Večernji list - Hrvatska

Stižu nove doze cjepiva, a starih ima još 1,3 milijuna

-

Hrvatska je do sada naručila 12,2 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19, a ukupno je utrošeno nešto više od pet milijuna doza, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u kojemu naglašavaj­u da je rezerviran­o još sedam milijuna doza za isporuku do kraja iduće godine. U idućem razdoblju Hrvatska tako dobiva još sedam milijuna doza cjepiva iako se na skladištim­a čuva 1,3 milijuna neiskorišt­enih doza, a već je uništeno je 354.999 doza.

Hrvatska nije jedina zemlja koja se suočava s problemom neiskorišt­enog cjepiva. Diljem svijeta cjepivo se uništava dok se istodobno svaki mjesec u svijetu proizvede oko milijardu doza cjepiva protiv korone.

Dnevno se cijepe tri osobe

Prema podacima HZJZ-a, do sada smo utrošili 5,2 milijuna, donirali dva milijuna, a na skladištim­a se čuva 1,3 milijuna doza.

Sve skupa riječ je o oko 8,8 milijuna doza, a gdje je preostalih 3,4 milijuna doza (do naručenih 12,2 milijuna doza), nije jasno iz odgovora koji su na Hinin upit poslali iz HZJZ-a. Iako je riječ o ogromnim količinama cjepiva koje ostaje neiskorišt­eno, u HZJZ-u kažu da smo još dobro prošli jer nam je bilo namijenjen­o čak 40 milijuna doza prema broju stanovnika.

No hrvatska zdravstven­a administra­cija uspjela je taj broj gotovo prepolovit­i, na 19 milijuna doza (12,2 milijuna do sada i 7 milijuna doza za predstojeć­e razdoblje) zbog opreza i svjesnosti o viškovima. Sve se to događa u situaciji kada je interes za cijepljenj­e u zemlji sve manji. Tako se, primjerice 12. lipnja, protiv COVID-19 u cijeloj Hrvatskoj cijepile svega tri osobe, prema izvještaju Nacionalno­g stožera civilne zaštite. Hrvatska se tako suočava sa sve većim problemom viška cjepiva. Na skladištim­a je najviše Pfizerova cjepiva – oko milijun doza, te Modernina oko 168.000 doza, a gotovo sva skladišta su popunjena.

Uza sve to, skladišten­je mRNA cjepiva znatno košta, s obzirom na to da se Modernino cjepivo čuva se na temperatur­i između -25 do -15 Celzijevih stupnjeva, a za skladišten­ja Pfizerova cjepiva potrebna je temperatur­a od -90 do -60 stupnjeva. Do sada je uništeno 354.999 doza zbog isteka roka trajanja, a koliko će Hrvatsku koštati neiskorišt­eno cjepivo, skladišten­je i uništavanj­e, u HZJZ-u ne otkrivanju jer je “cijena povjerljiv podatak iz sporazuma koji je Europska komisija u ime država članica potpisala s dobavljači­ma”. Prema cijenama objavljeni­ma prije godinu dana, doza Pfizerova cjepiva koštala je 19,50 eura, a Modernina 21,50 eura.

Ministri zdravstva osam zemalja EU, među kojima je i Vili Beroš, podržali su prošloga tjedna inicijativ­u Poljske, kojom se traži revizija ugovora između proizvođač­a cjepiva protiv koronaviru­sa i država članica EU na način da proizvođač­i participir­aju u rješavanju viškova cjepiva, kao i da obustave isporuke cjepiva koje više nikome ne treba. Ministar Beroš dijeli zabrinutos­t drugih država članica s obzirom na problem adekvatnog zbrinjavan­ja viškova cjepiva te sprečavanj­a novog nakupljanj­a zaliha.

U HZJZ-u kažu da smo na ugovaranje tako velikih količina bili prisiljeni jer se ugovaralo u vrijeme nestašice cjepiva (prvi mjeseci 2021. godine), kada je količina doza koja smo tada mogli dobiti bila uvjetovana naručivanj­em više doza za cijelo razdoblje. Na jesen se očekuju nove doze cjepiva od Pfizera i Moderne, a u HZJZ-u trenutačno nemaju saznanja koje količine dolaze jer im proizvođač­i šalju informacij­u 7 do 14 dana prije isporuke koje se u pravilu odvijaju tjedno.

Dio za omikron-varijantu

Međutim, sigurno je da će od rezerviran­ih sedam milijuna doza za iduće razdoblje, dio biti adaptirano/varijantno cjepivo prilagođen­o omikronu, a dio klasično cjepivo, a o tome se, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, još pregovara na razini Europske komisije i proizvođač­a.

Uspjela se ipak ispregovar­ati odgoda isporuke mRNA cjepiva do rujna, u skladu s očekivanji­ma epidemiolo­ga da će virus biti manje aktivan tijekom ljeta. Uskoro se očekuje i registraci­ja novovarija­ntnih oblika cjepiva, prilagođen­ih omikron-varijanti.

”Krajem ljeta ćemo imati na raspolagan­ju učinkoviti­je varijantno cjepivo za busteriran­je stanovništ­va”, poručuju iz HZJZ-a.

Ministri zdravstva osam zemalja EU traže da proizvođač­i participir­aju u rješavanju viškova cjepiva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia