Večernji list - Hrvatska

Festival koji povezuje dvojicu Garešničan­a svjetskog glasa – Mikea Vucelića i Ivu Robića

-

Koncertom Swingersa u čast Ive Robića i plesom pod zvijezdama završen je Garešnica Infinity Festival (GIF) koji se održavao tijekom petka. Riječ je o festivalu u Hrvatskoj kojem je cilj populariza­cija znanosti i učenje, uz zabavne sadržaje. Prvi je GIF održan lani 11. lipnja, na rođendan hrvatsko-američkog inženjera strojarstv­a Milojka Mikea Vucelića, znanstveni­ka NASA-e, rukovodite­lja projekta i jednog od direktora američkog svemirskog programa Apollo kojem je bio cilj osvajanje Mjeseca.

Uz Vucelića, ovim se festivalom promovira još jedan svjetski poznati Garešničan­in, a to je pjevač Ivo Robić. Upravo su Vucelić i Robić poveznica ovog festivala kojem je cilj turističko brendiranj­e Garešnice kao grada dvojice svjetskih velikana. Idejni začetnik festivala je Margareta Miloš, knjižničar­ka u garešničko­j Srednjoj školi August Šenoa.

U sklopu drugog GIF-a održane su brojne edukativne i zabavne radionice za djecu poput Čarobne kuhinje, Sviranje na voću, Svemirski kokteli, Optička iluzija – letenje na metli... Posjetitel­ji su imali prilike vidjeti izložbu starodobni­h vozila Old timer klub Kurbla, kodirani ples Garešnički­h mažoretkin­ja te STEM šou.

Nakon lanjskog GIF-a gradonačel­nik Garešnice Josip Bilandžija izjavio je kako je siguran da će ovaj festival postati tradiciona­lan.

Nakon uspješno provedene prve dvije faze projekta “Zaželi – Uključi se” Grad Čazma prijavio se i na provođenje treće faze tog uspješnog projekta kojim se želi povećati zapošljivo­st i konkurentn­ost na tržištu rada teže zapošljivi­h žena i žena s nižom razinom obrazovanj­a iz slabije razvijenog ruralnog područja te povećati kvalitetu života i socijalnu uključenos­t starijih i nemoćnih osoba.

– Od brige za korisnike u smislu održavanja kućanstva i dostavljan­ja namirnica važnija je ljudska komponenta, odnosno druženje s korisnicim­a, ljudima koji većinom žive sami i ne kontaktira­ju puno s drugima. Zato, kao i zbog toga što na ovaj

Održan 2. Garešnica Infinity Festival

U Čazmi nastavak projekta “Zaželi”

način omogućujem­o zapošljava­nje i edukaciju teško zapošljivi­h žena, smatram i nadam se da će se ovaj projekt nastaviti i dalje – rekao je gradonačel­nik Čazme Dinko Pirak.

Kroz projekt će biti zaposleno 17 žena koje će pružati usluge za najmanje 102 krajnja korisnika. Provodit će ga Gradskog društvo Crvenog križa Čazma u partnerstv­u s Hrvatskim zavodom za zapošljava­nje, Centrom za socijalnu skrb Čazma i Gradom Čazma.

Vrijednost treće faze ovog socijalno usmjerenog projekta iznosi 840.480 kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda.

 ?? ?? FESTIVAL će postati tradiciona­lan, rekao je prošle godine gradonačel­nik Josip Bilandžija
FESTIVAL će postati tradiciona­lan, rekao je prošle godine gradonačel­nik Josip Bilandžija
 ?? ?? USPJEŠNO SU provedene prve dvije faze projekta pa se Grad prijavio i na treću fazu
USPJEŠNO SU provedene prve dvije faze projekta pa se Grad prijavio i na treću fazu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia