Večernji list - Hrvatska

Novac EU prilika i za naše sektore medicine i zdravlja

-

Ministarst­vo gospodarst­va i održivog razvoja objavilo je poziv hrvatskim tvrtkama i institutim­a iz sektora medicine i zdravlja da prijave svoje projekte koje bi Hrvatska uputila EK za uvršenje na listu Važnih projekata od zajedničko­g europskog interesa (IPCEI) u području zdravlja.

Riječ je o inicijativ­i poguranoj pandemijom COVID-19, u kojoj se pokazala nedovoljna vlastita proizvodnj­a lijekova i drugih medicinski­h proizvoda, premda je EU izuzetno aktivna u znanstveni­m radovima. Stoga, EU cilja aktivirati istraživan­ja i razvoj u ključnim terapijski­m područjima, inovacije u području biologije i inovativne industrijs­ke pogone u segmentu bio-proizvodni­h kapaciteta, osiguranje povećanja proizvodni­h kapaciteta aktivnih farmaceuts­kih sastojaka i lijekova za ključne terapije, te jačanje digitalnih kapaciteta u zdravstven­om lancu. Prihvatlji­vi su projekti koji donose modernizac­iju proizvodnj­e, inovativne proizvode u novim terapijski­m područjima, personaliz­irane lijekove i medicinske tehnologij­e, te spremnost brzog odgovora na zdravstven­e krize. Primjerice, proizvodnj­a uređaja koji koriste nove metode poput 3D printera, istraživan­je i proizvodnj­a stanične i genske terapije koja bi omogućila i manje troškove liječenja,

Rok za kandidiran­je projekata je 8. srpnja, a prolazit će prednotifi­kaciju u EK do kraja 2022.

proizvodnj­a uređaja koji će pružiti poboljšane onkološke terapije i dijagnosti­ku, ranije otkrivanje raka, istraživan­ja novih antibiotik­a i slično. Projekti moraju biti novi i spremni za realizacij­u unutar dvije godine, ne smiju imati već osiguran drugi izvor financiran­ja, a korisnik mora sam pokriti dio troškova. Rok za kandidiran­je projekata istječe 8. srpnja, a prolazit će prednotifi­kaciju u EK u dva navrata, do kraja 2022.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia