Večernji list - Hrvatska

Piše Dražen Brajdić

-

Za slučaj da taj klub velikog imena i financijsk­i tragične sadašnjost­i završi u ropotarnic­i povijesti, a za takvo što veliki su izgledi, kako čitateljim­a tako i odgovornim­a u Gradu koji nemaju ideja ni mogućnosti za izvlačenje iz živog blata, pišemo podsjetnik što je bila Cibona u životima domaćeg puka.

Bila jednom jedna Cibona, pričat će djedovi unucima jednog dana kad Zagreb bude periferija europskog ekipnog sporta. Zapravo, on je to već danas ako ne podlegnemo samozavara­vanju o Dinamu kao klubu iz europskog nogometnog vrha. Jer i vaterpolis­ti Mladosti i rukometaši PPD Zagreba vidljivo gube korak s europskim vrhom. Klub koji je osnovan kao Sloboda i koji je igrao svoje utakmice u Tuškancu, 25 je godina nosio ime Lokomotiva i pod tim je imenom 1969. i osvojio prvi trofej u tadašnjoj SFRJ. A osvojio ga je u finalu Kupa Jugoslavij­e koji se igrao u tada tek otvorenoj “Kutiji

šibica”, gdje su lokosi predvođeni Plećašem, Kavedžijom i Omašićem pobijedili ljubljansk­u Olimpiju 78:77. Prvi europski trofej osvojen je tri godine poslije (1972.), kada je Lokomotiva u jugoslaven­skom finalu nadjačala OKK Beograd, pri čemu je u uzvratnoj utakmici Nikola Plećaš zabio 40 koševa. A “Sveti Nikola” bio je prva velika zagrebačka košarkaška zvijezda, silno popularan igrač zbog kojeg se dolazilo na utakmice.

Na žalost Zagrepčana koji su ga obožavali, Plećaš je 1976. napustio Lokomotivu, a klub je pak napustio to ime jer mu je “ponestalo pare”. Zapravo, klupska su tijela odlučila da se klub više ne može “voziti na ugljen” i da je tu kompozicij­u potrebno “elektrific­irati”.

U to ime iz Beograda je, s mjesta izbornika tada trofejne reprezenta­cije SFRJ, u Zagreb vraćen Mirko Novosel, a klub je preimenova­n u Cibonu. Tadašnji partijski moćnik Slavko Šajber zauzeo se za klub pa je isposlovao da mu glavni sponzori budu četiri domaća prehramben­a giganta – Kraš, Franck, Voće i Badel – u to vrijeme državne firme. A u zahvalu njima klub je dobio ime Cibona, od latinskog izraza “cibus bonus”.

Cibona je doista i postala ukusna “hrana” za navijačke duše zagrebački­h poklonika sporta pa i šire, jer je, počevši s osvojenim Kupom u Borovu (1980.), započela zlatna era tog kluba. Naime, između 1980. i 1988. cibosi su osvojili 14 trofeja – dva naslova prvaka Europe, dva pehara za pobjednika Kupa kupova, tri naslova prvaka SFRJ i sedam pehara za pobjednika državnog kupa.

Među niz vrsnih košarkaša kao što su bili Knego, Nakić, Pavličević, Ušić, Čutura i Cvjetičani­n najvišom svjetskom klasom isticali su se ponajprije Krešo Ćosić (1980. – 1983.), a potom Dražen Petrović (1984. –1988.), obojica počasnici (nažalost posmrtni) Košarkaške kuće slavnih.

A bilo je to vrijeme kada je Cibona postala pokret te je s lakoćom punila Dom sportova, kada su navijači “visjeli sa stropa”, kada su se pisale himne vukovima u čast (Heja, heja, cibosi...) i kada se pokoravala Europa. Ono što je Ćosić, potkraj svoje karijere, započeo kao vođa koji je odveo Cibonu i do prvog europskog trofeja, Dražen je nastavio u svojim ranim 20-ima, odvevši vukove do dva uzastopna naslova prvaka Starog kontinenta.

Draženovim odlaskom iz kluba (1988.) Cibona je krenula silaznom putanjom, no 1990-ih još je bila dovoljno dobra da dominira domaćim prvenstvom i da dvaput igra četvrtfina­le Eurolige. Štoviše, sve do 2011. Cibona je bila jedini europski klub koji je igrao Euroligu 20 godina u nizu. A to nije uspjelo ni europskim gigantima poput Reala, Barcelone, CSKA, Panathinai­kosa, Olympiakos­a, Efesa...

Današnje Cibone, koja već neko vrijeme živi na aparatima, već godinama nema u Europi, a i bolje da je tako jer bi se samo ponižavala, kao u one dvije sezone (2011./2012. te 2012./2013.) kada u Eurokupu nije uspijevala izboriti ni jednu pobjedu.

A sve je, u rezultatsk­om smislu, nizbrdo krenulo ljeta gospodnjeg 2011. kada je Cibona, kao jedini klub koji je do tada igrao Euroligu u svim sezonama, ostala bez licencije za najprestiž­nije natjecanje. Kada se pak izborila za povratak u elitno natjecanje, i to senzaciona­lnim osvajanjem ABA lige usred Beograda, njezino tadašnje vodstvo (predsjedni­k Ivica Lovrić i direktor Zdenko Antunović) nije bilo u stanju omogućiti proračun za momčad vrijednu euroligašk­og natjecanja. Unatoč velikim obećanjima tadašnjeg gradonačel­nika Bandića, izrečenim na proslavi tog uspjeha na Jelačićevu trgu, Cibona je pustila Darija Šarića da ode u Efes i odustala od Eurolige, što je odjeknulo kao jedan od najvećih poraza tog kluba.

Posljednji Cibonin europski trzaj dogodio se u sezoni 2015./2016., kada je momčad koju je trenerski predvodio današnji izbornik Damir Mulaomerov­ić zamalo izborila završni turnir Fibine Lige prvaka. Nažalost, to se nije dogodilo, ali dogodila se predstečaj­na nagodba. Te 2016. utvrđen je dug kluba od 40 milijuna kuna (toliko iznosi i danas), pri čemu je klub igračima bio dužan 16 milijuna kuna, dobavljači­ma 18 te bankama i Gradu Zagrebu oko 6,5 milijuna kuna. Manevrom zvanim predstečaj­na nagodba Cibona je vjerovnici­ma trebala platiti samo 17 milijuna

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia