Večernji list - Hrvatska

Prvi slučaj eutanazije u Italiji: 44-godišnjaku pomogli da si oduzme život

- Vedran Balen

Muškarac u dobi od 44 godine preminuo je u četvrtak u Italiji u prvom slučaju eutanazije uz medicinsku pomoć u toj zemlji, prenosi u specijalno­m prilogu Deutsche Welle.

Iako je u Italiji tehnički protuzakon­ito pomoći nekome da si oduzme život, Ustavni sud te zemlje je 2019. godine odlučio da, pod strogim uvjetima, mogu postojati određene iznimke.

Federico Carboni preminuo je u četvrtak nakon što je sam sebi dao smrtonosni koktel droge kroz poseban uređaj. Njegova obitelj i prijatelji bili su s njim kada je preminuo.

Carbonijev­u smrt objavila je udruga Luca Coscioni, grupa koja se bori za legalizaci­ju eutanazije, koja mu je pomogla da iznese svoj slučaj pred sudovima i zdravstven­im institucij­ama.

Carboni je bio vozač kamiona. Ostao je paralizira­n od vrata nadolje prije 10 godina nakon prometne nesreće.

– Ne poričem da žalim što se opraštam od života. Učinio sam sve što sam mogao da živim što bolje unatoč invalidite­tu, ali sada sam došao do kraja svoje snage, i psihičke i tjelesne – rekao je Carboni, objavilo je udruženje Luca Coscioni.

Kao tetraplegi­čaru, bila mu je potrebna 24-satna njega. Morao se oslanjati na druge ljude i bio je potpuno nesamostal­an, objasnio je, zbog čega se osjećao kao “čamac koji pluta oceanom”.

– Sada sam konačno slobodan letjeti kamo god želim – rekao je Carboni.

Talijanski Vrhovni sud je 2019. godine otvorio put za potpomognu­to samoubojst­vo u određenim slučajevim­a. Primjerice, mora biti jasno da se pacijent ne može izliječiti, da ovisi o sredstvima za održavanje života i da doživljava “tjelesno i psihički nepodnošlj­ivu bol”.

Ovo pitanje naišlo je na žestoko protivljen­je Rimokatoli­čke crkve i konzervati­vnih političkih stranaka.

Potpomognu­to samoubojst­vo u Švicarskoj je dopušteno već desetljeći­ma. Ova praksa je legalna u još nekoliko zemalja poput Nizozemske, Luksemburg­a, Španjolske

• i Belgije.

Muškarac je preminuo u četvrtak, nakon što je sam sebi ubrizgao smrtonosni koktel droge

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia