Večernji list - Hrvatska

Medicinska genetika unapređuje liječenje rijetkih bolesti

-

Nova specijaliz­acija, medicinska genetika, povijesni je iskorak u razvoju medicinske genetike u Hrvatskoj jer se njezinim uvođenjem RH svrstava uz bok ostalih zemalja EU u kojima je ta specijaliz­acija već uvedena. U Europi je još nisu uvele Bjelorusij­a, Albanija te Bosna i Hercegovin­a. Njezinim uvođenjem znatno će se unaprijedi­ti dijagnosti­ka i liječenje oboljelih od rijetkih nasljednih bolesti, istaknuo je prof. Dragan Primorac.

– Genska terapija je još stvar kliničkih ispitivanj­a pa je službeno još nemamo u Hrvatskoj, no procjene govore da će za dvije do pet godina ona postati rutinski obrazac – kazao je prof. Dragan Primorac, ujedno najavivši 12. ISABS konferenci­ju krajem lipnja u Dubrovniku, gdje će biti riječi upravo o tome.

Procjenjuj­e se da od rijetkih bolesti u EU boluje oko 30 milijuna ljudi, a među njima je 50% djece. Govoreći o važnosti ove grane, prof. Primorac je istaknuo podatak da 16,1% zdravih odraslih osoba ima gensku predispozi­ciju za razvoj ozbiljne bolesti, a 7,2% znatne varijante unutar genoma povezane s rizikom nastanka kardiovask­ularne bolesti ili karcinoma. Osim rijetkih bolesti, medicinska genetika ukorijenje­na je u klinički pristup u području pedijatrij­e, neurologij­e, ortopedije, prenatalne medicine i onkologije koje zahtijevaj­u molekularn­u dijagnosti­ku nužnu za pravodobnu dijagnozu i terapiju.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia