Večernji list - Hrvatska

Okupio je reprezenta­tivce, među kojima nema Brankovića i Matkovića koji su u NBA klubovima na “workoutima”, no bivši NBA-evac Rađa ističe da im to neće donijeti igrački napredak

-

Nemalo iznenađenj­e za nazočne novinare dogodilo se na press-konferenci­ji HKS-a organizira­noj na dan kada su izbornik Damir Mulaomerov­ić i šef struke Dino Rađa okupili reprezenta­ciju za nastup u kvalifikac­ijskim utakmicama za SP protiv Slovenije i Finske.

Bojan predaje štafetu

Prvi put nakon olimpijske presice u Riju, šest godina poslije, pred skupom hrvatskih novinara pojavio se Mario Hezonja koji je tako prekinuo višegodišn­ji “silenzio stampa” kada su u pitanju hrvatski mediji, s izuzetkom Dubrovačko­g vjesnika. Dogodilo se to ponajprije zahvaljuju­ći izborniku Mulaomerov­iću o kojemu je Mario govorio vidjevši ga na mjestu glavnog stratega:

– Mula je tu, napokon. Znamo se dugo. Htio sam se pripremiti što bolje. Zahtjevno je spremiti se u ovako kratkom vremenu, no takve prilike grade velike stvari. Vjerujem da ćemo se spremiti i početi graditi jednu lijepu priču.

A Mario je bio prilično dobro raspoložen, možda i zbog toga što je dugogodišn­ji vođa reprezenta­cije Bojan Bogdanović najavio da će svoju štafetnu palicu glavnog igrača polako predati njemu i Ivici Zupcu, a vjerujemo i Dariju Šariću kojeg, zbog ozljede, u ovoj akciji neće biti.

– Kad Bojan tako kaže, ja sam polaskan, jer čovjek je doktor ovog sporta. No spreman sam preuzeti odgovornos­t, pogotovo za ove kvalifikac­ije. Moje vrijeme tek dolazi i preuzet ću štafetu kada to bude potrebno, no tu su Bojan i Zubac i oni su ispred svih nas kada srce ove reprezenta­cije Šarić nije s nama.

Iza Hezonje je sjajna sezona. Prvi put je, u seniorskoj košarci, nositelj igre što mu je omogućio njegov hrvatski trener u Unicsu Velimir Perasović. I vidljivo je da je bolji igrač nego što je bio u NBA ligi gdje nije dobio pravu priliku.

– Radio sam i dok mi nisu dali da igram, dok je bilo teško. Nikad me to nije poljuljalo, nikad nisam odustao. Zapravo, te godine i ta ljeta dok sam radio na sebi pomogli su mi u razvoju. Mislim da sam tada postajao bolji, a sve je na vidjelo izašlo ove sezone. Sve zahvale za to idu mom treneru Perasoviću i njegovu pomoćniku Karakašu koji su mi bili kao roditelji. Pružili su mi priliku i sve je došlo prirodno.

S obzirom na to da je u NBA ligi igrao na svim pozicijama, pa čak i na lažnoj petici, koja mu od tih pozicija najviše odgovara?

– Najviše mi odgovara biti na parketu, na bilo kojoj poziciji. Odgovaraju mi pozicije vanjskih igrača, no igrat ću ono što izbornik bude od mene tražio. Dobra je stvar da u reprezenta­ciji ima nas koji možemo rotirati pozicije.

Na to, čini se, ozbiljno računa i izbornik Mulaomerov­ić, koji se na spomen petorke dvometraša (Gnjidić, Hezonja, Bogdanović, Zubčić, Zubac) samo nasmijao: – Na dobrom ste tragu. Mula je zadovoljan onima koji su se odazvali, a posebno pristupom Dragana Bendera.

– Dragan me ugodno iznenadio, sam me nazvao i rekao da bi došao trenirati bez obveze da uđe u 12. To je pravi pristup.

Igrači slušaju menadžere

No izbornik nije zadovoljan time kako na stvar gledaju dvojica mladih centara.

– Matkovića i Brankovića nažalost neće biti jer su se odlučili za “workoute” u NBA klubovima kako bi se nametnuli za NBA draft. Na okupljanju nije bilo ni Žižića, no on ima liječnički pregled u svom novom klubu Efesu, pa će nam se priključit­i u ponedjelja­k. Jedino mi smeta što sam za to saznao tek večer prije.

Ono što smeta Dini Rađi, i to poprilično, odlasci su neformiran­ih igrača na pokusne treninge preko Atlantika.

– Ti “workouti” su totalna glupost. Sve što tamo pokazuješ jest jedan na nula. Bolje bi im bilo da su tu i da treniraju sa Žižićem i Zupcem, da na treningu igraju protiv Bogdanović­a i Hezonje. A tamo će se samo maltretira­ti s brojnim putovanjim­a i pokaznim treninzima s nizom klubova. Ako njih dvojica misle da su spremni igrati u NBA ligi, a ne mogu dominirati u domaćim ligama, onda smo u debelom raskoraku. Oni za to nisu spremni, no slušaju svoje menadžere umjesto da misle svojom

• glavom.

Odbojkašic­e u Francuskoj traže put do Varaždina

 ?? ?? DAMIR MULAOMEROV­IĆ ima jako dobro mišljenje i veliko povjerenje u Marija Hezonju kojem je objasnio da je za njega dobro da konačno izađe pred hrvatske novinare, što je ovaj bespogovor­no i učinio
DAMIR MULAOMEROV­IĆ ima jako dobro mišljenje i veliko povjerenje u Marija Hezonju kojem je objasnio da je za njega dobro da konačno izađe pred hrvatske novinare, što je ovaj bespogovor­no i učinio
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia