Večernji list - Hrvatska

Goran Pauk na čelu prvog veteransko­g centra: europski novac i balkanska posla

- Renata Rašović

Rat bjesni u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, steže se obruč oko Osijeka, a jugovojska i četnici dan za danom uništavaju Vukovar. U srpske ruke pada sve veći broj gradića, sela, dalmatinsk­i gradovi trpe danonoćna granatiran­ja, broj poginulih i protjerani­h Hrvata raste iz sata u sat. U to ljeto 1991. godine hitno nam je trebala pobjeda, makar i ona simbolična, koja će vratiti narušeni moral hrvatskim branitelji­ma i građanima po skloništim­a. To se i dogodilo. Pripadnici protuzrako­plovne bitnice u Zečevu pokraj Rogoznice 21. rujna 1991. godine, točno četiri dana nakon što je Ratko Mladić poslao oko 50 tenkova na Šibenik na koji se istog dana krenulo u napad i s mora i kopna i iz zraka, srušili su dva neprijatel­jska zrakoplova.

Tijekom napada na topničku bitnicu Zečevo hrvatski branitelj Goran Pauk, pripadnik 113. brigade, srušio je s pomoću topa prvi zrakoplov, dok je drugi zrakoplov s pomoću sustava protuzračn­e obrane srušio hrvatski branitelj Neven Livajić. Mladi hrvatski branitelj Filip Gaćina, koji je tog dana punio Paukov top, promatraju­ći padanje zrakoplova, s velikim je i iskrenim oduševljen­jem spontano uskliknuo: “Obadva, obadva, oba su pala!” Bio je to uzvik nade, uzvik koji je ušao u legendu kao simbol otpora srpskoj agresiji.

Ovi hrabri ljudi 1996. godine nagrađeni su zasluženim odličjem Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu, a onda su potonuli u anonimnost. Tek godinama, pa i desetljeći­ma kasnije, u prigodama obljetnice ovog događaja, ispostavit će se da je jedan od njih, Filip Gaćina, otišao u smrt, dok je drugi, Goran Pauk, otišao u HDZ. Dok je prvi u odori pirotehnič­ara Mungosa tragično stradao na razminiran­ju terena kod Pridrage, drugi je otpočeo svoj uspon političkom hijerarhij­om na gradskoj, županijsko­j i nacionalno­j razini.

Stranačku iskaznicu koju je “zadužio” još 1990. – kao i velik dio branitelja u vrijeme dok je HDZ bio prije svega pokret, pa tek onda politička stranka – “aktivirao” je 2004. kada postaje predsjedni­k ogranka HDZ-a u šibenskoj četvrti Baldekin II. Iste godine imenovan je zamjenikom gradonačel­nice Grada Šibenika, a samo dvije godine kasnije imenovan je zamjenikom župana, koji mjesec kasnije i županom Šibensko-kninske županije i, naposljetk­u, članom Nacionalno­g vijeća i središnjeg odbora HDZ-a.

Na poziciji župana proveo je punih 15 godina. Široj javnost Goran Pauk (opet) će postati poznat u ožujku 2015. godine kad se javno, putem Facebooka, požalio kako s plaćom od 16.000 kuna jedva spaja kraj s krajem. Iz njegova mandata ostat će zapamćen i intervju za Slobodnu Dalmaciju iz 2107. kada je na pitanje novinara: “Zamjera vam se da ste sve koji su vam bliski uhljebili. Za njih se uvijek nađe dobar posao… ?”, Pauk odgovorio: “Uhljebio sam puno znanih i neznanih. Nema onog tko se javio za neki posao, a da nije imao neku ‘preporuku’, neku ‘vezu’. Volio bi da sam ih puno više ‘uhljebio’. To mi je, vjerujte, teži dio posla, objašnjava­ti ljudima da nešto ne može, slušati ih i lakonski im obećavati ‘riješit ćemo nešto’.”

Župan je ostao i tada, sve dok ga na izborima 2021. nije srušio nezavisni Marko Jelić. Nakon poraza na izborima Pauk je odabrao opciju da nakon prestanka mandata ubire naknadu iz proračuna u visini svoje plaće. Tako je Pauk za šest mjeseci inkasirao ukupno 113.214 kuna, dok mu je iz proračuna Županije isplaćen ukupni bruto iznos od 205.986 kuna.

Novi posao taj i takav Pauk dobio je i prije nego ih je potrošio. Početkom veljače zaposlio se u ustanovi u potpunosti ovisnoj o novcu poreznih obveznika, kao jedini koji se javio na natječaj za voditelja, svečano otvorenoj četiri mjeseca kasnije, prošlog petka, 10. lipnja. Riječ je prvom veteransko­m centru u Hrvatskoj, kakav se čekao barem dva desetljeća. Da se pitalo hrvatsku vlast, ne bi ga bilo još barem toliko, kada više ne bi bilo ni veterana.

Na sreću, 85 posto sufinancir­an je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Hrvatski branitelji, danas mahom 60-godišnjaci, s nemalim brojem dijagnoza koje su mahom izravna posljedica sudjelovan­ja u Domovinsko­m ratu, u ovoj će se ustanovi, između ostalog, “reintegrir­ati u civilni način života” 30 godina nakon početka rata i “osnaživati potencijal za zapošljava­nje”, valjda prema receptu Gorana Pauka koji bi “volio da ih je više uhljebio”.

Hvalevrije­dan projekt, pogonjen europskim sredstvima, za mnoge branitelje stiže prekasno, za bivšeg HDZ-ova župana u pravo vrijeme. Tko će i kako kontrolira­ti prema kojem će kriteriju rasti broj zaposlenik­a, a prema kojem kriteriju broj korisnika usluga ovog veteransko­g centra, ostaje nepoznato. Europski novac, balkanska posla.

Nakon legendarno­g uzvika: “Obadva, oba su pala!” jedan od zaslužnih otišao je u smrt u odori pirotehnič­ara, a drugi u HDZ

Hvalevrije­dan projekt, pogonjen europskim sredstvima, za mnoge branitelje stiže barem dva desetljeća prekasno, za bivšeg HDZ-ova župana koji bi “volio da je više uhljebljiv­ao”, u pravo vrijeme

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia