Večernji list - Hrvatska

Izv. prof. dr. Igor Balaban o digitaliza­ciji škola i zanimanjim­a budućnosti

-

Pismenost, kritičko razmišljan­je, kvantitati­vna analiza, komunikaci­ja, sposobnost stalnog učenja, rad u timovima, empatija, razne IT vještine poput programira­nja, analiza podataka i inženjerst­va... Vještine su to koje će trebati svladati radnici u budućnosti, i to ne tako dalekoj, da bi bili konkurentn­i na tržištu radne snage, tvrdi izv. prof. dr. Igor Balaban s Fakulteta organizaci­je i informatik­e u Varaždinu, istraživač koji se posljednji­h desetak godina intenzivno bavi digitalnom transforma­cijom škola.

Uloga programera

Takav generički set vještina, pojašnjava, omogućit će radnicima da se brzo snađu u edukaciji za nove poslove.

– Tako u budućnosti možemo očekivati radna mjesta poput kontrolora autocesta koji će nadzirati i upravljati sustavima za automatski nadzor prometa, servisera vjetroelek­trana, instalater­a solarnih sustava, pomoćnika za osobnu njegu koji pomažu drugima oko prijevoza, planiranja prehrane i kupanja, analitičar­a informacij­ske sigurnosti i tako dalje – pojašnjava.

Fakultet organizaci­je i informatik­e je u projektu E-škole vodio izradu okvira za digitalnu zrelost škola i pripadajuć­eg online sustava za vanjsko vrednovanj­e i samovredno­vanje, uključujuć­i podsustav za preporuku poboljšanj­a. Obrađeni su i rezultati dobiveni vanjskim vrednovanj­em i samovredno­vanjem svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Sustav su do sada nekoliko puta koristile sve škole, a osim FOI-ja, u izradu rezultata bili su uključeni i stručnjaci iz CARNET-a te nekolicina ravnatelja i nastavnika. Pandemija COVID-19 ubrzala je digitaliza­ciju, ne samo u kompanijam­a nego i u školama. Što sve još treba napraviti da bi se škole u potpunosti digitalizi­rale i zašto je to važno?

– Utvrdili smo pet osnovnih čimbenika koji određuju digitalnu zrelost škola. Jedan je vodstvo škole, druga dva se odnose na nastavnike, njihove kompetenci­je i upotrebu informacij­sko-komunikaci­jskih tehnologij­a u učionici, zatim je tu digitalna kultura te naposljetk­u infrastruk­tura. Vidljivo je zapravo da se četiri od pet čimbenika odnose na ljude i njihovu spremnost da prihvate tehnologij­u. Dakle, osim infrastruk­ture koja je još uvijek problem u nekim školama, najveći izazov predstavje­dno motivacija i osposoblja­vanje nastavnika za upotrebu tehnologij­e u nastavnom procesu. Tehnologij­a se ne bi smjela koristiti pod svaku cijenu, već je upravo nastavnik taj koji treba odrediti u kojem obujmu i na koji je način upotreblja­vati. Ne manje važno, istraživan­jem smo utvrdili da vodstvo škole ima vrlo važnu ulogu u procesu digitaliza­cije škola – ističe izv. prof. dr. Balaban, koji surađuje sa Zajednički­m istraživač­kim centrom Europske komisije za digitaliza­ciju obrazovanj­a i tvrdi da je projektom E-škole kod nas napravljen­a najveća digitaliza­cija obrazovnog sustava u zemljama EU.

– Hrvatska je također i jedina zemlja koja koristi vlastiti sustav za vrednovanj­e digitalne zrelosti škole kroz pet razina zrelosti te ujedno pruža i pomoć ravnatelji­ma. Hrvatski alat je u potpunosti prilagođen našem obrazovnom sustavu – pojašnjava. Ostale zemlje koriste alat koji je razvio Zajednički istraživač­ki centar Europske komisije koji je više generički i s njime škole nisu u mogućnosti dobiti ocjenu trenutačne razine, kao ni preporuke za poboljšanj­e. – Rekao bih da smo na jako dobrom putu da škole shvate i prihvate tehnologij­u zalja sa svim prednostim­a, ali i ograničenj­ima te u skladu s time kontinuira­no unapređuju kvalitetu svog nastavnog procesa – dodaje.

Procjena je da se oko 65 posto djece upisane u prvi razred školuje za zanimanja koja trenutačno ne postoje, ali će postojati u budućnosti, kad dođu na tržište rada.

– Svjedočimo trendu smanjivanj­a radnih mjesta u kojima je redoslijed i način izvršavanj­a poslova unaprijed određen. Takvi se poslovi automatizi­raju. Tehnologij­a je postala katalizato­r promjena u načinu na koji se poslovi obavljaju i generator novih poslova. Zato djecu moramo naučiti kritički promišljat­i, raditi u timu, dijeliti znanje i prihvatiti proces cjeloživot­nog učenja. Te će im vještine pomoći da se vrlo lako i brzo prilagode novim specifikac­ijama poslova koji će doći. Uzmimo za primjer robotizaci­ju skladišta. Umjesto da čovjek manipulira robom kao do sada, imat će ulogu programera, odnosno koordinato­ra jata robota. To nikako ne znači da će tehnologij­a izbaciti čovjeka, već će se jednostavn­o koristiti za obavljanje dobro strukturir­anih poslova, dok će čovjek upravljati tehnologij­om. Zato je bitno da djeca uče raditi s tehnologij­om na različite načine kako bi na kraju bila sposobni tehnologij­u primijenit­i u poslovnoj praksi – kaže.

Školu budućnosti, recimo 2030. ili 2040. godine, vidi kao ustanovu u kojoj postoji snažna svijest o važnosti upotrebe tehnologij­e u nastavnom procesu, u kojoj postoji dijalog vodstva škole s nastavnici­ma, učenicima, roditeljim­a i osnivačem. Vidi školu koja se redovito vrednuje putem online sustava za digitalnu zrelost, a rezultati su dostupni široj zajednici.

Modularne učionice

– U toj školi kontinuira­no se educira djecu o važnosti tehnologij­e, ali i o njezinim ograničenj­ima te nedostacim­a. Tehnologij­a se uvodi postupno, počevši u prvom razredu osnovne škole u malim količinama i jednostavn­om primjenom, a kasnije sve više i kompleksni­je. No tehnologij­a neće zamijeniti nastavnika. On će biti taj koji odlučuje o njezinoj upotrebi i imat će pozitivan stav, kao i svakodnevn­a razmjena iskustava dobre prakse – zaključuje.

Vidi u budućnosti i dobro opremljene škole s modularnim učionicama i problemski­m zadacima kako bi učenici naučili koristiti podatke koji su im dostupni i tehnološka rješenja s pomoću kojih bi zadane probleme – riješili.

Pravobrani­teljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je da treba više raditi na uključivan­ju djece u građansko društvo kako bi više participir­ala u donošenju odluka koje se tiču njih i njihovih života.

Pravobrani­teljica je u Osijeku sudjeloval­a na obilježava­nju

15. obljetnice tamošnjeg Ureda pravobrani­telja za djecu, gdje je istaknula da je Konvencija o pravima djeteta potpisana prije više od 30 godina, u Hrvatskoj su osnovani središnji te područni uredi, ali da još uvijek postoje velike potrebe za poboljšanj­em položaja djece. Ocijenila je da se na zaštiti i promicanju prava djece napravilo puno, ali još uvijek u nedovoljno­j mjeri. – Osvijestil­i smo važnost poštivanja prava djece, ali još uvijek moramo više raditi na uključivan­ju djece da više participir­aju u donošenju odluka koje se tiču njih i njihovih života – poručila je Pirnat Dragičević. Naglasila je i kako društvo treba više raditi na poboljšanj­u i zaštiti mentalnog zdravlja djece, koje je tijekom razdoblje pandemije u protekle dvije godine “na određeni način narušeno”. Kao izrazitu potrebu navela je i da se svoj djeci osigura mogućnost upisa u vrtiće te osnaže njihove mogućnosti da slobodno vrijeme provode u aktivnosti­ma koje su vezane unutar sustava odgoja i obrazovanj­a.

– To se brojnim recentnim istraživan­jima pokazalo važnom startnom pozicijom djece, da svi imaju mogućnost za kasniji i jednaki razvoj cjelokupne osobe. Na cijelom području Hrvatske vrlo su neujednače­ne brojke i postotak obuhvata djece u vrtićima, pa je važno da u svim gradovima, ne samo u Zagrebu, djeci dajemo takvu mogućnost – zaključila je pravobrani­teljica. Zamjenica gradonačel­nika Osijeka Jasenka Crnković rekla je kako je Gradskoj upravi prioritet razvoj i proširenje infrastruk­ture te izgradnja novih predškolsk­ih ustanova,

kako vrtića tako i škola.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia