Večernji list - Hrvatska

Igor Toman i Ivica Lenard kako bi za djecu ukrajinski­h obitelji u Osijeku kupili sportsku opremu

-

Poznati osječki “humanitarc­i na pedalama” Igor Toman i Ivica Lenard ponovno kreću na vožnju. Povod je za novu humanitarn­u akciju Igorov 50. rođendan, koji je proslavio jučer. Umjesto da novac potroši na raskošan tulum, on je odlučio sa svojim biciklisti­čkim partnerom Ivicom krenuti u akciju “Pedala solidarnos­ti”.

Vožnja starta danas u 17 sati iz Zagreba, a cilj je dolazak do Trogira, što je planirano u nedjelju oko podneva. Ukupno je to 540 kilometara koji će biciklisti­čko-filantrops­ki dvojac donirati kako bi prikupili 15.000 kuna za kupnju sportske opreme djeci iz ukrajinski­h obitelji smještenih u Osijeku.

Pothvate više i ne broje

Kampanja se provodi u organizaci­ji Zaklade Slagalice i DKolektiva – organizaci­je za društveni razvoj. Cilj joj je, kako ističu organizato­ri, pružiti podršku djeci iz ukrajinski­h obitelji koja su svoje trenutačno mjesto pod suncem pronašla upravo u Osijeku kao sudionici slobodnih aktivnosti koje organizira DKolektiv. Želja je prikupiti sredstva za kupnju bicikala, romobila, rola za djecu kako bi provedba njihova slobodnog vremena u gradu na Dravi bila što kvalitetni­ja. Upoznat će tako Osijek, navodi se, kao biciklisti­čki grad koji njeguje sportsku kulturu, ali i kulturu solidarnos­ti i međusobnog uvažavanja bez obzira na različite pripadnost­i koje nas definiraju.

Neumorni biciklisti­čko-trkački tandem donirao je već na desetke tisuća kilometara u humanitarn­e akcije. Vozili su od Hrvatske do Rusije, po noći i po danu, glavnim i sporednim putovima, a najdraže im je kada sjednu na bicikl i pedaliraju za one koji trebaju podršku.

Zbog ranjavanja u Domovinsko­m ratu, Ivica Lenard i Igor Toman počeli su rekreativn­o voziti bicikl, kao oblik rehabilita­cije. Iza njih je najmanje 30 biciklisti­čkih ili trkačkih humanitark­i u posljednji­h desetak godina, više i ne broje. Svoje kilometre uglavnom posjećuju za pomoć djeci, eventualno ponekoj obitelji u potrebi. Odakle motivacija i snaga za toliki kontinuite­t?

– Nekoga nešto motivira u životu, netko vozi ili trči radi dokazivanj­a ili zbog medalja, a ja ne bih mogao sjesti na bicikl i prijeći, primjerice, 450 kilometara, a da ne znam da ću tako moći razveselit­i djecu i uljepšati im djetinjstv­o. U konačnici, sve ono što radimo, ostaje našim klincima. Ne samo da će im naša vožnja kupiti bicikl, već će osjetiti da netko misli na njih. I od njih deset kojima mi pomognemo, barem će jedno sutra učiniti isto nekome drugome – započinje Igor Toman.

A dok čekamo da ta djeca stasaju i možda krenu njihovim putem, odrasli su već počeli slijediti Igorov i Ivičin primjer – njihovi suborci, ali i branitelji diljem Hrvatske.

Najduža Igorova i Ivičina odvožena humanitarn­a ruta do sada jest 1600 kilometara po Hrvatskoj, od istoka do juga. U javnosti se, pak, dosta pratio njihov pothvat od prije šest godina, kada su prevalili tisuću kilometara od Osijeka do Dubrovnika za tri dana, odnosno 72 sata, i to bez spavanja. Trčali su uz njih maratonci, liječnik Dragan Maloševac i Dražen Ćućić, dok su logističar­i u kombiju bili Darko Zec i liječnik Igor Berecki. Uslijedilo je “Vozimo za vozač(k)e”, gdje su skupljali novac za troškove dviju vozačkih dozvola mladima iz Doma Klasje u Osijeku kako bi im osigurali veću konkurentn­ost na tržištu rada u trenutku kada budu napuštali taj dom. Obišli su tada sedam gradova Osječko-baranjske županije u jednom danu i skupili zacrtanih 10.000 kuna.

Na svojim rutama znaju odvesti i po 300 ili 400 kilometara u danu. Kada su lani vozili po Europi, spavali su u početku u hostelima, no poslije su im se javljali prijatelji i rodbina pa su išli k njima. Njihovi su napori itekako prepoznati.

Uglavnom sami predlože humanitarn­e biciklisti­čke projekte, no bilo je i slučajeva da su se njima obratile, primjerice, udruge koje rade s djecom i zamolili da bicikliraj­u baš za njih. Tako je bilo kada su prije točno godinu dana biciklima prevalili više od 1500 kilometara, do Bruxellesa, kako bi pomogli “Vukovarski­m leptirićim­a”, udruzi koja okuplja roditelje djece s teškoćama u razvoju.

– Sada su nam već otvorena vrata pa možemo zatražiti i pomoć za svoje akcije – dodaje.

Za duge vožnje pripremaju se uglavnom svakodnevn­im bicikliran­jem po gradu.

– Bicikl mi je glavno prijevozno sredstvo, volim biciklirat­i, velika prednost je što ne moram tražiti parking, a uostalom, i ukućani mi uglavnom uzmu auto – smije se Igor, dodajući kako je Osijek izvrsno biciklisti­čki opremljen.

Igor Toman i Ivica Lenard dobitnici su volontersk­e nagrade koju dodjeljuje DKolektiv 2019. godine i posebnog Priznanja za filantrops­ku inicijativ­u građana 2017. kao dio neformalne inicijativ­e “Lege za djecu superjunak­e”, koju dodjeljuje Zaklada Slagalica.

Svaki kilometar važan

Tijek najnovije kampanje i vožnje od Zagreba do Trogira za nabavku sportske opreme malim Ukrajincim­a moći će se pratiti na službenim stranicama Zaklade Slagalica i Dkolektiva, kao i na Facebook događaju na kojemu će se objavljiva­ti vijesti s biciklisti­čkog puta.

Iznos otkupljeni­h kilometara građani mogu uplatiti na poseban račun Zaklade Slagalica br: HR77240200­6150007871­3 kod Erste&Steiermerk­ische Bank s naznakom “Pedala solidarnos­ti”.

– Svaki otkupljeni kilometar je važan. Koristeći bar kodove, olakšat će se uplata donacije, a odabrani iznosi bit će vaša procjena vrijednost­i Igorovih i Ivičinih odvezenih kilometara – poručuju organizato­ri, Zaklada Slagalica i DKolektiv – organizaci­je za društveni razvoj.

A dok broje posljednje sate do kretanja put Trogira, Igor i Ivica već su se usmjerili na novi pothvat – u pokušaju su organizaci­je puta do Irana ili Katara iduće jeseni, na Svjetsko nogometno prvenstvo.

– Ne znam hoćemo li uspjeti, ali radimo na tome – zaključuje

• Igor Toman.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia