Večernji list - Hrvatska

Potres ga je doveo u fokus javnosti i ništa više nije prošlo ispod radara

- Danijel Prerad

Jučer je uhićen bivši petrinjski gradonačel­nik Darinko Dumbović, nekoć HNSovac pa Reformist, čiji je glas u Saboru nekoć i odlučivao u ostvarivan­ju saborske većine. Mnogi su govorili kako mu je, s obzirom na sve javne prigovore vezane za sumnjive poteze njega i oko njega, upravo taj ključni saborski mandat “jamčio” da ga “institucij­e koje bi trebale raditi svoj posao” neće dirati. No izgubio je mjesto u Saboru, nije više ni petrinjski gradonačel­nik, a potres iz prosinca 2020. stavio je njega i Petrinju u središte medijske javnosti.

I tako je jučer uhićen na temelju naloga USKOK-a zbog sumnje da su sve one priče o njegovu pogodovanj­u tvrtkama bliskima njegovoj obitelji i njihovu poslovanju s Gradom i gradskim tvrtkama od 2015. naovamo istinite. S njim je uhićen i sin Darko, čija je tvrtka procvala tijekom očeva vladanja Petrinjom i koji je nedavno otvorio i restoran u blizini Poreča.

A razgovaraj­ući s Petrinjcim­a ispada da nikoga to ne iznenađuje, jer su te priče uistinu bile svakodnevi­ca u Petrinji, na društvenim mrežama, u lokalnim medijima, samo što ih je potres podigao i na nacionalnu razinu. A sve je potaknula ljutnja građana na raspodjelu humanitarn­e pomoći koja je stigla na to područje te se dijelila, isticalo se, netranspar­entno. Pa se govorilo o nestalim šleperima s građevinsk­im materijalo­m, nestalom siru itd.

USKOK i policija preuzeli su ljetos materijale vezane za donacije, a čini se da je nekoliko priča o Darinku Dumboviću u nacionalni­m medijima dovelo do toga da se pritom pokupe i stvari vezane za sumnjivo poslovanje nekoliko tvrtki s Gradom i gradskim tvrtkama. Godinu dana nakon toga za Petrinjce, kažu nam, uhićenje nije iznenađenj­e. No, s druge strane, ti su ga Petrinjci, barem većina na izborima, unatoč tim pričama ipak dva puta izabrali...

I doista, uhićenje načelnika, gradonačel­nika i župana polako postaje naša svakodnevi­ca. A pitanje je koliko ih prolazi ispod radara jer su nezanimlji­vi nacionalno­j politici, stranačkim odnosima i medijima unatoč galami lokalne oporbe i građana na društvenim mrežama. Kao što bi lako moguće, svemu unatoč, ispod radara prošao i nešto zanimljivi­ji Darinko Dumbović da se nije dogodio katastrofa­lni potres u Petrinji.

Koliko još lokalnih šerifa, nezanimlji­vih nacionalno­j politici, opstaje unatoč galami oporbe i ljudi na društvenim mrežama

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia