Večernji list - Hrvatska

Britansko-kineski MG Motor novi je igrač u Hrvatskoj

Adriatic regija bogatija je za novu marku automobila čija prodaja na našem tržištu počinje prvog dana srpnja

-

Zadnje je vrijeme vrlo turbulentn­o na domaćem automobils­kom tržištu. Svi vode borbu s dostupnim količinama vozila, a dolazi i do promjena oko tvrtki koje kod nas djeluju. Prije nekoliko je mjeseci objavljeno da se Renault povlači iz Hrvatske, a dosadašnju tvrtku preuzima Taavura grupa. Oni su dosad bili poznati kao zastupnici Forda i Hyundaija, a sada uvode novu marku - MG Motor. Tvrtka Grand Automotive Adriatic tako će biti uvoznik za MG Motor i to za područje Adriatic regije koje podrazumij­eva Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovin­u, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Ambiciozan plan znači i tijekom ove godine otvaranje 20 prodajno-servisnih centara, odnosno 2023. godine rast na 40 prodajno-servisnih partnera.

MG Motor je automobils­ka marka osnovana 1924. u Velikoj Britaniji. Utemeljio ju je britanski pionir automobili­zma William Morris, vlasnik tadašnje tvrtke Morris Garages po kojoj je ta marka i dobila ime. Ideja je bila razvijati MG u smjeru sportskih automobila. Nizali su i sportske rekorde, ali sve se to s godinama promijenil­o. Danas su u vlasništvu kineskog SAIC Motora (Shanghai Automobile Industry Corporatio­n). Riječ je o sedmom najvećem proizvođač­u automobila u svijetu.

Ponudu otvara model ZS, mali SUV koji stiže uz dva benzinska motora (1,5-litreni atmosferac i 1-litreni turbak), uz ručni ili automatski mjenjač te s prtljažnik­om od 448 litara. Nedavno je redizajnir­an. Cijene kreću od 139.200 kn. ZS se nudi i u električno­j izvedbi, s izborom između dva paketa baterija (50,3 ili 70 kWh), uz doseg do 440 km. Stoji od 262.300 kn.

Izuzmemo li luksuzni sportski Porsche, MG Motor s modelom MG 5 donosi prvi električni karavan, dug 460 cm s prtljažnik­om od 479 litara. Snažniji model ima 130 kW i bateriju od 50,3 kWh, dok Long Range ima 115 kW snažan motor i bateriju od 61,1 kW za doseg do 400 km. Starta od 257.900 kuna. Model EHS dolazi u plug-in hibridnom izdanju i to kao spoj 1,5 turbobenzi­nca i elektromot­ora snage 90 kW, koji bi uz 16,6 kWh bateriju trebao osigurati 52 kilometra električno­g dosega. Kreće od 288.390 kuna.

Vrh ponude čini Marvel R, a birati se može između verzije sa stražnjim pogonom ili na sva četiri kotača uz bateriju od 70 kWh. Cijene kreću od 382.900 kuna. Početak prodaje vozila na našem tržištu planiran je za 1. srpnja, a dobro zvuči i podatak o sedam godina ili do 150.000 kilometara

• jamstva.

 ?? ?? MG 5 električni je karavan. Model EHS dolazi u plug-in hibridnom izdanju, a mali SUV MG ZS vozi na benzin ili na struju
MG 5 električni je karavan. Model EHS dolazi u plug-in hibridnom izdanju, a mali SUV MG ZS vozi na benzin ili na struju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia