Večernji list - Hrvatska

Iz pritvora pušteno 25 navijača Hajduka, ostaju pod mjerama opreza

- (I. Jakelić)

Malo manje od mjesec dana proveli su u istražnom zatvoru, a sada njih 25 ide van, i to na zahtjev tužiteljst­va koje je predložilo da im se istražni zatvor zamijeni mjerama opreza. Riječ je o navijačima Hajduka, koji su prije malo manje od mjesec dana uhićeni i pritvoreni nakon navijačkog divljanja na autocesti A1, gdje su se sukobili s policijom pri čemu je ozlijeđeno 20 policajaca i 15 navijača. Četvorica navijača ranjena su iz vatrenog oružja jer je policija pucala tijekom tih sukoba. Nakon toga 42 navijača Hajduka uhićena su i pritvorena, a prošlog je tjedna četvorici ukinut istražni zatvor na zahtjev tužiteljst­va te je protiv njih odbačena kaznena prijava jer nema dokaza da su sudjeloval­i u neredima. Preostalih 25 navijača, koji su pušteni iz istražnog zatvora, i dalje se sumnjiči za sudjelovan­je u neredima. No tužiteljst­vo je sada procijenil­o da im se istražni zatvor može zamijeniti mjerama opreza koje uključuju zabranu odlaska na sportska natjecanja i obavezno javljanje policiji u terminima koji im budu određeni.

– Održana su paralelna ročišta na kojima se odlučivalo o zahtjevu tužiteljst­va o zamjeni istražnog zatvora blažim mjerama. Tih 25 navijača kojima će se istražni zatvor zamijeniti mjerama opreza i dalje se sumnjiči za sudjelovan­je u neredima, a uglavnom je riječ o mlađim osobama koje dosad nisu ni kazneno ni prekršajno osuđivane – kazala je Kornelija Kallay Blažeković, glasnogovo­rnica Županijsko­g sud u Velikoj Gorici.

Navijači za koje tužiteljst­vo nije tražilo zamjenu istražnog zatvora mjerama opreza i dalje ostaju iza rešetaka. Idući tjedan ističe im jednomjese­čni istražni zatvor i tada će se vjerojatno odlučivati o produljenj­u. Ako tužiteljst­vo to zatraži.

Među navijačima kojima je istražni zatvor zamijenjen mjerama opreza je i novinar Mate Prlić. Većina uhićenih navijača u obranama je tvrdila da je bila u krivo vrijeme na krivom mjestu, da nisu sudjeloval­i u neredima ni napadali policiju. Ni mjesec dana nakon događaja nisu poznate sve okolnosti onog što se događalo na A1, jer nalaz policijske unutarnje kontrole nije završen. Još ne zna jesu li policajci opravdano uporabili vatreno oružje. U kriminalis­tičkom istraživan­ju dosad su vještačeni mobiteli koji su oduzeti navijačima te su uzeti iskazi interventn­ih policajaca koji su te

• večeri bili na A1.

 ?? ?? Puštene navijače i dalje se sumnjiči za sudjelovan­je u neredima
Puštene navijače i dalje se sumnjiči za sudjelovan­je u neredima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia