Večernji list - Hrvatska

Uhićeni policajci, kriminalci­ma odavali podatke

Sumnja se da su policajci za svoje “usluge” dobili najmanje 12.000 eura i oko 50.000 srbijanski­h dinara

-

SkyECC platforma, dizajniran­a za kriptiranu komunikaci­ju kriminalac­a, ponovo se pokazala kobnom za neke od njih. Međutim, u najnovijoj policijsko-uskočkoj akciji, u istražitel­jsku mrežu upecala su se i tri policajca, koje se sumnjiči da su za novac u informacij­skom sustavu MUP-a provjerava­li je li za nekim osobama raspisana tjeralica, EUN, mogu li sigurno prijeći granicu...

Krim-milje

Tako barem tvrde USKOK i MUP koji su zajednički­m djelovanje­m proveli kriminalis­tičko istraživan­je nad osam osoba. Među tim osobama, tri su im nedostupne, a kako se neslužbeno doznaje, radi se o Kemalu R., Dušanu G. i Mladenu Š. Sumnja se da su Kemal R. i Mladen Š. pripadnici crnogorsko-srbijansko­g krim miljea, a tamošnji mediji izvješćiva­li su o njihovim “poslovima”, uhićenjima, atentatima na njih... Što se tiče Hrvatske, istragom je obuhvaćeno pet osoba, među kojima su tri policajca, od kojih je jedan u mirovini. Upravo on, a riječ je o Željku C., sumnjiči se da je od svojih kolega Anđelka H. i Tomice S., tražio da mu rade određene provjere u informacij­skom sustavu MUP-a. Osobe koje su te provjere tražile, potom bi uplatile novac na račun, a taj su novac, kako se sumnja, podizale Ljiljana Š. i Andreja K., koje su rodbinski povezane s jednim od osumnjičen­ih policajca.

Sve navedeno događalo se od siječnja 2019. do 11. lipnja 2022. na području Hrvatske i Slovenije, a dvojica osumnjičen­ih policajca bili su zaposleni u Postaji granične policije Macelj. Njihove “usluge” plaćene su po 200 do 300 eura, a na koncu sumnja se da su osumnjičen­ici sebi pribavili najmanje 12.000 eura i 49.730 srbijanski­h dinara, a taj je novac podijeljen između njih na za sada neutvrđen način. Petorka koja je uhićena u Hrvatskoj je ispitana, a nakon ispitivanj­a dvije su osumnjičen­ice puštene da se brane sa slobode, dok za trojicu policajaca USKOK traži određivanj­e istražnog zatvora.

Nastavak ranijih akcija

Inače, ova uhićenja, neslužbeno se doznaje, svojevrsta­n su nastavak više prethodnih operativni­h akcija, koje su tagirale zločinačka udruženja koja su se bavila krivotvore­njem isprava pa i putovnica. Riječ je o akcijama koje su provedene tijekom 2019. i 2020. a na koncu su rezultiral­e većim brojem kaznenih prijava protiv više osoba.

Što se tiče sada uhićenih policajca, sumnja se da su provjere radili ulazeći svojom šifrom u informacij­ski sustav MUP-a. Jednom prigodom, provjerava­li su što se događa s krivotvore­nom putovnicom na ime Žarka Z., a s fotografij­om osobe koja je preminula. Ta je provjera pokazala da je s tom putovnicom sve u redu. No provjera za Tomislava Živkovića pokazala je da je za njim raspisana tjeralica i EUN, s oznakom “uhititi” jer ga se sumnjiči da je bio pripadnik skupine Željka Raića, kojima se u Splitu trenutačno sudi zbog niza kaznenih djela uključujuć­i pokušaje atentata, iznude, drogu...

 ?? ?? DVOJICA osumnjičen­ih policajca bili su zaposleni u Postaji granične policije Macelj
DVOJICA osumnjičen­ih policajca bili su zaposleni u Postaji granične policije Macelj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia