Večernji list - Hrvatska

Eurovizija se 2023. neće održati u Ukrajini, UK moguća alternativ­a

-

Eurovizija 2023. godine ne može se održati u Ukrajini zbog rata, objavila je Europska radiodifuz­na unija (EBU) u petak, dodavši da je u pregovorim­a s BBC-jem da se natjecanje održi u Velikoj Britaniji. ”Ukrajinska javna televizija UA:PBC ne može ispuniti operativna i sigurnosna jamstva koja su potrebna da bude domaćin, odnosno da organizira i producira Euroviziju prema pravilima ESC-a”, rekao je ESC na Twitteru.

”EBU želi zahvaliti UA:PBC-u na njihovoj svesrdnoj suradnji i predanosti u istraživan­ju svih scenarija u tjednima nakon što je u Torinu pobijedio Kalush Orchestra te izražava svoju tugu i razočarenj­e što se natjecanje sljedeće godine ne može održati u Ukrajini.” Ukrajinski Kalush Orchestra pobijedio je prošli mjesec u Torinu, dok je Ujedinjeno kraljevstv­o bilo na drugom mjestu.

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski brzo je čestitao Kalush Orchestru na pobjedi. Također je rekao da će Ukrajina biti domaćin Eurovizije. “Ovo očigledno nisu okolnosti koje bi itko poželio. Naravno da ćemo raspravlja­ti o tome da BBC bude domaćin Eurovizije”, rekao je BBC. Tradiciona­lno, pobjednik Eurovizije domaćin je natjecanja sljedeće godine, no sigurnosna i operativna jamstva potrebna da televizija održi natjecanje znače da će tu priliku dobiti zemlja koja je završila druga.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia