Večernji list - Hrvatska

Razgovarao Branimir Pofuk

-

Uhrvatska je kina ovih dana stigao višestruko nagrađivan­i i trenutačno u slovenskim kinima najgledani­ji film “Prasica, pogrdan naziv za ženu”. Nakon premijera u Splitu i Rijeci, “Prasica” će tijekom ljeta biti prikazivan­a u kinima širom Jadrana, a u kolovozu slijedi i zagrebačka premijera na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Tim povodom razgovaral­i smo s redateljic­om Tijanom Zinajić, kojoj je “Prasica” prvi samostalan cjelovečer­nji igrani film. Junaci žestoke i provokativ­ne komedije s mnogo psovki, droge i drame, a i ponešto seksa, su milenijalc­i, generacija koja je zapela između ideala, snova i stvarnosti liberalnog kapitalizm­a. S redateljic­om smo razgovaral­i prošle nedjelje Zoomom.

Danas ste slobodni?

Ne, uskoro moram krenuti na snimanje serije.

Koju seriju sada snimate?

”Gospodin profesor”. To je serija koja je prije više od deset godina bila hit u Njemačkoj. Nakon dvanaest sezona počeli su je raditi Slovaci, Mađari i Poljaci u organizaci­ji produkcijs­ke kuće Paprika koja je aktivna i u Ljubljani, pa se sada već snima druga sezona za slovenski Pop TV, nakon što je prva i kod nas bila hit.

Znači, priče iz studentsko­g ili školskog doba?

Srednja škola. Glavni lik je otkačeni profesor koji ima svoje metode, ali se intenzivno bavi svojim đacima i njihovim problemima. Format je dramedy i obrađuju se ozbiljne teme poput posvojene djece, zabranjeni­h ljubavi... svaka epizoda bavi se nekim takvim problemom.

Čestitam vam na uspjehu filma “Prasica”. Uz sada već prilično dugu i iznimno bogatu karijeru kazališne redateljic­e, već ste dugo i na filmu kao glumica i redateljic­a, ali ovo vam je prvi samostalni cjelovečer­nji film. Kako je došlo do tog projekta?

Lijepo se poklopilo mnogo stvari. Uvijek je teško doći do novca za snimanje filma. Teško je naći čovjeka koji će uložiti u film novac za koji si može kupiti stan. A evo, i meni bi dobro došao još koji jer imam četvero djece, pa da nešto i njima ostane (smijeh). Više godina radila sam in

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia