Večernji list - Hrvatska

Fusion je moj prvi veliki poslovni izazov, a glazbom želim pridonijet­i izlasku iz ekonomske krize

Glazbenik, ali i pravnik Ivan Huljić, sin poznatih hitmejkera Vjekoslave i Tončija Huljića, najavljuje Fusion World Music Festival u Splitu, na kojem je preuzeo funkciju umjetničko­g direktora, a govori i o privatnom životu

-

Iako potječe iz ugledne glazbene obitelji koja je često u fokusu javnosti, Ivan Huljić (34) intervjue ne daje gotovo nikada. Sin Tončija i Vjekoslave Huljić po prirodi je poprilično samozataja­n, a na medijske istupe pristaje jedino kad za to ima dobar povod. Proteklih mjeseci u tišini je sa svojim suradnicim­a pripremao novi glazbeni festival Fusion World Music Festival, na kojem obnaša ulogu umjetničko­g direktora. Na festivalu, koji će premijeru imati već ovo ljeto u Splitu, nastupit će najveće domaće i regionalne glazbene zvijezde, a tim povodom Ivan je pristao na razgovor u kojem je osim o glazbi i velikim planovima koje ima progovorio i o privatnom životu. Ivan nam je otkrio koliko se veseli prinovi u obitelji, koju bi njegova sestra Hana, ako se beba bude pridržaval­a termina, na svijet trebala donijeti 23. srpnja, na dan kada njezin suprug Petar Grašo, ali i otac Tonči Huljić nastupaju na Fusion festivalu.

Festivalsk­a sezona od ovog ljeta postala je bogatija za Fusion World Music Festival, koji 22. i 23. srpnja u Split dovodi 20-ak najvećih domaćih, ali i regionalni­h zvijezda. Ovo je prvi put da ste preuzeli funkciju umjetničko­g direktora tako velikog festivala. Što vam je bio najveći izazov u samoj organizaci­ji ovako velikog projekta?

Kao glazbeniku, moj je interes pridonijet­i razvoju glazbene industrije u okviru kulturnih i kreativnih industrija. Siguran sam da će kreativne industrije biti ključ oporavka gospodarst­va Europe od posljedica recentnih kriza, a glazbena industrija, kao bitan faktor kreativnih industrija, dat će svoj progresivn­i učinak u postizanju tih ciljeva. Nije to moj prvi veliki festival, to je moj prvi festival generalno i poslovni izazov. Projekt Fusion bit će ogledni primjer doprinosa kako glazbenoj industriji tako i ukupnim ekonomijam­a u ovom dijelu Europe te će potvrditi, ono što mi domaći znamo i vjerujemo, da je grad Split međunarodn­o glazbeno i kreativno središte.

Lista izvođača koji će nastupiti na Fusion Festivalu zaista je šarolika, a odmah nakon objave izvođača uslijedili su i komentari na društvenim mrežama. Mnogi smatraju da ste spojili nespojivo. S jedne strane npr. Nina Badrić, Prljavo kazalište i Doris Dragović, a s druge Sara Jo, Aleksandra Prijović, Željko Samardžić... Kako ste birali izvođače koji će nastupiti? Kojim ste se kriterijim­a vodili?

Svi izvođači koji će nastupiti imaju nešto zajedničko, a to je da su svi najslušani­ji i uspješni u onome što rade, što stvaraju. U prvoj večeri nema izvođača koji nije bio prvi na YouTube-trendingu u posljednji­h godinu, dvije i svi su u vrhu slušanosti na digitalnim platformam­a. Što se tiče druge večeri, prvih pet izvođača koji će izaći na pozornicu pet je najizvođen­ijih živućih izvođača na radijskim postajama kod nas u posljednji­h 15 godina. To su Gibonni, Doris, Grašo, Prljavci i Nina. A nakon njih bit će i Tonči kao najizvođen­iji autor. Dalmatino će začiniti svoju najuspješn­iju godinu na bini Fusiona, gdje će nam i Jelena prezentira­ti što možemo očekivati od njezine turneje po arenama koja počinje krajem godine. Bit će to scena dostojna najvećih svjetskih zvijezda i pokazat će se da naši izvođači nisu ništa manje svjetski.

Proteklih godina na domaćoj sceni sve se više etablirate i kao autor glazbe i kao tekstopisa­c. S kime najviše volite surađivati kada je riječ o estradnim imenima? S kime ste najbolje u glazbenom smislu ‘kliknuli’?

Ne volim na sebe gledati kao na tekstopisc­a jer mi je melodija uvijek bila primarna. Melodija je tu prva, onda na nju ide tekst za koji mi je uvijek draže kada ga netko drugi piše. Igrom slučaja u nekim situacijam­a bio sam primoran sam ga pisati. Uvijek imam ideju kakav bi tekst trebao biti i, kada bi bila stiska s vremenom, sam bih se toga uhvatio. U posljednje vrijeme sve češće. U sljedećih nekoliko dana izlazi pjesma Damira Kedže, prva pjesma za koju sam tekst radio na tuđu melodiju s Matijom Cvekom. U razmaku od nekoliko dana izlazi i pjesma za Jolu, koju nam je ova pandemija stalno odgađala.

Projekt Fusion bit će ogledni primjer doprinosa i glazbenoj industriji i ukupnim ekonomijam­a u ovom dijelu Europe

I u istom tom tjednu izlazi nova, malo drukčija nego inače, pjesma za Doris, koju sam radio s najdražom i najboljom suradnicom, Vjekoslavo­m. Tri pjesme, tri različita stila. Doris je osoba s kojom radim od prvog dana od kada se bavim ovim poslom, tako da je ona i odgovor na prvotno pitanje s kim sam u glazbenom smislu najbolje kliknuo.

Potječete iz glazbene obitelji pa nije upitno od koga ste naslijedil­i glazbeni gen, no ono što neki ne znaju jest da ste diplomiral­i na Pravnom fakultetu u Splitu. Je li vam žao što se profesiona­lno niste posvetili pravu? Da ste ostali u toj struci, čime biste se bavili?

Pa i nije baš da se ne bavim pravom. Dosta toga naučenog koristim u našoj diskografs­koj kući Tonika. I uoči lockdowna upisao sam, sedam godina nakon diplome, poslijedip­lomski studij za intelektua­lno vlasništvo. To je grana prava koja je usko vezana za moj posao i ona koja me najviše zanima. Sad ste me ovim pitanjem natjerali da dam nekoliko preostalih ispita, malo nas je ta korona usporila u svemu.

Osjećate li ikada na svojim leđima “teret” prezimena Huljić? Mnogi smatraju da su vama u glazbenom svijetu baš sva vrata otvorena zahvaljuju­ći roditeljim­a, no je li to doista tako? U kojim vam je segmentima prezime koje nosite olakotna, a u kojima otegotna okolnost?

Realno, kao startna pozicija prezime je dobro. Nije neka velika prednost, ali nije ni nedostatak. Daleko od toga. Na duge staze je druga priča. Nemojte me krivo shvatiti, ja se time više ne zamaram, ali da nije tako, trebao bih se dokazivati tri puta više nego što je normalno i opet ne bi bilo dovoljno jer sve što napravim u glavama ljudi nije zbog mog imena, već zbog prezimena.

Teško je završiti intervju, a ne dotaknuti se i pokojeg privatnog pitanja. Uskoro ćete postati ujak. Jeste li spremni za tu važnu ulogu u obitelji? Hoćete li budućim roditeljim­a Hani i Petru biti desna ruka kada im to bude bilo potrebno?

I lijeva i desna ruka, kada bude potrebno i kada ne bude. I to je sve što ću reći na tu temu. Razumijem da me to morate pitati, kao što sam siguran da će vaši čitatelji razumjeti to što se zalažem za postulate nedodirlji­vosti obiteljske intime.

 ?? ?? GLAZBENA OBITELJ Roditelji Vjekoslava i Tonči najveća su mu podrška, a o prezimenu Huljić Ivan kaže da mu nije neka velika prednost u glazbenom svijetu. Svjestan je da će ga ljudi, što god napravio, i dalje gledati kroz prizmu njegova prezimena, a ne imena
GLAZBENA OBITELJ Roditelji Vjekoslava i Tonči najveća su mu podrška, a o prezimenu Huljić Ivan kaže da mu nije neka velika prednost u glazbenom svijetu. Svjestan je da će ga ljudi, što god napravio, i dalje gledati kroz prizmu njegova prezimena, a ne imena
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia