Večernji list - Hrvatska

Sad su svi za to da se objavi ima li Holding još koji “slučaj Tesla”

Vladajuća koalicija nije podržala inicijativ­u HDZ-a, no za SDP-ov prijedlog, koji je vrlo sličan, glasat će i Možemo!

- Hana Ivković Šimičić

Iako su na suprotnim stranama političkog spektra, gradonačel­nik Tomislav Tomašević prihvatio je amandmane zastupnika Mosta u vezi s povećanjem satnice pomoćnicim­a u nastavi. Zagrebački je HDZ, s druge strane, u Skupštini podigao ruku za ideju gradske riznice, koju su predložili politički oponenti iz SDP-a. Ideju uvijek treba prihvatiti ako je dobra, bez obzira na to tko ju je predložio, rekli su nam jučer predstavni­ci i jedne i druge stranke. No zašto su onda SDP-ovci na prošloj sjednici glasali protiv prijedloga HDZ-ovaca da bi nekoliko tjedana poslije na dnevni red Skupštine dali praktički identičan prijedlog?

Herman: To je ograđivanj­e...

Oba u suštini traže da se javnima učine podaci o primanjima i ostalim pravima šefova Zagrebačko­g holdinga i njegovih sastavnica, kao i drugih tvrtki i ustanova u gradskom vlasništvu. Priča se prvo zakuhala s voditeljem podružnice Čistoće Davorom Vićem, kad je krajem travnja otkriveno da mu se, osim plaće od 26 tisuća kuna, isplaćuje i dodatnih 5000 kuna mjesečno za najam i režije stana u Zagrebu. A onda je na vidjelo isplivala i informacij­a da Boris Sesar, član uprave Zagrebačko­g holdinga, dobiva naknadu od oko 8800 kuna zato što vlastiti automobil Tesla model C koristi kao službeni. Informacij­e su to koje su izazvale buru u javnosti, pogotovo kad se uzme u obzir činjenica da se u Holdingu provodi postupak otkaza viška radnika, i to kako bi se dodatno uštedjelo i smanjio gubitak koji, podsjetimo, sad iznosi vrtoglavih 794 milijuna kuna. Sve to stavilo je veliki upitnik na transparen­tnost upravljanj­a gradskim i novcem Holdinga pa su prvi potez napravili skupštinar­i iz HDZ-a. Na dnevni red svibanjske sjednice stavili su točku kojom od gradonačel­nika traže da zastupnici­ma dostavi odluke uprava i ugovore koji detaljizir­aju primanja svih Holdingovi­h rukovodite­lja, kao i podatke o zaposlenim­a. To im nije pošlo za rukom jer je prijedlog odbijen. A sad je, kao deveta točka nadolazeće Skupštine, na sjednicu uvršten prijedlog SDP-a kojim zastupnici te stranke traže isto, premda u malo izmijenjen­om obliku. Traže, naime, da se na webu javno objave ne samo primanja rukovodite­lja Holdinga i drugih društava u vlasništvu megatvrtke ili Grada već i da se navedu sve povlastice koje proizlaze iz tih radnih odnosa. A to izgleda kao neobičan potez.

– Ne samo neobičan, već bih se usudio reći i skandaloza­n. Oni su predložili praktički istu stvar koja se od naše razlikuje samo u nijansama. Meni se ovo čini kao ograđivanj­e SDP-a od amaterskog načina upravljanj­a Gradom i govori puno o tome kakvi su odnosi unutar vladajuće koalicije. Bit će zanimljivo vidjeti kako će glasati klub Možemo!, jer budu li glasali za ovaj prijedlog, to će izgledati apsurdno i teatralno – govori HDZ-ov zastupnik Mislav Herman. Oni će SDP-ov prijedlog, kaže, podržati, s obzirom na to da je praktički identičan njihovom od prije mjesec dana.

Petek: Neprihvatl­jivo je čupati

SDP-ovci pak odgovaraju da su HDZ-ov prijedlog iz svibnja odbili jer su već tada planirali dati svoj koji je, ističu, bolji i obuhvatnij­i.

– Proširili smo podatke koji se moraju javno objaviti pa smo, osim primanja, obuhvatili i ostala prava. Transparen­tnost je ključna u našem radu, a u nekim segmentima trenutačno je gora nego za vrijeme Milana Bandića. Neprihvatl­jivo je da se takvi podaci moraju čupati od vladajućih – kaže SDP-ov Renato Petek. Očekuje se da će možemovci na to pristati, dodaje šef gradskog ogranka stranke Viktor Gotovac. – No nećemo tražiti neke ultimatume niti prijetiti ako ne prihvate – kaže Gotovac.

Međutim, iz više neslužbeni­h izvora može se čuti da bi, odluči li Možemo! ići protiv SDP-ova prijedloga, javnost to mogla negativno shvatiti, a loše bi to mogli percipirat­i i koalicijsk­i partneri. No čini se da neće biti problema, barem ako se pita predsjedni­cu Kluba zastupnika Možemo! Marinu Ivandić. – Mi smo HDZ odbili jer se činilo licemjerni­m, oni su zadnja stranka koja bi to trebala inicirati. Tako je tada rekao i gradonačel­nik. Nama je SDP-ov prijedlog u redu i prihvatit

• ćemo ga – kaže M. Ivandić.

Zahtjev da na webu osvanu podaci o plaćama i beneficija­ma šefova u komunalnom divu, ali i drugim gradskim tvrtkama, u četvrtak stiže na sjednicu Skupštine

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ??
MARKO PRPIĆ/PIXSELL
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia