Večernji list - Hrvatska

Upisuje se oko 600 mališana

-

“Lojtrica” u Selnici Ščitarjevs­koj, u Velikoj Gorici proširujem­o Dječji vrtić “Žirek”, kao i vrtić u naselju Lukavec. Uskoro otvaramo novi vrtić u Maloj Buni, a vrtićki će kapaciteti biti otvoreni i u prizemlju komunalnog centra Goričanka – najavio je Ačkar. U planu je, dodao je, gradnja još triju objekata gdje će se, prema željama Velikogori­čana, smjestiti posebni vrtićki programi kao što su Montessori, sportski programi te oni na stranim jezicima.

Uz veći broj slobodnih mjesta u vrtićima, Grad je donio odluku da se zbog inflacije i povećanja cijena energenata velikogori­čke roditelje oslobodi plaćanja dječjeg vrtića za srpanj, baš kao što je to bilo učinjeno zbog pandemije koronaviru­sa u veljači i ožujku.

– Glavni je preduvjet uvođenja besplatnog vrtića dovršetak gradnje novih kapaciteta kako bi sva djeca dobila svoje mjesto –naveo je Ačkar.

Za osnovnoško­lce je Grad pak osigurao besplatne udžbenike, radne bilježnice i druga pomagala pa roditelji na jesen, kazao je, moraju kupiti samo pernicu i olovke. Osnovne škole Jurja Habdelića i Eugena Kvaternika dobit će produženi boravak, a plaće za desetak asistenata u nastavi podmirivat će se iz proračuna i sredstvima iz fondova Europske unije.

Stipendije za školarce

Za učenike osnovnih i srednjih škola osigurano je i pedesetak stipendija za uspješnost te prema socijalnom statusu. Grad srednjoško­lcima dodjeljuje 46 stipendija za školovanje za deficitarn­a zanimanja, a uvest će se i Dan karijera.

– Nema boljeg ulaganja u budućnost od ulaganja u obrazovanj­e

• – zaključio je Ačkar.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia