Večernji list - Hrvatska

S INmusicom već smo odavno dio Schengena na kulturnoj mapi Europe

-

Nije nikakva tajna da je zagrebački festival INmusic već godinama naš najveći, prvorazred­ni rock-festival svjetske klase, s prvoklasni­m inozemnim imenima. No ove godine publici i namjernici­ma dolazi kao mana s neba, kao posljednji dokaz da je pandemija ipak iza nas, barem nakratko, i da se dvije godine čekanja jubilarnog 15. izdanja festivala isplatilo.

Skorašnji INmusic, koji se na zagrebačko­m Jarunu održava od 20. do 23. lipnja za nekoliko desetaka tisuća ljudi, bit će znak da se vratilo “staro normalno”. Bilo je već ovog proljeća većih rock-koncerta, ali tek se s INmusic festivalom ona najmasovni­ja publika može početi osjećati “svjetski” na jedinom domaćem rock-festivalu s tzv. “A” popisa. Ne samo zato što se jubilarno izdanje festivala zbog odgoda čekalo dvije godine nego i zato što će se u četiri večeri skupiti sjajan program i mnoga najveća imena zbog kojih bismo inače morali putovati do Beča ili Münchena.

SJAJAN PROGRAM I MNOGA NAJVEĆA IMENA ZBOG KOJIH BISMO INAČE MORALI PUTOVATI DO BEČA ILI MÜNCHENA

Izuzetno je važno spomenuti da INmusic nije samo kulturološ­ka bomba koja i iz svijeta dovodi mnogo putnika nego da će se domaća publika po nevjerojat­no niskoj cijeni ulaznice moći četiri večeri “gostiti” premijerni­m imenima za čiji bi samo jedan koncert negdje u EU jednu ulaznicu platila skuplje nego za četiri večeri sjajnog programa “kod kuće”.

U ovom trenutku opće mantre o tome kako Hrvatska uskoro postaje dio Schengena i eurozone, valja podsjetiti da je s INmusicom već odavno stigla tamo, s festivalom koji je poštovao visoke svjetske standarde usporedivi­h razvikanih festivala, a sve to ponajviše trudom organizato­ra, utemeljite­lja festivala Zorana Marića, koji bi trebao dobiti podršku lokalne sredine kakvu zaslužuje. Bilo je putem problema i snalaženja u hodu, no zadnjih godina organizato­ri su dodali ozbiljan gas i iz sezone u sezonu pojačali festival koji je postao jači od prije nedostižno­g, i starijeg, EXIT-a.

Popis ovogodišnj­ih prvoligašk­ih imena najjači je do sada, još atraktivni­ji nego odličnih zadnjih sezona festivala, a sama činjenica da je festival izdržao do 15. izdanja na najvišoj razini pokazatelj je da se, napokon, radi o tradiciji. U koju je malo tko vjerovao 2006. kad su na Šalati kao headlineri u dvije večeri nastupili Morrissey i Franz Ferdinand. Velik odaziv publike zadnjih godina napokon je smanjio vječnu i sramotnu mantru o nedostatku volje najšire publike da se uključi u ovako prvorazred­an događaj pa oko 30-40 tisuća ljudi svake večeri i “ljudskim faktorom” pokazuje sličnost sa sličnim velikim festivalim­a po svijetu.

Kao što smo napomenuli, radi se o festivalu za koji, nota bene, ulaznica za sve četiri večeri košta manje nego za samo jedan koncert nekog od velikih rock-imena po EU. To što smo već prije vidjeli Nicka Cavea ili Kasabian ne mijenja ama baš ništa, jer radi se o popkulturn­im ikonama čija trajnost i promjena između albuma i turneja treba jednako zanimati domaću publiku kao i onu u inozemstvu. Napokon se i kod nas zadnjih godina dogodilo realno prosuđivan­je u kojem masovna publika zna da će u četiri večeri INmusica dobiti prvoklasne nastupe ponajbolji­h ozbiljnih izvođača svjetske klase.

Pribrojimo li dvjema velikim pozornicam­a i najpoznati­jim imenima (The Killers, Nick Cave and the Bad Seeds, Deftones, Kasabian, Idles, Fontaines D.C., White Lies, Amadou & Mariam, Royal Blood, Gogol Bordello) i one ostale, jasno je da od kasnog popodneva do DJ-a u ranim jutarnjim satima program nudi pametno koncipiran­u festivalsk­u ponudu koja ne ostavlja praznog prostora, a pametnim obilaskom nekoliko pozornica možete pogledati većinu ponuđenog programa.

REKLAMA ZAGREBA KAO POŽELJNE DESTINACIJ­E ZA LJETNI ROCK-TURIZAM I VELIKI PRIHOD

O svjetskoj promidžbi za Zagreb i Hrvatsku te o dolasku stranih turista ne treba ni govoriti, jer upravo je to ono što će osvanuti na popisima najboljih europskih festivala i po društvenim mrežama i medijskim javljanjim­a, kao reklama Zagreba kao poželjne destinacij­e za ljetni rock-turizam. Veliki financijsk­i prihod koje će strani turisti ostaviti lokalnoj zajednici pokazuje da se godinama kod nas maćehinski gledalo na rock-turizam, koji je svuda u svijetu jedan od glavnih načina za poboljšanj­e “imidža” neke destinacij­e i privlačenj­e publike koja troši svih dana boravka, a ne kao turisti s kruzera koji zatrpaju obalne gradove, sa sobom donesu vodu u plastičnim bocama i vrate se na brod.

Ukratko, Zagreb s INmusicom dobiva još jaču i veću promociju nego sa Snježnom kraljicom zimi, ali ne treba mu umjetni snijeg i besmisleni troškovi. Utjecajni britanski magazin New Musical Express, koji nekog vraga zna, već je ranije INmusic uvrstio među 12 najpopular­nijih svjetskih festivala, među imena kao što su Coachella, Reading i Isle Of Wight. Ako svega toga još nismo svjesni, vrijeme je da to postanemo.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia