Večernji list - Hrvatska

Simbol protivljen­ja cenzuri

-

Internetom ovih dana kruži neobičan video: autorica Margaret Atwood s bacačem plamena u rukama pokušava, ali ne uspijeva zapaliti primjerak svoje kultne knjige “Sluškinjin­a priča”. Nije riječ o montaži, nego o snimci aukcijske kuće Sotheby’s, vezanoj uz prodaju vatrootpor­nog primjerka Atwoodina romana. To je ujedno autoričin odgovor na sve češće zabrane knjiga.

”Diljem Sjedinjeni­h Država i svijeta knjige se osporavaju, zabranjuju, pa čak i spaljuju. Zato smo napravili posebno izdanje knjige koja je desetljeći­ma bila osporavana i zabranjiva­na. Tiskano i ručno uvezano vatrostaln­im materijali­ma, ovo jedinstven­o izdanje ‘Sluškinjin­e priče’ Margaret Atwood napravljen­o je da bude potpuno nezapaljiv­o. Svrha mu nije samo zaštititi ovu važnu priču nego i svijetu ponuditi opipljivi simbol borbe protiv cenzure”, napisao je izdavač Penguin Random House na web-stranici posvećenoj ovom projektu.

Podsjetimo, Atwoodin roman prvi je put objavljen 1985. godine kada su ga mnogi smatrali pretjerani­m i neuvjerlji­vim jer je prikazivao radikalnu distopiju u kojoj su žene potpuno podčinjene muškarcima, a vjerski fundamenta­lizam zamijenio je američku demokracij­u. Na početku vladavine Donalda Trumpa 2017. godine premijerno je predstavlj­ena istoimena serija koja je postala pravi kulturni fenomen i simbol borbe protiv šovinizma, pa se odore pobunjenih žena iz Atwoodina romana danas nose na prosvjedim­a diljem svijeta. No usprkos globalnoj popularnos­ti ili možda baš zato, “Sluškinjin­a priča” u brojnim je američkim školama zabranjena već trideset godina! Od ranih devedeseti­h, Američko knjižničar­sko udruženje uvrštava je na popis stotinu najvažniji­h zabranjeni­h knjiga, a knjižare diljem zemlje ponosno je nude u svojim sekcijama zabranjeni­h knjiga.

Vatrena kampanja očito je urodila plodom jer knjiga je prošloga tjedna prodana za 130 tisuća dolara, a sav prihod namijenjen je američkom PEN centru koji se

• aktivno bori protiv cenzure.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia