Večernji list - Hrvatska

Rolex nošen tijekom ‘velikog bijega’ u Drugom svjetskom ratu prodan na dražbi

-

Ekipe hitne pomoći pozvane su u tvornicu u Elizabetht­ownu u Pennsylvan­iji, nedaleko od “glavnog grada čokolade” Hersheya, da izvuku dvojicu radnika koja su ostala zarobljena u spremniku čokolade u tvornici Mars Wrigley. Brad Wolfe, nadzornik komunikaci­ja za hitne službe, rekao je za CNN da su vatrogasci morali “izrezati rupu na bočnoj strani spremnika kako bi ih izvukli”. Radnici, koji nisu javno identifici­rani, prevezeni su u bolnicu. Glasnogovo­rnik tvrtke Mars Wrigley, koja proizvodi M&M’s, Snickers i druge čokoladice, potvrdio je da su radnici odvedeni u bolnicu zbog procjene zdravstven­og stanja. “Izuzetno smo zahvalni na brzom radu svih hitnih službi”, poručio je glasnogovo­rnik. Leni Fortson, glasnogovo­rnica Uprave za sigurnost i zdravlje na radu (OSHA), koja istražuje incident, rekla je da su radnici obavljali radove na održavanju unutar spremnika kada su ostali zarobljeni. I dalje je nejasno kako su zapeli u spremniku i koliko je čokolade tada bilo u njemu. PennLive je izvijestio da je u spremniku čokoladna masa sezala otprilike do razine

• struka.

Konačan iznos za sat, prodan anonimnom kupcu, bio je niži od 200.000 dolara iako je aukcijska kuća Christie’s očekivala 400.000. Gerald Imeson nosio je sat u noći 24. ožujka 1944. godine kada je skupina saveznički­h vojnika pobjegla iz zarobljeni­štva. Imeson je naručio sat od tvrtke Rolex iz Švicarske, koja mu ga je putem Crvenog križa poslala u logor u blizini poljskog grada Zagana. Sat je bio “ključan u planiranju i izvršavanj­u” bijega jer je izračunao vrijeme potrebno da zatvorenic­i otpužu kroz tunele i mjerio vrijeme patrola čuvara. Imeson nije uspio pobjeći, ali oslobođen je 1945. godine. Sat je nosio do smrti• 2003. (h)

 ?? ?? Red pred prvim rerstorano­m ruske verzije lanca restorana McDonald’s, nazvanim “Ukusno. I točka”, bio je nešto manji nego kada je ta američka kompanija otvorila svoj prvi restoran u glavnom gladu Rusije 1990.
Red pred prvim rerstorano­m ruske verzije lanca restorana McDonald’s, nazvanim “Ukusno. I točka”, bio je nešto manji nego kada je ta američka kompanija otvorila svoj prvi restoran u glavnom gladu Rusije 1990.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia