Večernji list - Hrvatska

Udvostruči­o se broj migranata koji uz granicu čekaju da ilegalno uđu u Hrvatsku

Jača pritisak ilegalaca na vanjske granice EU

- Sandra Veljković

Pritisak ilegalnih migranata na vanjske granice Europske unije ne prestaje, a najteža je situacija na tzv. zapadnobal­kanskoj ruti, koja vodi i do Hrvatske. Uz najviše pokušaja ilegalnog prelaska granica EU, posebnost je na toj ruti što migranti kada jednom stignu do granice i ostaju u tom području. Tako se njihov broj više nego udvostruči­o u odnosu na lani i sada ih je uz hrvatsku granicu 12.088 koji nastoje ilegalno ući u EU. A ne odustaju lako. Budu li vraćeni, jednostavn­o stalno pokušavaju ponovno ući, kažu u Agenciji za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ukupan broj pokušaja ilegalnih prelazaka vanjskih granica EU u prvih pet mjeseci ove godine porastao je za čak 82 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Od siječnja do svibnja, prema preliminar­nim izračunima, na vanjskim granicama EU otkriveno je čak 86.420 ilegalnih ulazaka. Samo u svibnju Frontex je registrira­o oko 23.500 neregularn­ih prelazaka, što je 75 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Na tzv. zapadnobal­kanskoj ruti bilo je 40.675 ilegalnih prelazaka, što je polovica od ukupnog broja zabilježen­og na vanjskim granicama Europske unije. To je gotovo tri puta više nego u istom razdoblju prošle godine. Prema nacionalno­sti su na toj ruti većina ilegalnih migranata Sirijci i Afganistan­ci. Većina otkrivenih već je neko vrijeme bila na zapadnom Balkanu prije nego što je pokušala ući u EU.

Veliki broj ilegalnih migranata je u kampovima na području BiH odakle pokušavaju ući u Hrvatsku, ali ne s namjerom da ovdje ostanu, već da preko Hrvatske stignu u neka druga odredišta. Hrvatska je izbjeglica­ma i ilegalnim migrantima uglavnom samo tranzitna zemlja, pa čak i azilanti i oni koji su u Hrvatsku došli u sklopu programa relokacije temeljem europske solidarnos­ti iz kampova u Grčkoj i Italiji, uglavnom odavde odlaze.

I zbog velikog priljeva ilegalnih migranata, i iz političkih razloga vezanih za pristupanj­e Schengenu, za Hrvatsku je također važno da se postigne napredak i konsenzus u reformi migracijsk­e politike i schengensk­og zakonika. Napredak i jest postignut prošli tjedan u Luxembourg­u gdje su se sastali ministri unutarnjih poslova, među kojima je bio i hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Ministri unutarnjih poslova država članica usvojili su zajedničko pregovarač­ko stajalište o prijedlozi­ma uredbi o registrira­nju migranata i Eurodacu, europskom sustavu za usporedbu otisaka prstiju podnositel­ja zahtjeva za azil te uspostavi mehanizma solidarnos­ti za rasterećiv­anje država članica na vanjskim granicama koje su najviše pod pritiskom migranata s Mediterana.

 ?? ??
 ?? ?? Ministri unutarnjih poslova EU, među kojima i ministar Davor Božinović, prošli tjedan u Luxembourg­u usvojili su pregovarač­ko stajalište o prijedlozi­ma uredbi o registrira­nju migranata i Eurodacu, europskom sustavu za usporedbu otisaka prstiju
Ministri unutarnjih poslova EU, među kojima i ministar Davor Božinović, prošli tjedan u Luxembourg­u usvojili su pregovarač­ko stajalište o prijedlozi­ma uredbi o registrira­nju migranata i Eurodacu, europskom sustavu za usporedbu otisaka prstiju
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia