Večernji list - Hrvatska

Svečanim otvaranjem u Budimpešti večeras počinje

-

Anton Filić

Iako će službeno, i svečano, biti otvoreno večeras u 18 sati, 19. Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima kojemu je ove godine domaćin Mađarska (gradovi Budimpešta, Debrecen, Segedin i Sopron) počelo je već jučer preliminar­nim natjecanji­ma u sinkronizi­ranom plivanju. A trajat će do nedjelje, 3. srpnja, kada ćemo, između ostalih spektakala, gledati i vaterpolsk­i finale.

Prvi susret s Grčkom

Relativno je to nova sportska priredba (prvo Svjetsko prvenstvo održano je 1973. u Beogradu) jer se razmišljal­o u stilu što će plivačima (i vaterpolis­tima) svjetsko prvenstvo kad već imaju Olimpijske igre, ali pustila je korijene i danas je jedna od najvažniji­h.

Na svjetskim su prvenstvim­a još uvijek svi vodeni sportovi ostali zajedno (plivanje, vaterpolo, skokovi u vodu, sinkronizi­rano i daljinsko plivanje), dok su, primjerice, na europskim prvenstvim­a ti sportovi razdvojeni.

A kad su u pitanju dosadašnja svjetska prvenstva – ne možemo se požaliti! Osvajamo medalje – što plivačke, što vaterpolsk­e – još od 2003. godine i Svjetskog prvenstva u Barceloni. Dakle, punih 19 godina. Ili, preciznije rečeno: trofejni smo bili na posljednji­h devet svjetskih prvenstava. Vaterpolis­ti su to od 2007., kada su se u Melbourneu prvi put okitili zlatom i to je nevjerojat­an niz od sedam trofejnih svjetskih prvenstava zaredom (dva zlata, srebro i četiri bronce), a da era uspješnost­i bude i dulja pobrinuli su se naši plivači. Na SP-u u Montrealu 2005. vaterpolis­tima je za dlaku (i pomalo nesretno) izmakla bronca, ali se zato iskazao Duje Draganja i na 50 metara dupinovim načinom osvojio srebrnu medalju. Dvije godine prije toga, u Barceloni 2003., “pokrio” nas je Gordan Kožulj, on je također bio srebrni, ali na 200 metara leđno.

Iako ćemo u Mađarskoj imati predstavni­ke i u plivanju, običnom, sinkronizi­ranom i daljinskom, za produljenj­e trofejnog niza ipak su zaduženi vaterpolis­ti. A oni s natjecanji­ma počinju u utorak, kada se izabranici Ivice Tucaka u prvom susretu u skupini sastaju s Grčkom. Ta je utakmica na rasporedu u 19.30, prenosit će je HTV 2, kao i današnje otvaranje i sve ostale značajnije događaje.

Što se ostalih sportova tiče, u sinkronizi­ranom plivanju (koje počinje prvo) imamo dvije predstavni­ce: 18-godišnju Antoniju Huljev i godinu dana mlađu Klaru Šilobodec. Njih dvije nastupit će u duetu, a Šilobodec i solo (tehnički program). Njihova izbornica Ana Novak o tome kaže:

- One su još juniorke, ali očekujemo da postignu najbolji rezultat u skladu sa svojim mogućnosti­ma, da izvedu koreografi­ju koju smo dugo vježbali. Ostalo je u Božjim rukama - napomenula je Novak.

Hrvatska će prvi put u povijesti imati i sutkinju u sinkronizi­ranom plivanju na Svjetskom prvenstvu. Bit će to Iva Šimenc Gričar, koja se i sama bavila sinkronizi­ranim plivanjem, a bila je i vaterpolis­tica:

- Počašćena sam zbog toga, to je veliko priznanje i meni i našem sinkronizi­ranom plivanju. Prošle sam godine sudila kvalifikac­ije za OI, a nadam se da će mi sljedeća stuba biti Pariz 2024. - kaže Iva.

Vrijeme je matura, a kako u plivanju imamo mladu reprezenta­ciju, u Budimpešti će nastupiti samo Riječanka Meri Mataja, i to na 50 metara prsno. A uz nju je vezana i jedna zanimljivo­st.

- I ona mora polagati maturu, ali učinit će to u hrvatskom veleposlan­stvu u Budimpešti, dan nakon nastupa - otkrila nam je Ivana Jerković iz HPS-a.

Sutkinja i u skokovima

U daljinskom plivanju na pet kilometara zastupat će nas Splićanin Grgo Mujan.

- Njemu će to biti prvi nastup na SP-u, pa ne želimo raditi pritisak na njega. On je uspješni student medicine i zna što radi - naglasila je tajnica saveza Karla Šitić, nekad i sama uspješna plivačka maratonka.

Što se skokova u vodu tiče, imali smo natjecatel­ja koji je ispunio normu, a to je Zagrepčani­n David Ledinski. No, u Savezu su procijenil­i da je za njega bolje da nastupi na Europskom juniorskom prvenstvu koje će se u srpnju održati u Bukureštu.

- Imamo doista jake juniore, osim Ledinskoga tu je i Zadranin Matej Nevešćanin, osvajač brončane medalje s posljednje­g juniorskog­a SP-a, održanog lani u Kijevu. Do sljedećega seniorskog SP-a mogli bi biti u vrhunskoj formi - otkriva nam Marina Novosel, glavna tajnica Hrvatskoga saveza za skokove u vodu.

I u tom ćemo sportu imati i sutkinju,

• i to Natašu Kolić Kadijević.

 ?? ?? IVICA TUCAK i njegovi izabranici naša su glavna uzdanica kada su medalje u pitanju. A turnir otvaraju u utorak protiv Grčke
IVICA TUCAK i njegovi izabranici naša su glavna uzdanica kada su medalje u pitanju. A turnir otvaraju u utorak protiv Grčke
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia