Večernji list - Hrvatska

Trinaestor­ica za Mađarsku

-

Ivica Tucak, izbornik hrvatske vaterpolsk­e reprezenta­cije, na konferenci­ji za novinare u Puli priopćio je na koju trinaestor­icu igrača računa za Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj od 18. lipnja do 3. srpnja. Na popisu su: Marko Bijač, Toni Popadić, Marko Žuvela, Rino Burić, Ivan Krapić (kapetan), Luka Bukić, Loren Fatović, Ante Vukičević, Konstantin Harkov, Jerko Marinić Kragić, Franko Lazić i Andrija Bašić.

Grci favoriti, ali i mi smo

Uglavnom su to provjereni igrači, no ne može se reći da nas Tucak nije iznenadio svojim izborom. Prije svega činjenicom da je pozvao samo dvojicu braniča: jugaša Marka Žuvelu i jadranaša Rinu Burića (otpali su Matias Biljaka i Kristijan Milaković). Jasno je da se u modernom vaterpolu njeguju polivalent­ni igrači, pa se i drugi (recimo sidraši) mogu prihvatiti braničke uloge, ali onda se oni potroše u tome pa izgube svježinu za obavljanje svog temeljnog posla. No Tucak valjda zna što radi...

– To je najteži posao za svakog izbornika, odrediti igrače koji idu na veliko natjecanje, ali mora se. Ovo je moj izbor najbolje trinaestor­ice, a sukladno Fininu protokolu imamo i dvojicu pričuvnih igrača ako netko, ne daj Bože, bude pozitivan na COVID–19. A što će se dogoditi ako šestorica budu pozitivna, to nitko ne zna. No odradili smo odlične pripreme i ja se nadam našim kvalitetni­m izvedbama – kazao je Tucak, zahvalivši Puljanima na gostoprims­tvu.

Novi kapetan Ivan Krapić snagu naše reprezenta­cije vidi u njezinu zajedništv­u i karakteru.

– Važno je da se držimo svi skupa, da sačuvamo to zajedništv­o i održimo tu kemiju koja se već godinama stvara. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, pa ćemo sljedećih dana razmišljat­i samo o Grčkoj – naglasio je Krapić, a o ulozi kapetana još je dodao:

– Velika je to čast i odgovornos­t, no najvažnije je da se najmlađi što prije uklope, a da im mi stariji pomognemo u tome. Znaju se naši ciljevi, ali nećemo obećavati medalje, nego to da ćemo u svakoj utakmici dati maksimum – zaključio je Krapić.

Vratar Marko Bijač koji najbolje poznaje Grke jer brani u Olympiakos­u dodao je:

– Grci su napravili minimalne promjene u odnosu na Tokio, dok je kod nas ostalo samo nas pet. No to može biti i naša prednost, nepoznanic­a smo za ostale momčadi. Grci temelje svoju igru na sidrašima, brzom protoku lopte i na agresivnoj zoni. Jedni su od favorita prvenstva, ali i mi smo. (31, vratar) (27, vratar) (20, branič) (25, branič) (36, sidraš) (33, sidraš) (28, napadač) (25, napadač) (29, napadač) (24, napadač) (26, napadač)

(31, napadač) (25, napadač)

AO AO

le Sec

AO

Zamjenski igrači su Lovro Paparić (22, sidraš, Vouliagmen­i) i Ivan Domagoj Zović (25, napadač, Szolnoki)

Ako budemo pravi, zadat ćemo im puno problema.

S Mađarskom posljednji test

Hrvatska će na SP-u natjecanje započeti u skupini B u Debrecenu, a prvi dvoboj izabranici Ivice Tucka imat će 21. lipnja protiv Grčke, najvećeg rivala u skupini (u 19.30 sati). Dva dana poslije, 23. lipnja, igramo s Njemačkom (18), a u subotu 25. lipnja s Japanom (18). Pobjednici skupina izravno idu u četvrtfina­le, a drugi i treći razigravaj­u u osmini finala.

Naša će reprezenta­cija danas odraditi i drugu (uzvratnu) prijateljs­ku utakmicu s Italijom, aktualnim svjetskim prvakom, ovaj put u Puli u 20 sati, uz prijenos na Sportklubu.

– Rezultat nije presudan, ali utakmica će nam dobro doći da vidimo gdje smo. Nakon toga slijede dva slobodna dana, a 18. lipnja odigrat ćemo još jednu sparing utakmicu, ovaj put s Mađarskom u Budimpešti – napomenuo je izbornik.

U stručnom stožeru su osim izbornika Tucka njegovi pomoćnici Zoran Bajić i Jure Marelja, kondicijsk­i trener Pero Kuterovac, trener vratara Renco Posinković, videoanali­tičar Igor Pezelj, fizioterap­euti Damir Luketić i Petar Kopanja te

• liječnik Ivan Čurlin. Španjolska – Češka 2:0, Švicarska – Portugal 1:0; Norveška – Švedska 3:2, Slovenija – Srbija 2:2;

Sjeverna Irska – Cipar 2:2, Grčka – Kosovo 2:0; Gruzija – Bugarska 0:0, Sjeverna Makedonija – Gibraltar 4:0; Malta – San Marino 0:0

u finalu je Vojvodina nakon izvođenja jedanaeste­raca pobijedila zagrebački Dinamo (igrači rođeni 2004. i mlađi), nakon 80 minuta bilo je

1:1. Jedini pogodak za Dinamo postigao je Lenny Ilečić koji je s pet pogodaka bio i najbolji strijelac turnira, a plavi defenzivac Jakov Gurlica najbolji je igrač turnira.

– Mlada momčad Dinama pod vodstvom Damira Krznara u Madridu je ušla u finale ovog natjecanja gdje će 15. lipnja igrati protiv boljeg iz susreta ALQadisiya­h Saudi Club – Sporting Lisabon. U polufinalu je Dinamo odigrao 3:3 s Real Madridom i onda nakon jedanaeste­raca s 5:4 izborio finale.

Bergicher – Lübbecke (Kontrec, Mrakovčić 1) 26:22, Füchse (Kopljar) – Flensburg 22:28, Erlangen – Balingen (Bećiri 1) 33:26, Wetzlar (Sršen) – Minden (Jukić) 30:28, Kiel (Duvnjak

1) – Goppingen (Kozina 5, Šarac 6) 42:35, Hannover (Martinović 1, Brozović

1) – Leipzig (Mamić 4, Jotić, Ivić 6) 26:26, Stuttgart (Pešić dvije obrane) – Melsungen (Pavlović, Marić) 28:25

– ml. kadeti - 400 m: 1. Glaan (Fit); kadetkinje - 100 m: 1. Ramić (Mladost); 600 m: 1. Petračić (V. Gorica); kadeti: 1. Bartolinči­ć (Mladost); seniorke – 800 m: 1. Vuković (V. Gorica); seniori – koplje: 1. Marković (Mladost); 400 m prepone: 1. Parlov (Zagreb); disk: 1. Marković (DZ); 3000 m: 1. Bošnjak (V. Gorica)

zlatne medalje kod mlađih juniora osvojili su Roko Farkaš na 100 m, Niko Kožul na 800 m, Janko Kišak na 110 m prepone i štafeta 4x100 m u sastavu Perec, Farkaš, Kišak i Kovačić. Brončane medalje osvojili su Marian Bakšić na 1500 m i Vito Kovačić u skoku u dalj. Kod mlađih juniorki naslove su osvojile Lara Jurčić na 100 m, Jana Koščak na 100 m prepone, s novim mlađejunio­rskim rekordom Hrvatske – 13,43, Laura Vinkešević u bacanju diska i štafeta 4x100 m u sastavu Ćurković, Jurčić, Koščak i Penezić. Srebrnu medalju osvojila je Mia Wild na 100 m prepone, a dvije bronce pripale su Viti Penezić na 100 m i Anni Ćurković u skoku u dalj.

Seniorske Mladosti su u finalu pobijedile Zelinu s 4:0 i tako obranile naslov, dok su njihove klupski kolege došle do prvog naslova nakon pet godina, nakon što su s 3:1 (4:4 u osnovnom dijelu) u raspucavan­jima bili bolji od Zeline.

osvojio je zlatnu medalju na 100 metara leđno u disciplini S6 na Svjetskom paraplivač­kom prvenstvu u portugalsk­om Funchalu na Madeiri obranivši tako zlato osvojeno na SP-u 2019. u Londonu.

Vekić (1, Hrv) – Lee (11, Rum) 6:3, 6:1, Fett (Hrv) – Krunić (2, Srb) 6:4, 6:2 (u glavnom turniru je i Petra Martić);

Gojo (5, Hrv) – Vavassori (Ita) 6:3, 6:1, Bellier (Švi) – Ajduković (Hrv) 6:3, 6:2;

tenisači Kvarnera su pobjedom nad Karlovcem (6:1) potvrdili prvo mjesto pa će tako sljedeće godine igrati u najkvalite­tnijoj Premijer ligi. (af)

 ?? ?? LOREN FATOVIĆ, iako među mlađima u reprezenta­ciji, ima dovoljno iskustva za teške bitke koje nas očekuju u Mađarskoj
LOREN FATOVIĆ, iako među mlađima u reprezenta­ciji, ima dovoljno iskustva za teške bitke koje nas očekuju u Mađarskoj
 ?? ?? DINO SINOVČIĆ za četiri dana slavi 30. rođendan i nije mogao poželjeti ljepši poklon.
DINO SINOVČIĆ za četiri dana slavi 30. rođendan i nije mogao poželjeti ljepši poklon.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia