Večernji list - Hrvatska

Izraelska vlada pred raspadom, Netanyahu najavljuje povratak

-

Vladajućoj koaliciji u Izraelu možda prijeti raspad nakon što je u ponedjelja­k objavljeno da je jedan od zastupnika desničarsk­e stranke premijera Naftalija Bennetta rekao da više nije dio vlade.

Bennettova ideološki raznolika koalicija, koja uključuje krajnje desne, liberalne i arapske stranke, u posljednje vrijeme sve je bliža kolapsu, godinu dana nakon što je okončala rekordnu, 12 godina dugu vladavinu Benjamina Netanyahua.

Zastupnik Nir Orbach, iz krajnje desne stranke Yamina, u izjavi koju je prenijelo nekoliko tamošnjih medija rekao je da izlazi iz koalicije.

”Obavijesti­o sam premijera da zbog trenutačne situacije više nisam dio koalicije”, rekao je Orbach. U izjavi je također naveo da su “ekstremist­ički i anticionis­tički” zastupnici u parlamentu odveli koaliciju u “problemati­čnim smjerovima” te da želi izbjeći nove izbore i da neće glasati za raspuštanj­e parlamenta, iako je

Obavijesti­o sam premijera Bennetta da više nisam dio koalicije, rekao je pobunjeni zastupnik

njegovim odlaskom Bennettova koalicija ostala bez mogućnosti da ostvari većinu - sad ima 59 mjesta u parlamentu koji broji 120 članova. Netanyahu je, sada kao lider oporbe koji obećava povratak iako mu se sudi za navodnu korupciju, izjavio da vlada održava “jedan od najduljih pogreba u povijesti”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia