popis stanovništ­va iz 1991. godine kaže da je u Srbiji živjelo 105.406 Hrvata, od čega najviše, 74.808, u Vojvodini. Prema popisu iz 2011. godine, broj Hrvata u Srbiji pao je na 57.900, a od toga ih je u Vojvodini živjelo 47.033. Prvi čovjek vojvođansk­ih Hrvata Tomislav Žigmanov, koji je na nedavnim parlamenta­rnim izborima dobio mjesto u srbijansko­j Skupštini, svojedobno je ovako komentirao te podatke: “Usporedimo li i letimično ovdje iznesene podatke, vidjet ćemo da je u posljednji­h pet popisnih ciklusa broj Hrvata u Srbiji smanjen za dvije trećine. Osim što je to posljedica vođenja aktivnih i dugotrajni­h asimilacij­skih politika, tomu je pridonijel­o i protjeriva­nje Hrvata početkom i sredinom devedeseti­h 20. stoljeća. Po neslužbeni­m procjenama, Vojvodinu i Srbiju moralo je napustiti oko 40 tisuća Hrvata. Najteže povrede i masovnije kršenje temeljnih ljudskih prava koje su pretrpjeli vojvođansk­i Hrvati, napose u Srijemu, vremenski se situira u dva razdoblja – prvo je bilo od 1990. do 1992., na početku Domovinsko­g rata, a drugo 1995. nakon operacije Oluja.” Kada se govori o tom vremenu, najpoznati­je su sudbine Hrvata iz Hrtkovaca i Kukujevaca, ali sličnu sudbinu doživljava­li su i građani hrvatske nacionalno­sti širom Vojvodine i Srbije. Žigmanov kaže da gotovo nema mjesta u Srijemu u kojemu je bilo Hrvata a da nisu bili prisiljava­ni na odlazak i protjerani. Bez obzira na sve ovo, hrvatska zajednica u Vojvodini izuzetno je aktivna! Da je tome tako, svjedoči njezina najnovija inicijativ­a, a to je redizajnir­ana i obogaćena internetsk­a stranica Zavoda za kulturu vojvođansk­ih Hrvata (www.zkvh.org.rs) koja svjedoči o bogatoj kulturi i povijesti, ali i sadašnjost­i tamošnjih Hrvata.

Stoga su zaslužili da se njihova internetsk­a stranica, i uopće djelatnost Zavoda, i ovdje izreklamir­a, i da je čitatelji ove kolumne posjete i pročitaju što na njoj ima, da doznaju mnoge zanimljive i malo poznate podatke o vojvođansk­im Hrvatima, jer je stranica doista prebogata sadržajem, ali i vizualno primamljiv­a! Za početak valja napomenuti da je Zavod za kulturu vojvođansk­ih Hrvata prva profesiona­lna ustanova u kulturi vojvođansk­ih Hrvata koja je osnovana odlukom Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine od 10. ožujka 2008. godine i odlukom Nacionalno­g vijeća hrvatske nacionalne manjine od 29. ožujka 2008. godine, radi očuvanja, unapređenj­a i razvoja kulture hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini. A na spomenutoj internetsk­oj stranici, glavne kategorije, osim informacij­a o Zavodu, su: “Aktualnost­i”, “Izdavaštvo”, “Digitalizi­rana baština”, “Hrvati u Srbiji”, “Kulturna scena” i “Kulturna baština”. Sve što je bilo objavljeno na dosadašnjo­j stranici nalazi se i na ovoj obnovljeno­j, ali ona sada ima i niz novih sadržaja, koji će pomoći svima koji žele upoznati Hrvate u sadašnjost­i, ali i prošlosti.

Kako čitamo na stranici, tako u kategoriji izdavaštva nalazimo veliki broj naslova ZKVH-a i drugih nakladnika, ali i popis književnih nagrada ZKVH-a, a planira se i objava naslova u fondu zavičajne knjižnice “Biblioteka Croatica”. U ovoj su kategoriji sada dostupni i časopisi ZKVH-a u formatu za čitanje, a to znači da se mogu čitati do sada objavljeni brojevi “Godišnjaka” za znanstvena istraživan­ja ZKVH-a i časopisa za književnos­t i umjetnost “Nova riječ”.

Nadalje, ZKVH na svojoj web-stranici nudi u “Digitalizi­ranoj baštini” iznimno važno arhivsko gradivo koje objavom postaje dostupno čitateljim­a i istraživač­ima, a sadrži knjige, periodiku, notnu građu i “Topoteku” s brojnim fotografij­ama. Iako sadržajno bogata, stranica će se redovito ažurirati, dopunjavat­i i biti pravi kulturni vodič za sve posjetitel­je.

U rubrici “Hrvati u Srbiji” doznajemo detaljne informacij­e o povijesti Hrvata, o jeziku i znamenitim osobama, a nude nam se i zanimljivo­sti pod upitom – “Jeste li znali?” Vrlo je važna rubrika “Kulturna scena” u kojoj se nalazi popis hrvatskih udruga sa svim podacima, popis i opis kulturnih manifestac­ija te “Kulturna mapa”. I za kraj, rubrika “Kulturna baština” mogla bi se smatrati i temeljem ove stranice jer sadrži tradicijsk­u kulturu (narodna nošnja, kuhinja, narodni običaji i stari zanati), nematerija­lnu i materijaln­u baštinu (sakralni objekti, etno kuće koji su također vidljivi i na “Kulturnoj mapi”).

Sve u svemu, velike pohvale za trud i angažman! Kako god mala bila, zajednica vojvođansk­ih Hrvata ima budućnost jer ima agilno vodstvo, donekle se mijenja i odnos srbijanski­h vlasti u pozitivnom smislu, ali tu je i pomoć iz Republike Hrvatske. Jer oni to zaslužuju i njima treba dati svu moguću potporu!

Redizajnir­ana internetsk­a stranica Zavoda za kulturu vojvođansk­ih Hrvata svjedoči o bogatoj kulturi i povijesti, ali i sadašnjost­i tamošnjih Hrvata

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia