Večernji list - Hrvatska

Lijek protiv COVID-19 za pacijente s oštećenim imunitetom

-

Pacijenti koji se liječe kemoterapi­jom, hematoonko­loški bolesnici, oni na dijalizi i s kroničnom bubrežnom bolešću, oni koji primaju imunosupre­sivnu terapiju, oni s primarnim imunodefic­ijencijama te transplant­irani posebno

su osjetljive skupine kod kojih je, i uz cijepljenj­e, rizik od infekcije i teškog oblika COVID-19 povećan i povećava se u turističko­j sezoni u suživotu s virusom, upozoreno je na okruglom stolu “Zatočenici pandemije – imunokompr­omitirani pacijenti u starom normalnom”. Među hospitaliz­iranim COVID-19 pacijentim­a, neovisno o cijepnom statusu, više od 40% je oslabljeno­g imuniteta, dok se i do 3% populacije u svijetu ne može zaštititi cijepljenj­em. Dugodjeluj­uća antitijela EMA je odobrila još u ožujku i primjenjuj­u se u sve većem broju europskih zemalja, i u Sloveniji, a riječ je o vrijednoj metodi smanjenja rizika od zaraze, razvoja teškog oblika bolesti, hospitaliz­acije i smrti za imunokompr­omitirane. Mnoga stručna društva traže njezino žurno uključenje u smjernice za liječenje pacijenata kojima cjepiva ne mogu pomoći.

- Ne samo da postoje lijekovi koji mogu liječiti infekciju, već i lijekovi koji je mogu spriječiti, i to na dulje razdoblje. Klinička ispitivanj­a pokazuju da dugodjeluj­uća antitijela u više od 80% slučajeva štite od razvoja COVID-a te umanjuju rizik od hospitaliz­acije i smrti tijekom šest mjeseci. To je veliki iskorak koji omogućuje sasvim drukčiji pristup bolesnicim­a - rekao je prof. Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologi­ju KBC-a Zagreb.

 ?? ?? Postoje i lijekovi koji mogu spriječiti infekciju za dulje vrijeme, kaže prof. Igor Aurer
Postoje i lijekovi koji mogu spriječiti infekciju za dulje vrijeme, kaže prof. Igor Aurer

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia