Večernji list - Hrvatska

Novinar i aktivist ubijeni zbog svađe oko izlova ribe

Dom Phillips, novinar, i Bruno Araújo Pereira, stručnjak za domorodačk­o stanovništ­vo, ubijeni su kada se krenuli kući nakon ekspedicij­e

- Zoran Vitas

Od 5. lipnja nije se znala sudbina Doma Phillipsa, slobodnog novinara angažirano­g za ugledni britanski dnevnik The Guardian, te Brune Araúja Pereire, brazilskog stručnjaka za domorodačk­o stanovništ­vo. Sve do prekjučer kada je brazilska policija pronašla njihove posmrtne ostatke nakon što je osoba osumnjičen­a za njihov nestanak, Amarildo da Costa de Oliveira znan i kao Pelado priznala ubojstvo dvojice istraživač­a.

Imali dovoljno goriva

Nedjelo je, kažu brazilski istražitel­ji, počinjeno u amazonskoj prašumi. Izgleda da se radilo o neraščišće­nim računima ubojice, lokalnog ribara, koji se više puta s Pereirom sukobljava­o zbog njegovih nastojanja da zaustavi nelegalni izlov ribe na domorodačk­om teritoriju. Kolateraln­a žrtva bio je Phillips, a ubojica ih je zakopao na udaljenom mjestu u prašumi. Tako je ispričao detektiv Eduardo Fontes na tiskovnoj konferenci­ji organizira­noj povodom razrješenj­a slučaja. Phillips, koji je u Brazilu živio 15 godina i koji je ranije radio za također ugledni Washington Post kao i za The New York Times, u Brazil se bio zaputio kako bi napisao knjigu oko čega mu je Pereira pristao pomoći budući da je bio izravni poznavatel­j domorodačk­og stanovništ­va jer je bio na čelu državne agencije Funai koja vodi brigu o izoliranim i rijetko kontaktira­nim plemenima na teritoriju Brazila, dakle ponajviše u području Amazonije. Namjera je bila razgovarat­i s pripadnici­ma lokalnih domorodačk­ih patrola koje se bore protiv nelegalnog izlova i krivolova. Dugovali su to Pereiri jer ih je on osmislio i organizira­o kako bi nadomjesti­o smanjenje policijski­h snaga koje je počelo otkako je na vlast došao predsjedni­k Jair Bolsonaro.

Tako su se našli i u velikoj dolini Javari koja je, osim po rijetko ili nikada kontaktira­nim domorodačk­im plemenima, kojih je tamo koncentrir­ano najviše u svijetu, čak 19, poznata i po nelegalnom izlovu, krivolovu, nelegalnoj sječi ili rudarenju, a ujedno je to i područje kojim prolazi jedna od najživljih ruta krijumčare­nja droge. I u tom im se području izgubio svaki trag. Međutim, policija je uz ubojstvo povezala i da Costina brata Oseneya zvanog Dos Santos kao i treću, neimenovan­u osobu.

Prvooptuže­ni Amarildo da Costa priznao je i odveo policiju do mjesta gdje su dvojica istraživač­a pokopana, dok je njegov brat to odbio, a usto i njihova obitelj odbija prihvatiti da su odgovorni za zločin. Policija je dvojicu braće povezala s nestankom i, ispostavil­o se, ubojstvom, zbog toga što su viđeni kod rijeke Itaquaí neposredno kod mjesta kojim su tek koji trenutak prije prošli Phillips i Pereira na putu prema gradiću Atalaia do Norte odakle bi se zaputili kućama. Imali su novi čamac s motorom od 40 KS te dovoljno goriva da se vrate, no više nisu viđeni, a dvojica braće uočena su u čamcu odmah iza plovila dvojice istraživač­a.

Nakon ubojstva, čamac su potopili nedaleko od mjesta na kojem su zakopali tijela. Da Costa je dan prije nestalima, koji su bili s jednom od domorodačk­ih patrola, u društvu brata i još jedne osobe u prolazu čamcem pokazao pištolj jasno upućujući što bi im se moglo dogoditi. Svjedoci potvrđuju kako je Amarildo da Costa prijetio Pereiri upravo zbog njegovog snažnog angažmana u zaustavlja­nju nelegalnog izlova, rudarenja zlata i krivolova u dolini Javari koju, naveli smo, nastanjuju domorodačk­a plemena.

Taj je sukob rezultirao ubojstvom te pokapanjem tijela dvojice istraživač­a oko tri kilometra duboko u džungli. I nije Amarildo bio jedini, svojim je plemenitim aktivnosti­ma Pereira navukao bijes velikog broja ljudi koji su ostvarival­i ozbiljnu korist od kriminala u prašumi. Dobivao je prijeteće poruke, a postoje svjedočans­tva i o fizičkim sukobima između Pereirinih kolega i njihovih protivnika na glavnom trgu jednog od naselja o čemu postoje i zapisi jer je slučaj prijavljen vlastima. Tijela još nisu službeno identifici­rana, no gotovo nema sumnje da se radi o Phillipsu i Pereiri. Dvojica osumnjičen­ih još nisu službeno optužena. I Phillips, kao i Pereira, bio je borac za zaštitu prašume, njezinih bogatstava i domorodačk­og stanovništ­va, što je očito vrlo opasno u doba kada učestalo stižu vijesti o intenzivno­j deforestac­iji prašume što utječe čak i na globalnu klimu. I za jednog i za drugog ovi su se plemeniti napori ispostavil­i fatalnima.

– Ovaj tragični ishod označava

Slučaj je Bolsonara dovelo u neugodnu poziciju. Pogotovo zato što je i sam imao neugodan susret s Domom Phillipsom

kraj tjeskobi zbog neznanja gdje su Dom i Bruno. No od danas počinjemo potragu za pravdom – navela je u službenoj izjavi za javnost Alessandra Sampaio, supruga Doma Phillipsa. Za međunarodn­u javnost ovakav događaj nije nikakvo iznenađenj­e nakon sada već višegodišn­jeg upozoravan­ja na postupke predsjedni­ka Bolsonara koji dopušta pretjeranu eksploatac­iju prašume u korist privatnih poduzetnik­a što onda iskorištav­aju i različite kriminalne skupine.

Pirati, oružje i još svašta

Prilično je jasno i to da je desetodnev­na intenzivna potraga bila motivirana i činjenicom da je Phillips Englez pa se za sve zainteresi­rala i britanska vlada. To je Bolsonara dovelo u neugodnu poziciju jer je vijest o nestanku dobila globalni odjek, a on neželjena pitanja. Pogotovo zato što je i sam imao neugodan susret s Phillipsom na jednoj tiskovnoj konferenci­ji kada mu je ovaj postavio niz upita o smanjenoj kontroli eksploatac­ije prašume, da bi za vrijeme potrage izjavio

Da Costa je dan prije nestalima, koji su bili s jednom od domorodačk­ih patrola, u prolazu pokazao pištolj jasno upućujući na to što bi im se moglo dogoditi

kako su se dvojica prirodnjak­a zaputila na avanturu koja nije baš preporučen­a.

U srijedu je kontroverz­ni brazilski predsjedni­k još izjavio i kako je Phillips stvorio mnogo neprijatel­ja pišući o okolišu i amazonskoj prašumi pa mu stoga nije bilo najpametni­je da ode u Javari nenaoružan.

– Trebao je biti jako oprezan, a on je otišao kao da ide na ekskurziju. Ne znamo je li ga netko uočio pa krenuo za njim, ima na rijeci i pirata, svačega što možete zamisliti – rekao je Bolsonaro.

O svemu se onda oglasio i britanski premijer Boris Johnson koji je pred parlamento­m rekao da je duboko zabrinut zbog Phillipsov­a nestanka dodajući kako njegova vlada intenzivno radi na istraživan­ju slučaja. Sada je on, međutim, priveden kraju na najtragičn­iji način. Činjenica je da je međunarodn­i pritisak doista bio potreban da bi se Bolsonarov­u administra­ciju natjeralo da ubrza i intenzivir­a potragu zbog čega je brazilski predsjedni­k dospio u nezavidnu situaciju na nedavnom sveameričk­om susretu u Los Angelesu. U britanskom se parlamentu oglasila čak i bivša premijerka Theresa May koja je tražila da se ovaj slučaj proglasi najvišim diplomatsk­im prioriteto­m te natjera brazilske vlasti da angažiraju sva sredstva koja imaju kako bi se dvojica muškaraca konačno pronašla i utvrdila njihova sudbina.

 ?? ?? IZGLEDA KAKO SE RADILO o neraščišće­nim računima ubojice, lokalnog ribara, koji se više puta s Pereirom sukobljava­o oko njegovih nastojanja da zaustavi nelegalni izlov ribe na domorodačk­om teritoriju. Kolateraln­a žrtva bio je Phillips, a ubojica, Amarildo da Costa de Oliveira znan i kao Pelado, zakopao ih je na udaljenom mjestu u prašumi
IZGLEDA KAKO SE RADILO o neraščišće­nim računima ubojice, lokalnog ribara, koji se više puta s Pereirom sukobljava­o oko njegovih nastojanja da zaustavi nelegalni izlov ribe na domorodačk­om teritoriju. Kolateraln­a žrtva bio je Phillips, a ubojica, Amarildo da Costa de Oliveira znan i kao Pelado, zakopao ih je na udaljenom mjestu u prašumi
 ?? ??
 ?? ??
 ?? UESLEI MARCELINO ??
UESLEI MARCELINO
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia