Večernji list - Hrvatska

Pelješki most otvara se za promet 26. srpnja, već je dobio ploču s imenom

Na veliku svečanost stiže i šefica Europske komisije

- Josip Bohutinski

Napokon je poznat datum otvaranja Pelješkog mosta i 25 kilometara pristupnih cesta. Taj povijesni događaj zbit će se uz veliku svečanost 26. srpnja. Već neko vrijeme govori se da će most biti otvoren za promet krajem srpnja ove godine, a sad je otkriven i točan datum. Očekuje se da će na otvorenje mosta koji je spojio Hrvatsku stići i predsjedni­ca Europske komisije Ursula Van Der Leyen te drugi europski čelnici. Službeno ime tog objekta je, sukladno projektu, Most Pelješac te su prekjučer s obje strane mosta postavljen­e ploče s oznakom za most i natpisom Pelješac te podatkom o njegovoj dužini: 2404 metra. No kolokvijal­no je, otkako je začeta ideja o gradnji tog mosta, u javnosti usvojeno ime Pelješki most. Usto, prema prijašnjim projektima, taj most nosio je jedno vrijeme i službeno ime Most kopno – Pelješac. Inače, uobičajeno je da se objekti poput mostova i tunela nazivaju prema toponimima gdje se nalaze poput tunela Sveti Rok ili Mala Kapela. U javnosti se koristi izraz i Maslenički most iako je njegovo službeno ime Most Maslenica. Isto tako je, primjerice, i s Čiovskim mostom koji se službeno zove Most Čiovo.

U međuvremen­u bilo je dosta prijedloga s raznih strana kako bi se mogao nazvati Pelješki most ili Most Pelješac. Tako su neki predlagali da se zove Most Fausta Vrančića, Olivera Dragojević­a, a general Ante Gotovina je, primjerice, predlagao da se zove Most Libertas. No iz Vlade i resornog Ministarst­va mora, prometa i infrastruk­ture opredijeli­li su se za naziv mosta po poluotoku Pelješcu i pritom su uvijek koristili izraz Pelješki most u službenim istupima kako Vladinih dužnosnika tako i predstavni­ka investitor­a Hrvatskih cesta. Stoga će zasigurno unatoč službenom imenu, koje se navodi u projektu, i dalje se koristiti u javnosti ime Pelješki most. Zasad je, dakle, službeno ime tog objekta most Pelješac ili kolokvijal­no Pelješki most, no moguće je da se u budućnosti neka duga Vlada ili možda i sadašnja odluči da ipak preimenuje taj najvažniji most u Hrvatskoj.

Pelješki most ili Most Pelješac prošao je tehnički pregled krajem siječnja ove godine kad su uočeni neki manji nedostaci koji su u međuvremen­u uklonjeni.

Dok se ne dovrši stonska obilaznica, što se očekuje do kraja ove godine, kod Prapratnog će se nove pristupne ceste spajati na postojeće pelješke ceste.

 ?? ??
 ?? ?? PRISTUPNE CESTE
Čeka se završetak dionice od Duboke do Sparagović­a koje gradi Strabag i dionice od Spragovića do Prapratnog koju gradi Avax. Na potonjoj dionici već je obavljen tehnički pregled, a na ostatku će do 13. srpnja.
PRISTUPNE CESTE Čeka se završetak dionice od Duboke do Sparagović­a koje gradi Strabag i dionice od Spragovića do Prapratnog koju gradi Avax. Na potonjoj dionici već je obavljen tehnički pregled, a na ostatku će do 13. srpnja.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia