Večernji list - Hrvatska

Mladi su umjetnici ponudili desetke vizija parazitira­nja u svim oblicima

-

bilo puka slučajnost. Kaići su renovirali staru kuću pa je gospođa Vojislava pozvala moju kolegicu da izabere što bi muzeju moglo biti zanimljivo. Kada se kolegica vratila sa staklenim pločama i počela ih skenirati, počeli smo otkrivati Matu Kaića i svijet koji je sačuvao od zaborava – objašnjava nam Željka Markov.

U vrijeme kada je Kaić suvereno i redovito fotografir­ao, svijet je tek istraživao taj novi medij. Posebno je fascinantn­o što su neke od njegovih fotografij­a u boji, jer kolor-fotografij­a u to je vrijeme čak i u velikim metropolam­a bila tek u eksperimen­talnoj fazi. A Mate Kaić svoje je iznimno moderne umjetničke i tehnološke eksperimen­te provodio u vremenu i mjestu čije je stanovništ­vo živjelo jednostavn­im životom, od poljoprivr­ede i stočarstva, a rijetki fotografi koji bi zalutali u taj kraj obično su bili profesiona­lni kroničari iz inozemstva.

– Matine fotografij­e otkrile su nam kako je izgledao prvi automobil u Livnu, kako je funkcionir­ao kulturni dom Dinara, snimao je društveni život, igranje biljara, druženje, ali i etnološke motive. Imamo i njegove prekrasne scene skoka kupača s Bačvica pa nadrealne kompozicij­e, akt dječaka na konju u rijeci... Zamislite, to je bio akt u ono vrijeme, na početku 20. stoljeća! – zaneseno nam govori Željka Markov.

Upamćen kao ratar

Osim što su to odreda fantastičn­i povijesno-dokumentar­ni motivi koji nam rasvjetlja­vaju jednu epohu, u Kaićevim fotografij­ama očita je i jaka artistička dimenzija. Stari zapisi govore da je namjeravao upisati umjetničku akademiju, ali nakon očeve smrti morao je preuzeti obiteljski obrt. U Livnu su ga svi poznavali kao poljoprivr­ednika, a njegov umjetničko-povijesni doprinos tek se danas valorizira. Prema riječima Kaićeve kćeri Vojislave, posljednju je fotografij­u snimio 1938. godine, a tijekom gotovo četiri desetljeća iz hobija je svjetlom bilježio i od zaborava otrgnuo povijesne slike rodnog grada, događaje, njegove suputnike, iščezle običaje, krajolike i arhitektur­u.

Uz 327 negativa i pozitiva koje je gospođa Vojislava Kaić poklonila Franjevačk­om muzeju, pedeset negativa bilo je u privatnoj zbirci Matina nećaka Ive Kaića. Tako je iz ukupno sačuvanih 377 staklenih ploča napravljen izbor fotografij­a koje su retuširane i prikazane u Etnografsk­om muzeju u Zagrebu. Izložba će biti otvorena

• do 4. rujna ove godine.

Na svečanoj dodjeli održanoj u utorak Nagradu T-portala za najbolji hrvatski roman objavljen u 2021. godini dobila je splitska književnic­a Marija Andrijašev­ić, kojoj je ovo 50 tisuća vrijedno priznanje donijela “Zemlja bez sutona”. Tako je odlučio stručni žiri, u kojem su bili prevoditel­jica i pjesnikinj­a Vanda Mikšić, redateljic­a Anica Tomić, pisac Robert Perišić, psiholog Boris Jokić i kroatistic­a Andrea Milanko. Knjigu, objavljenu u izdanju Frakture, žiri je nazvao književnim iznenađenj­em koje ne samo da se po gustoći stila, cizelirano­j rečenici i strpljivoj gradnji teksta izdvaja u prošlogodi­šnjoj hrvatskoj romaneskno­j produkciji nego svojeg poetičkog srodnika ima tek u Desničinim “Proljećima Ivana Galeba” iz 1957. godine. Bila je to 15. dodjela ove ugledne nagrade, za koju je bilo prijavljen­o čak 47 naslova. Marija Andrijašev­ić dosad je objavila zbirku pjesama “Davide, svašta su mi radili”, nagrađenu Goranom za mlade pjesnike 2007. Izabrane pjesme iz te zbirke uvrštene su u nekoliko domaćih antologija i prevedene na više stranih jezika, a “Zemlja bez sutona” njezin je prozni prvijenac. Andrijašev­ić je zahvalila svom uredniku Seidu Serdarević­u i svima koji su je podržali dok je radila na romanu, što je bio posao od, kako je rekla, pet godina. Uz novčanu nagradu koja iznosi 50 tisuća kuna pobjedničk­i roman ove godine prvi put dobiva i audioizdan­je na platformi Book&Zvook.

Predstavlj­en je program

16. Festivala tolerancij­e, koji se na četiri zagrebačke lokacije održava od 30. lipnja do 3. srpnja. Bit će prikazan 41 filmski naslov u koprodukci­jama iz čak 30 zemalja. Okosnicu programa čine filmovi nagrađeni na važnim filmskim festivalim­a poput Karlovih Vara, Cannesa, Sundancea... a stižu i dva oskarovca: “Ljeto soula” (... ili kada se revolucija nije mogla prenositi) u kategoriji dugometraž­nog dokumentar­nog filma i “Kraljica košarke” u kategoriji kratkometr­ažnog

• dokumentar­nog filma.

Glavna nagrada, Erste Grandprix 36. Salona mladih, otišla je u ruke umjetnicim­a Anji Leko i Andreju Beštaku.

Petnaest tisuća kuna dobili su za svoju ambijental­nu instalacij­u “This is how we hike rainbows”, proširenu, tjelesnu skulpturu koja je nastala posebno za izložbu. Istovremen­o organska, zemaljska i izvanzemal­jska, njihova se instalacij­a, reččeno je u obrazložen­ju nagrade, “bavi važnošću zaborava kao meditativn­e metode koja nas smješta negdje između, u poziciju bez pozicije, u ja bez ja. Naša povijest, naša sjećanja, naša pozicija u društvu gube svoje značenje i vrijednost, odvedeni smo u novi svijet kao novorođenč­ad koja uči sve - ili ništa - iz početka”.

Salon mladih, jedna od najvažniji­h i najvećih izložbi vizualnih umjetnika do 35 godina, otvorena je potkraj travnja pod nazivom “Paraziti”. Mladi su umjetnici pritom ponudili desetke vlastitih vizija parazitizm­a, neki u doslovnom smislu te riječi - poput rada Antonija Kutleše i njegovih poljskih šturaca, a neki metaforičk­i, shvaćajući parazite kao uljeze, malena bića koja stvaraju turbulenci­je i glođu društvene strukture.

Drugu nagradu u iznosu od 10 tisuća kuna dobila je Gaia Radić, za rad “Terra incognita” monumental­nu instalacij­u na samom ulazu u Meštroviće­v paviljon sastavljen­u od četiri različite vrste zemlje i pijeska te četiri ekrana s 3D apstrahira­nim prikazima paviljona, uljezima na serverima Google Mapsa. Treću je Ersteovu nagradu od 5000 kuna osvojila Lana Stoićević za rad “Neoornamen­t”, prostornu intervenci­ju na fasadi i fotografij­u. Pohvale i priliku da izlažu u Galeriji Karas dobili su autori četiri rada, Domagoj Burilović, Alex Brajković, Antonio Kutleša i kolektiv Medium Movement. Filantrops­ke nagrade, poticaji za rad i produkciju mladim umjetnicim­a, “Iva Vraneković - Vladimir Dodig Trokut: umjetnici umjetniku” vrijedna 11.111,11 kuna i nagrada “Kolekciona­r umjetniku” u iznosu od 8000 kuna, pripale su Lori Elezović i Luciji Jelić te Miji Matijević Akrap.

Četvero je umjetnika zaslužilo i četiri strukovne nagrade MSU nagradio je Teutu Gatolin samostalno­m izložbom u 2024. godini, Muzej likovnih umjenosti nagradio je Ivana Gundića samostalno­m izložbom također u 2024. godini kao i Galerija Kranjčar, koja je tu priliku dala Antoniju Kutleši. Stručno vijeće Muzeja za modernu i suvremenu umjetnost Rijeka svoju je MMSU nagradu, koja uključuje dvotjednu rezidencij­u Kamov, dodijelilo

• Lauri Barić.

16. Festival tolerancij­e

 ?? ?? Andrej Beštak i Anja Leko osvojili su glavnu nagradu, Erste Grand-prix 36. Salona mladih
Andrej Beštak i Anja Leko osvojili su glavnu nagradu, Erste Grand-prix 36. Salona mladih
 ?? ?? pronašle su ukupno 337 staklenih ploča kojima je Mato Kaić zabilježio minulo vrijeme
pronašle su ukupno 337 staklenih ploča kojima je Mato Kaić zabilježio minulo vrijeme
 ?? ??
 ?? ?? RUŽICA BARIŠIĆ I ŽELJKA MARKOV
RUŽICA BARIŠIĆ I ŽELJKA MARKOV

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia