Večernji list - Hrvatska

Hrvatska će sigurno imati osvajača Lige prvaka

- Damir Mrvec

U Köln Areni danas počinje završni turnir rukometne Lige prvaka. U prvom polufinalu igrat će Kielce – Veszprem (15.15 sati, Arena sport), a u drugom Kiel – Barcelona (18 sati, Arena sport). Zanimljivo je da su ova četiri kluba već jednom zajedno igrala na završnom turniru u Kölnu 2015. godine. U odnosu na posljednji Final four samo je Barcelona opet u Kölnu. PSG i Aalborg ispali su u četvrtfina­lu, a Nantes je ove sezone igrao Europsku ligu. Jedno je sigurno – kada završi nedjeljno finale Hrvatska će imati klupskog prvaka Europe. Naime, u svakoj od četiri momčadi imamo po jednog igrača. Nekako se poklopilo da na završnom turniru zaigraju sva tri srednja vanjska hrvatske reprezenta­cije – Duvnjak za Kiel, Karačić za Kielce te Cindrić za Barcelonu. Četvrti, Manuel Štrlek je u Veszpremu, ali trenutačno je u statusu bivšeg reprezenta­tivca Hrvatske. Najviše igrača u sva četiri kluba imaju Francuzi – šest. Potom slijede Španjolska i Slovenija s pet te Hrvatska s četiri. Tri igrača imaju Srbi i Danci.

Tko stiže Čupića i Metličića?

Sva četiri naša igrača već su ranije osvajala Ligu prvaka. Karačić dvaput s Vardarom, Cindrić jednom s Vardarom, drugi put s Barcelonom, Duvnjak jednom s Hamburgom, drugi put s Kielom te Štrlek jednom s Kielceom. Ako netko od naših treći put osvoji Ligu prvaka, dostići će Ivana Čupića (prvak s Kielceom i dvaput s Vardarom),te Peru Metličića (triput s Ciudad Realom). Rekorder po broju naslova od naših igrača je Patrik Ćavar koji je pet puta dizao pehar namijenjen pobjedniku. Ćavar je dvaput bio najbolji sa Zagrebom te triput s Barcelonom.

Ovo je već 12. put da se završni turnir igra u Kölnu. Počelo je 2010. godine, a prvi pobjednik bila je momčad Kiela. U posljednji­h 12 godina u Kölnu nijedna momčad nije uspjela obraniti naslov. Čak se nijednom nije dogodilo da branitelj naslova sljedeće godine igra barem u finalu. Dok se igralo kup-sistemom, bilo je puno momčadi koje su znale obraniti naslov. Među njima je i Zagreb koji je bio najbolji 1992. i 1993. godine. Pored zagrebaša naslove su obranili Göppingen (1960. i 1962.), Gummersbac­h (1970. i 1971.), Grosswalls­tadt (1979. i 1980.), Metaloplas­tika (1985. i 1986.), SKA Minsk (1989. i 1990.), Ciudad Real (2008. i 2009.), a Barcelona je uspjela pet puta zaredom osvojiti Kup prvaka, od 1996. do 2000. godine. U pet finala triput su pobjeđival­i Zagreb.

Barcelona je ujedno i najuspješn­iji klub što se tiče osvojenih naslova. Španjolska momčad pokušat će ovog vikenda do 11. naslova. Od sudionika ovogodišnj­e završnice Kiel je do sada osvojio četiri, a Kielce jedan. Jedini klub koji nema naslov, a pokušat će ga osvojiti ovog vikenda mađarski je Veszprem. Mađarska momčad igrala je triput u finalu, ali je sva tri puta izgubila.

Uoči same završnice odabrana je All star momčad ove sezone. Nažalost, bez ijednog hrvatskog rukometaša. U idealnoj postavi su Landin (vratar), Wanne (lijevo krilo), Gomez (desno krilo), Syprzak (kružni napadač), Nenadić (lijevi vanjski), Mem (desni vanjski) i Mahe (srednji vanjski). Za najboljeg obrambenog igrača izabran je Pekeler, dok je najbolji mladi igrač Grondhal koji je igrao za norveški Elverum. U konkurenci­susret. ji za najboljeg mladog igrača bio je Luka Lovre Klarica iz PPD Zagreba. Najbolji trener je Talent Dušebajev, trener Kielcea. Iz izbora je vidljivo da po dva igrača imaju Kiel, Veszprem i Barcelona. Dakle, klubovi koji igraju na završnom turniru.

Finale sude naši suci

Neće Hrvatska na završnom turniru imati samo igrače. Imat će i sudački par. Naime, Matija Gubica i Boris Milošević određeni su da sude finalni Za sjajni slavonski dvojac to je samo još jedno u nizu priznanja koje su zaslužili posljednji­h desetak godina otkako su postali po mnogima najbolji sudački par svijeta. Ovogodišnj­i nastup u Kölnu za Matiju Gubicu i Borisa Miloševića bit će peti. A time se ne može pohvaliti nijedan sudački par. U prvom nastupu u Lanxess Areni u sezoni 2009./10. Matija Gubica i Boris Milošević sudili su susret za treće mjesto između Ciudad Reala i Čehovskih medvjeda koji je završio pobjedom španjolsko­g kluba 36:28. Dvije sezone kasnije, 2011./12., naš je dvojac dobio priliku suditi polufinale. Bio je to susret Atlético Madrida i Kopenhagen­a u kojem su slavili Španjolci s 25:23. Novi dolazak u Köln čekali su punih pet godina. U lipnju 2017. sudili su susret za treće mjesto između Veszprema i Barcelone (34:30). Vrhunac njihovih sjajnih predstava bio je u godini pandemije. Naime, 2020. su sudili polufinale između Barcelone i PSG-a (34:30), ali i finale Kiel – Barcelona (33:28). Takva čast nije iskazana još ni jednom sudačkom paru otkad se Final four igra u Njemačkoj.

U osam četvrtfina­lnih susreta Lige prvaka postignuto je 486 pogodaka, što znači 60,75 po utakmici

 ?? ?? LUKA CINDRIĆ pokušat će s Barcelonom obraniti naslov i sebi donijeti treći trofej. Jednu Ligu prvaka osvojio je s Vardarom, jednu s Barcelonom
LUKA CINDRIĆ pokušat će s Barcelonom obraniti naslov i sebi donijeti treći trofej. Jednu Ligu prvaka osvojio je s Vardarom, jednu s Barcelonom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia