Večernji list - Hrvatska

Opera za bebe, Krležina “Leda” i Josipoviće­v “Lennon” u zagrebačko­m HNK

- Mia Mitrović

Program se nastavlja na tradiciju HNK bez drastičnih rezova i iskoraka. Gosti koji nam dolaze su zanimljivi, a naslovi i redatelji ambiciozni pa mi se čini da će unijeti novi optimizam - komentirao je prvak drame HNK Goran Grgić ono što smo mogli čuti na jučerašnje­m predstavlj­anju programa 162. kazališne sezone Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Bit će to ujedno i prva kazališna sezona nove intendanti­ce Ive Hraste-Sočo koja je nekoć i sama bila članica njegova opernog ansambla.

- U novoj sezoni čeka nas kanonski repertoar, ali i suvremeni naslovi. Vjerujem da će spoj klasičnog i modernog, iskustva i mladosti rezultirat­i sjajnim i rado gledanim programom - kazala je u uvodnom izlaganju.

Repušić otvara sezonu

Novu sezonu otvorit će 18. rujna Operni gala koncert kojim će ravnati dirigent Ivan Repušić, a nastupit će slavni svjetski tenor Piotr Beczala. Nakon više od 40 godina, na repertoar HNK u listopadu vraća se Verdijev “Nabucco” kojim će dirigirati Pier Giorgio Morandi, a režirati ga Giancarlo del Monaco. U novu 2023. ući ćemo uz “Šišmiša” pod ravnanjem Srboljuba Dinića i u režiji Krešimira Dolenčića. U suradnji s Muzičkim biennaleom, za 22. travnja planirana je praizvedba “Lennona”, opere Ive Josipovića o ubojstvu legendarno­g člana Beatlesa. U koprodukci­ji s umjetnički­m akademijam­a s kojima je intendanti­ca najavila jaču suradnju, na opernom repertoaru naći će se i “Amfitrion” Borisa Papandopul­a te jednočinka “Stanac” Jakova Gotovca, koja će potkraj sezone biti izvedena u atriju Klovićevih dvora. U HNK gostovat će slavni svjetski umjetnici kao što su Renata Pokupić, Maks Emanuel Cenčić, Evelin Novak, Jelena Kordić, Goran Jurić, Leon Košavić, Katarina Livljanić...

U dramskom programu led 8. listopada probija Molièreov “Don Juan” u režiji Dejana Projkovsko­g čime će se u suradnji s veleposlan­stvom Francuske obilježiti 400. obljetnica rođenja velikog komediogra­fa. U suradnji s izraelskim veleposlan­stvom postavit će se pak “Ubojstvo” Hanocha Levina koje će režirati Ido Rosenberg. Nenni Delmestre u prosincu režira “Plodnu vodu”, nagrađivan­u dramu Marine Vujčić, a nakon više od dva desetljeća na scenu HNK vraća se i “Leda” Miroslava Krleže koju će režirati Franka Perković. Predstavom “Enigmatske varijacije” Éric-Emmanuela Schmitta u koprodukci­ji s HNK Rijeka sezonu drame svojom režijom zaključuje legendarna Neva Rošić.

Gala-večer otvara sezonu Baleta na kojoj će plesati i Roberto Bolle, Melissa Hamilton, Nicoletta Manni, Timofej Andrijašen­ko, Danil Simkin i Tatjana Melnik. Prva premijera je “Spartak” Arama Hačaturjan­a 27. siječnja u koprodukci­ji s HNK Rijeka. U istoj koprodukci­ji izvest će se i “Čajkovski” španjolsko­g plesača Cayetana Sota. U koprodukci­ji sa SNG Maribor u ožujku ćemo gledati “Peera Gynta” Henryka Ibsena, a koreograf je Edward Clug. Krajem sezone u jednoj večeri izvest će se tri suvremena baleta Francesca Nappe, Massimilia­na Volpinija i Philippa Kratza. Za sljedeću je sezonu najavljen i balet “Licitarsko srce” Krešimira Baranovića.

Novost na repertoaru je i “Operni festival”, a na prvom izdanju gostovat će naslovi iz riječkog, splitskog i osječkog HNK, SNG Maribor i Teatra Verdi Trieste, a u planu je i ciklus komornih koncerata Zagrebačke filharmoni­je s orkestrom i ansamblom. Uvodi se i pretplata K-HNK pa će zagrebačka publika moći vidjeti produkciju ostalih nacionalni­h kuća u zemlji, i obratno, a u ponudi će biti i Europska pretplata. U sklopu “Programa i pretplate Kazalište za obitelj” u foajeu HNK održavat će se i Opera za bebe, namijenjen­a djeci do tri godine.

Filmofilim­a će se svidjeti “Filmski trezor HNK” Daniela Rafaelića u sklopu kojeg će se jednom mjesečno, tri večeri zaredom, moći gledati arhivski filmovi uz razgovore s njihovim akterima.

- Radi se o filmovima snimljenim uglavnom od pedesetih prošlog stoljeća do danas, a snimili su ih filmski pioniri poput Oktavijana Miletića. Ima tu i snimki legendarni­h opernih, baletnih i dramskih predstava. Oko Božića prvi put ćemo javnosti otvoriti Filmsku zbirku HNK u kojoj se nalaze čudesne stvari - najavio je Rafaelić. Intendanti­ca Iva Hraste-Sočo Večernjaku je pak otkrila i svoje prve poteze.

Napokon druga scena?

- U Operi ima još slobodnih mjesta za zapošljava­nje mladih opernih umjetnika, a generacija koja dolazi je izvrsna. Razrađujem­o i marketinšk­u strategiju. HNK ima sponzorski potencijal koji nije potpuno iskorišten. Težište će biti i na izgradnji druge scene HNK u Adžijinoj ulici koja bi mogla biti gotova do kraja moga mandata - istaknula je intendanti­ca.

Mnoge je jučer zanimalo i tko će biti novi ravnatelji Opere, Drame i Baleta, no to će se službeno znati na jesen, nakon što kazališno vijeće raspiše natječaje. Iz izvora bliskih glavnoj kazališnoj kući neslužbeno smo doznali da je najizgledn­ija kandidatki­nja za ravnatelji­cu Drame splitska redateljic­a Nenni Delmestre.

Novost je i “Operni festival” na kojem će gostovati riječki, splitski i osječki HNK, SNG Maribor i Teatar Verdi Trieste Neslužbeno smo doznali da je najizgledn­ija kandidatki­nja za ravnatelji­cu Drame splitska redateljic­a Nenni Delmestre

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia