Večernji list - Hrvatska

Izbornik Maroka,

-

Komentar o pobjedničk­om pohodu hrvatske nogometne reprezenta­cije u Ligi nacija potražili smo kod izbornika selekcije Maroka, prvoga suparnika vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Vahid Halilhodži­ć (69) javio nam se iz Maroka, dva dana nakon pobjede nad Liberijom 2:0 u Casablanci.

– Nisam gledao utakmicu Francuska – Hrvatska jer sam toga dana imao obvezu sa svojom reprezenta­cijom. No gledat ću je sigurno – kazao nam je Halilhožić pa nastavio:

– Sve znam; Hrvatska je odigrala dobro, puno mladih igrača pokazalo je zrelost u tako jakoj utakmici. Puno je dobrih poruka dobio hrvatski izbornik s te utakmice. Treba svladati Francusku na Stade de Franceu, to je veliki uspjeh.

Je li vas iznenadio takav ishod?

– Da, malo, s obzirom na to da je Francuska izvela gotovo svoj najbolji sastav. Ali, vidite, u ovom vremenu, na kraju sezone, ima puno iznenađuju­ćih rezultata. Velike momčadi često dožive neugodna iznenađenj­a, umor, manjak motivacije mogu biti uzrok tih poraza. Tako da ne treba to toliko zabrinjava­juće ni uzimati. Međutim, ipak, neki rezultat, kao kad Mađarska pobijedi Englesku s 4:0 u gostima, to je već zabrinjava­juće – tvrdi Halilhodži­ć.

Poznajem hrvatski nogomet

Slika briljantne izvedbe hrvatske reprezenta­cije protiv Francuza nije nešto što bi mu otkrilo nešto što već nije znao o našoj reprezenta­ciji.

– Dobro poznajem hrvatski nogomet, znam koje su mogućnosti hrvatske reprezenta­cije. To je momčad koja ima iskustvo, sada i mladost, predvođena izvanredni­m Lukom Modrićem. To je velika ekipa koja ima velike ambicije na Svjetskom prvenstvu. Prema tome, za momčad Maroka koja nema tu kvalitetu bit će to strašno težak ispit za koji se treba dobro pripremiti.

Jeste li vi čuli za neke nove hrvatske reprezenta­tivce poput Erlića ili Šutala?

– Čuo jesam za njih, ali ne poznajem ih dovoljno da bih o njima mogao dati neku analizu. Ali ne treba poslije jedne utakmice donositi pozitivne ili negativne zaključke. Iako, pobijediti Francusku na Stade de Franceu, to je veliki rezultat.

Hrvatskoj su sada porasli apetiti, mnogi nas vide u svjetskom vrhu?

– Iznenađenj­e je bila i prva utakmica, u Osijeku s Austrijom, koju je Hrvatska izgubila. Tu sam utakmicu gledao. Možda je taj poraz uzrokovao da se hrvatski igrači malo i naljute, i onda pokažu pravo lice, više motivacije i više želje da se napravi dobar rezultat. U toj utakmici Austrija je održala pravu lekciju Hrvatskoj iz modernog nogometa, i to je sigurno motiviralo igrače Hrvatske. To je proizvelo veću želju, bolju organizaci­ju momčadi, u periodu koji je vrlo kompleksan za trenere. Jer, ima puno ozlijeđeni­h, psihički i fizički umornih igrača, tako da nije baš lako imati motivaciju za takav rezultat. Bez obzira na to što je s druge strane veliki suparnik – naglašava Halilhodži­ć.

Stalno pobjeđujem

Je li vama Austrija na neki način pomogla i pokazala formulu kako manja reprezenta­cija može pobijediti veću, favorizira­nu Hrvatsku?

– Naravno da nam je dala nadu kako bismo trebali igrati protiv Hrvatske. Međutim, do Svjetskog prvenstva još je pet mjeseci, puno toga će se još dogoditi. Ne treba sada donositi preuranjen­e zaključke.

Kakva je vaša situacija u reprezenta­ciji Maroka? Hoćete li je voditi na Svjetskom prvenstvu? Na ta pitanja Halilhodži­ć se samo nasmijao.

– Ništa vam o tome neću govoriti.

Ne možete reći hoćete li voditi momčad protiv Hrvatske na Svjetskom prvenstvu?

– Ništa neću govoriti. Hoćete li pomilovati zvijezdu Chelseaja Hakima Ziyecha i vratiti ga u reprezenta­ciju?

– Ne bih ni o tome, nemojte inzistirat­i.

Možete li barem reći vraćate li se iz Maroka zadovoljni s posljednje akcije?

– Pa kako ne bih bio zadovoljan kada stalno pobjeđujem. Nakon dvije utakmice plasirali smo se na Afričko prvenstvo koje se igra 2023. godine – zaključio je Halilhodži­ć, koji je u listopadu navršiti 70 godina i biti drugi najstariji izbornik na Svjetskom prvenstvu u Kataru, iza 71-godišnjega Nizozemca Van Gaala. Utakmica Hrvatska – Maroko

• igra se 23. studenoga.

 ?? ?? VAHID HALILHODŽI­Ć Izbornik reprezenta­cije Maroka kazao nam je da ga je iznenadila pobjeda Hrvatske nad Francuskom, a o svojoj situaciji u Maroku nije želio govoriti
VAHID HALILHODŽI­Ć Izbornik reprezenta­cije Maroka kazao nam je da ga je iznenadila pobjeda Hrvatske nad Francuskom, a o svojoj situaciji u Maroku nije želio govoriti
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia