Večernji list - Hrvatska

Uhićeni i poduzetnic­i za koje USKOK sumnja da su dobivali poslove od Grada Petrinje, a radove i novac prepuštali Darku Dumboviću

-

Bivši petrinjski gradonačel­nik Darinko Dumbović (66) je, prema sumnjama USKOK-a, koristeći svoj položaj od listopada 2019. do svibnja 2021. omogućio da tvrtka Titan Commerce njegova sina Darka Dumbovića (40) protuzakon­ito dobije poslove u vrijednost­i od najmanje 9,167.944,68 kuna. Stoji to u nalogu za istragu kojim je USKOK tražio istražni zatvor za svih pet osumnjičen­ih u ovom slučaju. Istražni zatvor jučer im je i određen, zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Krivotvore­na dokumentac­ija

A uz njih dvojicu osumnjičen­i su vlasnici i odgovorne osobe triju tvrtki i obrta preko kojih se, posredno ili neposredno, novac iz petrinjsko­g gradskog proračuna slijevao na račune Titan Commercea nakon što su te tvrtke dobile posao od Grada Petrinje u postupcima javne nabave. Istražitel­ji sumnjaju da se tako izbjegaval­o da Titan Commerce direktno stupa u poslovne odnose s Gradom Petrinjom i prikrivalo da te radove zapravo odrađuje upravo tvrtka gradonačel­nikova sina.

Zbog toga su USKOK i policija podnijeli kaznene prijave protiv gradonačel­nika za nezakonito pogodovanj­e, a protiv ostalih za pomaganje u nezakonito­m pogodovanj­u.

Tri poduzetnik­a za koje USKOK sumnja da su dobivali poslove od Grada Petrinje, a onda te radove i novac koji je za njih isplaćen prepuštali sinu Darinka Dumbovića, također su uhićena. To su Dejan Dobrečević (42) iz tvrtke Skela Banovina Petrinja, Goran Norković (43) iz tvrtke Pet plus gradnja Petrinja te Zlatko Zagorac (45), vlasnik obrta Zagorac građevinsk­i radovi i prijevoz iz Kravarskog.

Tvrtka Skela Banovina i obrt Zagorac poslove su dobili na javnom natječaju u kojima su od tri pristigle ponude dvije eliminiran­e zbog utvrđenih nepravilno­sti ili bi ostali prijavitel­ji odustali te su u konačnici posao dobili kao jedini s ispravnom ponudom.

Skela Banovina tako je u siječnju 2020. dobila 4,5 milijuna kuna vrijedne poslove na gradnji i opremanju dječjeg i sportskog igrališta u Mošćenici i igralištu Vatrogasno. Na natječaj se uz tu tvrtku prijavila i druga tvrtka pod istragom, Pet plus gradnja, te još jedna petrinjska tvrtka Petrol prom. Pet plus gradnja je jednostavn­o u postupku odabira odustala od ponude, a Petrol prom javio je da ne može produljiti jamstvo za ozbiljnost ponude zbog čega su ostali diskvalifi­cirani te je posao pripao tvrtki Skeli Banovina iako je njezina ponuda bila 30 posto iznad procjene vrijednost­i natječaja.

Istražitel­ji USKOK-a sumnjaju da je te poslove odradila tvrtka gradonačel­nikova sina te da je vlasnik Skele Banovina pri tome krivotvori­o građevinsk­u dokumentac­iju o obavljenim radovima kako bi se prikrilo pravo stanje i pravoga izvođača.

Obrt Zagorac dobio je osam milijuna kuna vrijedan posao održavanja nerazvrsta­nih cesta na području Petrinje, a u postupku natječaja su zbog nepravilno­sti u ispunjavan­ju natječajne dokumentac­ije odbijene preostale dvije ponude. USKOK sumnja da je u ovom slučaju Dumbović naložio vlasniku obrta Zagorac da dio poslova prepusti Skeli Banovina kao podizvođač­u, a ta je tvrtka potom osigurala da taj dio poslova dobije i za to bude plaćen opet Titan Commerce.

Pronađena koresponde­ncija

U slučaju tvrtke Pet plus gradnja riječ je o poslu odrađenom nakon potresa, a tiče se nabave radova za građenje platoa radi postavljan­ja privremeni­h montažnih objekata za stambeno zbrinjavan­je osoba stradalih u potresu u Mošćenici. Taj postupak javne nabave nije bio velike vrijednost­i već je, smatra USKOK, sam gradonačel­nik Darinko Dumbović odredio da se inicijalna ponuda uputi točno određenoj tvrtki koja je zatim prepustila posao Titan Commerceu.

U sklopu kriminalis­tičkog istraživan­ja na području Petrinje, Siska, Poreča, Zagreba i Sunje na više je lokacija proveden niz dokaznih radnji i pretraga osoba, domova i vozila te je pronađena i privremeno oduzeta veća količina koresponde­ncije, kao i sredstva komunicira­nja i računalna oprema kojima su se koristile

• osumnjičen­e osobe.

Tužiteljst­vo nakon gotovo mjesec dana predložilo blaže mjere

 ?? ?? Protiv bivšeg petrinjsko­g gradonačel­nika Darinka Dumbovića USKOK i policija podnijeli su kaznene prijave za nezakonito pogodovanj­e, a protiv njegova sina i još trojice za pomaganje u nezakonito­m pogodovanj­u
Protiv bivšeg petrinjsko­g gradonačel­nika Darinka Dumbovića USKOK i policija podnijeli su kaznene prijave za nezakonito pogodovanj­e, a protiv njegova sina i još trojice za pomaganje u nezakonito­m pogodovanj­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia