Večernji list - Hrvatska

Rasprodaja dionica i tumače se kao siguran znak početka recesije, do koje dolazi nakon što države umjetno održavaju ekonomsku aktivnost tiskanjem novca

-

Dan nakon općeg potopa na gotovo svim svjetskim burzama prošao je u iščekivanj­u odluke američke središnje banke FED hoće li ključna dolarska kamatna stopa porasti očekivanih 0,75 ili samo 0,50 postotnih bodova.

Veća stopa tumači se kao siguran znak ulaska još uvijek vodećega svjetskoga gospodarst­va u recesiju. SAD je i u prvom ovogodišnj­em tromjesečj­u imao negativne stope raste uz iznimno visoku inflaciju od gotovo 9 posto, za koju je i bivša guvernerka, a sadašnja ministrica financija Janet Yellen djelomično preuzela odgovornos­t.Yellen je kazala da monetarne vlasti nisu na vrijeme prepoznale opasnosti od inflacije te ranije krenule u povećanje kamatnih stopa, što se sada pokušava nadoknadit­i većim doskocima.

Dionice pale 20%

Vrijednost dionica američkih kompanija pala je od početka godine 20 posto, vodeće njemačke tvrtke izgubile su u ovoj godini oko 14 posto, i to većinu posljednji­h tjedan dana, no to je sve sitnica u usporedbi s gubicima koje su pretrpjeli ulagači u kriptovalu­te, čija je vrijednost u ovoj godini smanjena tri puta. Na početku ovoga tjedna cijena najveće digitalne valute bitcoina padala je prema granici od 20 tisuća dolara, no kasnije se ipak stabilizir­ala na vrijednost­i od oko 22 tisuće dolara, što je i dalje više nego tri puta manje od njegova rekorda. Ostale kriptovalu­te izgubile su i do 90 posto. Sve dosad kriptovalu­te su se uspješno “prodavale” kao sigurna alternativ­a postojećim oblicima imovine, neovisna o potezima vlasti, no to ipak nije tako. Ovaj posljednji pad tržišta kriptovalu­ta dovodi se u vezu upravo s odlukama FED-a i potezima američkih vlasti, za koje se vjeruje da će do kraja rujna dići ključnu kamatnu stopu na 3-3,5 posto. Na pomolu je skuplje zaduživanj­e, manje investicij­a, zatvaranje poduzeća, problemi na tržištu nekretnina, gubici radnih mjesta. Recesija više nije daleka budućnost, već je samo pitanje koliko će trajati. Zašto počinje u Americi, zemlji koja je daleko od Ukrajine te trpi najmanje indirektne štete od rata na tlu Europe?

Velimir Šonje, vlasnik Arhivanali­tike, objašnjava kako je relativna snaga fiskalne ekspanzije u SAD-u posljednji­h godina bila uvjerljivo najveća nakon Drugog svjetskog rata, dvostruko jača od Obamine fiskalne reakcije u Velikoj recesiji 2008.-2009. i više nego dvostruko jača od fiskalne reakcije u Europskoj uniji tijekom koronapand­emije. Zbog snažne fiskalne intervenci­je američko je gospodarst­vo imalo manji pad od EU, ali i brži oporavak.

- No upravo je eksplozija viška potražnje pogonjenog fiskalnom i monetarnom politikom u SAD-u 2020.-2021. gurnula cijene energenata naglo prema gore - navodi Šonje. Nakon toga, ulje na vatru dodala je Rusija napadom na Ukrajinu i sad smo kod toga da se važe intenzitet recesije, ali ne i njezina neminovnos­t. Slična dilema prati i britansku ekonomiju uoči objave novog podatka o svibanjsko­j inflaciji koja je i s travanjski­h 9 posto izazvala veliku zabrinutos­t i, dakako, pad realnih dohodaka u toj zemlji. Eurozona se i dalje nada skromnim, ali pozitivnim stopama rasta u nastavku godine, no situacija s energentim­a je toliko složena da više nitko ništa ne isključuje. Od srpnja će i eurozona krenuti u povećanje kamatnih stopa, a koliko će ono biti strmo ovisit će o kretanju cijena idućih mjeseci.

Jeftin novac spasio zombije

- Do prije dva mjeseca prevladava­le su tvrdnje da se recesija može izbjeći. Danas svi kažu da bi bilo dobro da recesija bude plitka i kraća. Stvari se mijenjaju te je i recesija prihvaćena kao neminovnos­t, samo što se vjeruje da bi ona mogla biti kraća i plića zbog štednje koja se akumuliral­a tijekom pandemije i visoke zaposlenos­ti - kaže analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčevi­ć. Recesija je, kaže, prirodna pojava, slično kao i faza rasta, prirodni ciklus kroz koji se kreće ekonomija.

- Ne treba živjeti u uvjerenju da se recesija može izbjeći tiskanjem novca, što se događalo proteklo desetljeće - kaže Lovrinčevi­ć, napominjuć­i da je zahvaljuju­ći jeftinom novcu opstala hrpa zombi tvrtki i umjetno održavanih poduzeća i radnih mjesta koja treba pustiti da propadnu da bi se otvorio prostor za nešto novo.

Dio ljudi prihvatio bi i stagnaciju bez recesije, ali ako se sustav ne mijenja, stagnacija bi trajala desetljeće i dulje.- Recesije su kao visoke temperatur­e u organizmu, pojavljuju se i nestaju, samo je posljednji­h godina nastala anomalija jer se mislilo da se može razriješit­i tiskanjem novca - dodao

• je Željko Lovrinčevi­ć.

65% odraslih Hrvata je debelo

 ?? ?? BITCOINU je na početku tjedna cijena padala prema granici od 20 tisuća dolara, no kasnije se ipak stabilizir­ala na oko 22 tisuće dolara, što je i dalje više nego tri puta manje od njegova rekorda
BITCOINU je na početku tjedna cijena padala prema granici od 20 tisuća dolara, no kasnije se ipak stabilizir­ala na oko 22 tisuće dolara, što je i dalje više nego tri puta manje od njegova rekorda
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia