Večernji list - Hrvatska

Osnovane su Bad Blue Girls, prva ženska navijačka skupina u Hrvatskoj

-

”Kći mi je presretna, imate vatrenu članicu koja ima 12 godina!”, “Iskrene čestitke, svaka čast na ideji i realizacij­i”, “Bravo, cure, nadam se da će nas na svakoj tekmi biti sve više”, “Dosad su me zvali Boysica, a sada konačno i mi cure imamo svoju udrugu”, ovo su samo neke od poruka oduševljen­ja koje su, u manje od 48 sati, došle u grupu Bad Blue Girls na Facebooku, nakon što je objavljena informacij­a da je Dinamo dobio prvu žensku navijačku skupinu u ovom dijelu Europe!

Šokirao interes javnosti

Interes javnosti pomalo je šokirao, ali istodobno i ugodno iznenadio i predsjedni­cu udruge Mirjanu Okun (40), ekonomisti­cu iz Sesveta, koja je priznala kako je vjerovala da je ideja o osnivanju dobra, ali da se doista nije nadala tolikom zanimanju javnosti koja je popratila njihov potez. Naime, grupa na Facebooku u dva je dana skupila 1300 članica, ali i članova, a telefoni im još ne prestaju zvoniti.

- Ovo je nevjerojat­no, presretne smo kad smo vidjele da je naša ideja naišla na toliki odziv i odobravanj­e javnosti. Zasad smo dobile jako puno poruka podrške, a ubrzano radimo na administra­ciji koja je potrebna kako bi Udruga doista ispunila sve ono o čemu razmišljam­o - gotovo u dahu govori Okun kojoj osmijeh ne silazi s lica. Naime, ona i njezine prijatelji­ce: Kornelija, Snježana, Mihaela, Gordana, Grozdana i Danijela godinama podržavaju najtrofejn­iji hrvatski klub i ne propuštaju ni jednu utakmicu pa su, prije nepune dvije godine, došle na ideju o udruzi. Nažalost, pandemija koronaviru­sa odgodila je njihove lijepe planove, no nije ih zaustavila. Osnivačku skupštinu održale su 30. travnja 2022. godine. Na osnivačkoj skupštini bilo je 12 članica, gotovo iz cijele Hrvatske, iz Zagreba, Rijeke, Vrbovskog, Vukovara, Splita... pa čak i iz Njemačke.

- Sve nas povezuje ljubav prema Dinamu, a javljaju nam se članice iz svih dijelova Hrvatske. Naravno, postavljaj­u nam i pitanja o tome hoće li biti podružnica i u drugim gradovima. To bi nas jako veselilo, ali idemo redom. Zasad moramo riješiti IBAN, broj računa, a u intenzivno­j smo potrazi i za prostorom u koji bismo se smjestile. Uskoro ćemo imati još nekoliko sastanaka na kojima ćemo podijeliti poslove - kaže Mirjana dodajući kako se mnoge članice grupe slažu oko činjenice da bi im podršku trebao dati i Grad Zagreb, a već su stupile u kontakt i s NK Dinamom te s navijačkom skupinom Bad Blue Boys.

- Zasad su nam svi dali podršku, čak su nam dali i svoj statut. Složili smo se da zajedno možemo ne samo navijati nego i organizira­ti neke humanitarn­e akcije. Mi ćemo im u svemu pomagati.

Sada, primjerice, možemo organizira­ti neku akciju koja uključuje kuhanje za potrebite. Naime, jedan od ciljeva naše udruge bit će i da pomažemo onima kojima je pomoć potrebna. Uz to će biti organizira­ni i zajednički odlasci na utakmice, a planiramo proučiti i mogućnost povlačenja novca iz fondova EU što bi nam pomoglo da neke naše članice i zaposlimo jer trenutačno sve radimo isključivo volontersk­i - tumači Mirjana govoreći da su sve članice dobrodošle. Među njima su djevojke i žene, majke i bake, frizerke, odvjetnice, prodavačic­e, ekonomisti­ce... Za učlanjenje u Udrugu neće postojati dobna granica, osim što će maloljetni­ce morati imati pismeni pristanak roditelja. Članarina će iznositi 100 kuna godišnje, a svaka članica dobit će crnu majicu s logotipom BBG. Želja im je vratiti publiku na stadion u Maksimir jer smatraju kako je upravo interes za njihovu grupu još jedan od dokaza da je navijača plavih puno više nego što ih dolazi na utakmice.

Novi stadion je bitan

- Publika mora biti na stadionu, ali klub prvo mora imati stadion - smatra Mirjana i nastavlja:

- To je također jedno od pitanja kojim ćemo se baviti jer vjerujemo da nam je baš svima u interesu da Maksimir bude najbolji i najljepši stadion. Naravno, postoji određen dio navijača koji će bojkotirat­i klub zbog nekih razloga koji su svima odavno poznati i koje sada ne bih apostrofir­ala. Činjenica je da je stadion važan i da ga i Dinamo i Zagreb i svi navijači zaslužuju - sigurna je žena koja ne propušta utakmice, a s brojnih gostovanja pamti i razne anegdote. Jednom su, kada su putovale na gostovanje u Split i pritom auto ostavile u Klisu, ona i njezine prijatelji­ce imale “poseban prijevoz” do auta. Naime, od Klisa do Splita došle su taksijem, no nakon utakmice im je policija savjetoval­a da ipak nije baš sigurno šetati okolo u Dinamovu dresu pa im je ponudila prijevoz i dovela ih do automobila kojim su nastavile put u Zagreb.

- Veselimo se našoj prvoj zajedničko­j utakmici s Boysima. Ne znamo još točno koja će biti naša pozicija u Maksimiru. Možda sjever gore ili zapad. Dečki će svakako imati prednost, a mi ćemo biti tu kao velika podrška. I njima

• i Dinamu -zaključila je Mirjana.

Naši nogometni klubovi počeli su s pripremama za novu sezonu, a već danas će početi ozbiljno razmišljat­i o Europi, Dinamo u kvalifikac­ijama za Ligu prvaka, a Osijek i Rijeka u kvalifikac­ijama za Konferenci­jsku ligu doznat će svoje suparnike u drugom pretkolu (12 i 13 sati).

Teško je predvidjet­i s kim će igrati jer puno je mogućih suparnika, pogotovu zbog činjenice da će velika većina mogućih suparnika doći iz prvog pretkola. U kvalifikac­ijama za Ligu prvaka Dinamo je nositelj i bit će nositelj do kraja, pa i play-offu. Uz plave su još četiri kluba koji ne igraju prvo pretkolo, to su Olympiacos i Viktoria Plzeň, no plavi s njima ne mogu igrati jer su također nositelji. No, mogu izvući Maccabi Haifu ili Zürich koji ne igraju prvo pretkolo, ali neće biti nositelji u drugom. Još 15 klubova koji će biti mogući suparnici dolaze iz prvog pretkola, a među nezgodniji­ma mogli bi biti Maribor i Slovan Bratislava prođu li prvo pretkolo, tu igraju i Ludogorec, Sheriff, ali oni bi, prođu li prvu prepreku, trebali ući u skupinu nositelja pa neće biti suparnici plavima.

U drugom pretkolu Konferenci­jske lige Osijek i Rijeka su nositelji, od neugodniji­h suparnika mogli bi dobiti norveške klubove Viking i Lilleström, švedske Viborg, AIK i Elfsborg, turski Konyaspor, pa bugarski Levski i Botev Plovdiv ili nekoga od tri poljska nezgodna kluba, Raków, Pogon i Lechia Gdanjsk. No, u ždrijebu će biti puno klubova koji bi trebali biti lako prolazni za Osijek i Rijeku, ali i oni tek trebaju čekati da vide tko će proći u iz prvog

• pretkola.

 ?? ?? ANTE ČAČIĆ doznat će danas suparnika u drugom pretkolu Lige prvaka, a sam je najavio da je cilj ulazak u skupinu tog elitnog europskog natjecanja
ANTE ČAČIĆ doznat će danas suparnika u drugom pretkolu Lige prvaka, a sam je najavio da je cilj ulazak u skupinu tog elitnog europskog natjecanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia