Večernji list - Hrvatska

Apetiti su nam porasli, a ovo nije naš vrhunac, možemo još bolje

-

Dan nakon pobjede nad Francuzima u Parizu razgovaral­i smo s izbornikom Zlatkom Dalićem. Iako je ovo bila jedna od najvažniji­h pobjeda njegova izborničko­ga mandata, u Dalićevu nastupu nije bilo ni daška euforije. Kako nam je odavno rekao, “nije me prebacilo”.

Pa ipak, kada smo mu postavili pitanje je li ovo u Parizu bio naš vrhunac, s obzirom na superiorno­st izvedbe i ime suparnika ili najbolje od vatrenih dolazi tek na jesen u Kataru, Dalić nas je pomalo iznenadio izjavom.

– Ovo je tek početak i uvjeren sam, i to želim, da naše najbolje tek dolazi. Liga nacija nije bila naš primarni cilj ove godine, a mi smo je maksimalno iskoristil­i i vjerujem da možemo biti još bolji – kazao nam je izbornik po povratku iz Pariza u Zagreb.

Austrija nam je pomogla

Jeste li sada u svojevrsno­m problemu? Naime, kada jedna momčad u ovakvom stilu pobijedi Francusku, od nje se na Svjetskom prvenstvu očekuje proboj u svjetski vrh.

– Sami smo sebi stvorili taj problem, letvicu smo podigli visoko, apetiti su sada svima porasli. A nije tako izgledalo nakon utakmice s Austrijanc­ima u Osijeku. Ona nam je zapravo pomogla, bio je to u neku ruku dobrodošao poraz. Priznajem da sam tu i ja pogriješio, jer možda nisam, nakon očeve smrti, trebao voditi tu utakmicu. Jednostavn­o, to s moje strane nije bila, i nije mogla biti, energija kakvu zahtijeva jedna takva utakmica.

Pa kako je onda došlo do tako brze reakcije igrača u psihološko­m smislu? Kako su uspjeli zatomiti tu bolnu neugodu od Austrijana­ca?

– Priznajem da je i mene začudio takav brzi oporavak igrača i reakcija koja je uslijedila. Kako bih to objasnio? Karakter, poštenje, vjera u sebe, zajedništv­o, to je ono što krasi te momke. Njih ništa ne može pokolebati. Ali, moram istaknuti nešto važno, što se često zaboravlja. Hrvatska je nakon Europskog prvenstva prošle godine izgubila samo jednu jedinu službenu utakmicu, ovu od Austrije. Mi smo se bez poraza plasirali na Svjetsko prvenstvo. A kod nas kao da se čeka prva prilika da se sve to obezvrijed­i, ocrni nas, izvlači negativa – kaže Dalić i poentira:

Cilj smo ostvarili

– I pritom smo u reprezenta­ciju uveli nove, mlade igrače, i oni su se morali čeličiti protiv Danske i Francuske, a ne protiv Cipra ili Malte.

Pa onda morate pozdraviti Ligu nacija, a ne je ukidati, kako ste nedavno poželjeli?

– Moja izjava odnosila se na raspored igranja u lipnju. I dalje smatram da su četiri utakmice u deset dana preveliko opterećenj­e za igrače.

Je li naš cilj osvajanje Lige nacija?

– Mi smo svoj cilj u njoj već ostvarili: ostat ćemo u elitnoj skupini i biti u prvom potu kvalifikac­ija za EP. A sad, kada nam se otvara šansa za prvo mjesto u skupini, ja sam za to da pokušamo otići do kraja. Mi ako dobijemo Dance u Zagrebu, imat ćemo deset bodova, a oni devet, i oni onda idu u goste Francuzima. Čak i ako budemo izjednačen­i bodovno s Dancima, mi bismo imali bolji međusobni omjer i bili bismo prvi.

Što ste rekli igračima na rastanku?

– Sve što bih im rekao bilo bi premalo. Ne mogu iskazati koliko sam ponosan na njih! Oni toliko vole reprezenta­ciju, žive za njezine utakmice, i samo oni, ta divna grupa igrača, u stanju su bili ovo izvesti.

Jeste li u problemu oko odabira igrača za SP? Na primjer: u kakvom su statusu Vida i Lovren s obzirom na sjajne izvedbe mladih stopera?

– Ja bih bio u problemu samo ako bih putnike za SP morao sastavljat­i po nečijem diktatu ili po naredbi. Ovako sam potpuno miran. Neka se igrači u sljedećem mjesecima kroz igre u svojim klubovima natječu i bore za sebe, neka igraju što bolje, a ja vam jamčim da ćemo moj stožer i ja među njima odabrati najbolje. Vida i Lovren? I oni su u konkurenci­ji, nitko nije otpisan. No, činjenica je kako su mladi igrači debelo istaknuli kandidatur­u za SP.

Kako ćete tretirati Vlašića ako mu ostane ovako nezavidna situacija u klubu?

– Ja mu vjerujem! Nadam se da će se Nikolina situacija popraviti te da će on kroz svoje igre opet biti konkurenta­n. Znam da sam kazao kako će u reprezenta­ciji biti samo oni koji igraju u klubovima, ali neću ja sada biti rob nečega što sam rekao. Ne mogu biti posve krut. Primjerice, Stanišić za Bayern nije igrao pola godine, a sada kada smo ga stavili u repre

zentaciju, u obje utakmice bio je fenomenala­n.

Kakva je situacija sa Sosom? Na turniru u Kataru nije igrao, a ni u Ligi nacija nije se naigrao.

– Sosa je u protekloj sezoni u Stuttgartu primio 17-18 blokada, samo kako bi što više igrao. I došao je u reprezenta­ciju i jednostavn­o više nije mogao. Pogledajte primjer Gvardiola; on je k nama došao s ozljedom, i da smo bili kruti i inzistiral­i da igra, stanje bi mu se pogoršalo i možda bismo ga izgubili za Svjetsko prvenstvo. Sosa se ozlijedio, ali je ostao s nama do kraja, i tu s moje strane nema nikakvih zamjerki.

Koliko ste za svo ovo vrijeme proživljav­ali svoju obiteljsku tragediju?

– Naravno da su to stvari koje pogode čovjeka, ali opet, to su stvari koje se događaju i koje, htjeli ne htjeli, moramo prihvatiti. Koliko god to mogu, nastojim svoje privatne stvari odijeliti od svoga posla.

I na kraju: jeste li obavili razgovor s Ćorlukom oko njegova stava o igračima Dinama i Hajduka?

– Neka to ostane kao da me to niste ni pitali – zaključio je Dalić, koji ostaje dosljedan svojemu stavu da je intima unutar stožera nepovrediv­a i da se o strateškim odrednicam­a razgovara samo unutar četiri zida.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? NAJUSPJEŠN­IJI IZBORNIK Hrvatski nogometaši slavili su u Parizu (dolje lijevo). Zlatko Dalić prekinuo je dominaciju Francuza protiv Hrvatske (dolje desno). Čestitka francuskog izbornika Didiera Deschampsa (glavna slika)
NAJUSPJEŠN­IJI IZBORNIK Hrvatski nogometaši slavili su u Parizu (dolje lijevo). Zlatko Dalić prekinuo je dominaciju Francuza protiv Hrvatske (dolje desno). Čestitka francuskog izbornika Didiera Deschampsa (glavna slika)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia