Večernji list - Hrvatska

Zahvaljuju­ći Pelješkom mostu, i na jugu očekuju Austrijanc­e

- Radmila Kovačević

Natječaj za izbor direktora Hrvatske turističke zajednice zatvoren je prije nekoliko dana, javilo se šestero kandidata, a među njima i Kristjan Staničić. Aktualni direktor HTZ-a svoju kandidatur­u ne želi komentirat­i, govori o sezoni, utjecaju rata i drugim turistički­m aktualnost­ima.

Svih tristotinj­ak turistički­h zajednica do kraja ovog mjeseca mora provesti natječaj za direktora, što će zasigurno iznjedriti i mnoga nova imena, je li takvo ‘provjetrav­anje’ bilo potrebno sustavu TZ-a?

Jedan od ciljeva promjene zakonskog paketa koji se odnosi na sustav turistički­h zajednica je reforma sustava, što podrazumij­eva i daljnju profesiona­lizaciju i uspostavu turistički­h zajednica po načelu destinacij­skih menadžment organizaci­ja. Direktori će time imati veću ulogu u osmišljava­nju i usmjeravan­ju aktivnosti za upravljanj­e destinacij­om. Mnogi natječaji već su provedeni, mnogi dokazani profesiona­lci ostali su na svojim pozicijama, negdje su se dogodile i promjene. Međutim, svaka promjena donosi i nešto novo, nova razmišljan­ja, nove ideje, iznjedre se neki novi projekti pa je tako i u ovom slučaju.

Situacija u svjetskom turizmu nakon dvije pandemijsk­e godine stabilizir­ala se unatoč ratu u Ukrajini, kakve rezultate u dosadašnje­m dijelu godine bilježi naš turizam?

Iako je bio među prvim sektorima pogođenima pandemijom, turizam je i među sektorima koji se najprije počeo oporavljat­i. To je možda i najbolje vidljivo na primjeru naše zemlje. U 2020. smo ostvarili 50 posto, a lani 77 posto rezultata iz rekordne 2019. Veliki doprinos u tome imale su i Vladine mjere, u prvome redu mjere za očuvanje radnih mjesta. U dosadašnje­m dijelu ove godine, pak, ostvarili smo više od 17 milijuna noćenja, što je rast prema lani od 152 posto, a to je visokih 94 posto rezultata u odnosu na 2019. U dosadašnje­m dijelu lipnja smo, pak, pet posto nadmašili broj noćenja iz lipnja 2019. Praktički smo se vratili na trendove od prije pandemije, a pred nama je glavni dio sezone u kojem očekujemo nastavak pozitivnih trendova.

Kakve su brojke iz zemalja u susjedstvu Ukrajine; iz Poljske, Slovačke i Mađarske?

Jako dobre. Poljaci su u dosadašnje­m dijelu godine ostvarili više od 700.000 noćenja, što je rast od 75 posto u odnosu na lani i rast od osam posto prema 2019. Tu su i Mađari s dosad ostvarenih više od 260.000 noćenja, što je čak 184 posto više nego lani i četiri posto više nego 2019. Slovaci su ostvarili više od 200.000 noćenja, a to je 123 posto više nego lani i 32 posto više nego 2019. Ove brojke potvrđuju odličnu poziciju Hrvatske na tim tržištima, čemu je pridonijel­a i vrlo intenzivna promocija.

Nijemci su uoči početka glavne sezone putovanja prilično zabrinuti zbog rata i gospodarsk­e situacije, treba li to zabrinjava­ti domaćine s obzirom na to da su to naši najbrojnij­i strani gosti?

Prema informacij­ama naših partnera, potražnja Nijemaca za turistički­m aranžmanim­a u Hrvatskoj je na vrlo visokoj razini. Nakon pandemije Nijemci žele putovati, a među traženijim destinacij­ama je Hrvatska. Buking za našu zemlju je vrlo dobar, što je zasigurno i rezultat kampanje koju smo proveli početkom godine s ciljem poticanja rezervacij­a na najjačim buking platformam­a na njemačkom tržištu. Nijemci su od početka godine ostvarili čak 16 posto više noćenja nego u istom razdoblju 2019. Kako će se sezona dalje odvijati, ostaje vidjeti, ali u svakom slučaju očekujemo pozitivan rezultat s ovog tržišta.

Nedavno ste bili u Austriji, Hrvatska je u toj zemlji zadržala poziciju najomiljen­ije ljetne autodestin­acije?

Austrijsko tržište jedno je od naših tradiciona­lno najvažniji­h emitivnih tržišta i vesele nas pokazatelj­i prema kojima smo Austrijanc­ima inozemna destinacij­a broj jedan kada govorimo o putovanjim­a cestovnim pravcima, a u samom smo vrhu, uz Italiju, kada gledamo sve vrste putovanja. Dosadašnji rezultati s ovog tržišta također obećavaju, zasad bilježimo rast noćenja od tri posto prema 2019. Tijekom glavnog dijela sezone očekujemo velik broj austrijski­h gostiju u Istri i na Kvarneru, ali zbog pelješkog mosta i na krajnjem jugu Hrvatske, što do sada nije bio slučaj.

U hotelskim kućama, posebice na sjeveru obale, uvjereni su da bi ovogodišnj­a sezona financijsk­i mogla biti bolja nego rekordne 2019., kakve su vaše prognoze?

Definitivn­o očekujemo kako će rast turističko­g prometa u konačnici rezultirat­i i rastom prihoda. Za sada su nam poznati podaci Porezne uprave za prvih pet mjeseci ove godine prema kojima je u pružanju usluga smještaja, pripreme i usluživanj­a hrane i pića te agencija i turoperato­ra ukupno fiskalizir­ano računa u vrijednost­i 8,169 milijardi kuna, što je 17 posto više nego u istom razdoblju 2019. No, konačni rezultat i zarada od turizma ovisit će i o dinamici kretanja cijena inputa u koje, među ostalim, ubrajamo i energente.

Ima li ove godine novosti u promotivno­m pristupu inozemnim tržištima?

Ima. Uz kampanje i aktivnosti koje kontinuira­no provodimo naglasak smo stavili na posebna promotivna događanja. Od Praga, Ljubljane, Bratislave, Cannesa, Stockholma, preko Beča i New Yorka nastojimo okupiti najvažnije partnere, utjecajne medije i predstavit­i novosti naše ponude. Na taj način dobivamo usmjeravam­o svu pažnju na Hrvatsku te se prezentira­mo na najbolji mogući način i tako dodatno pozivamo javnost da budu naši gosti cijele godine, posebno u izvansezon­i. U svakoj državi prezentaci­ja je drugačija i naglasak je na onaj segment turističke ponude koji je na tom tržištu posebno tražen. S ovom praksom nastavit ćemo, pa nas do kraja godine očekuju događanja u Rimu, Münchenu, Budimpešti i Londonu. Uz to, posebno smo orijentira­ni na dovođenje što više biranih inozemnih novinara, travel blogera, influencer­a, youtubera, tiktokera kako bi se oni, ali i njihovi brojni pratitelji uvjerili da je Hrvatska idealna za odmor bogatog sadržaja i raznolike ponude.

Na domaće goste se svake godine računa i bez posebne promocije, tako će biti i ove sezone?

Ne bih se složio s vama da nemamo promotivni­h aktivnosti za domaće goste koji su nam itekako dragocjeni. Lani smo započeli kampanju “Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!”, a provodimo je i ove godine. Cilj je domaćim gostima približiti ruralnu ponudu i skrivene bisere turističke ponude koji su posebno u doba pandemije doživjeli afirmaciju. Na jesen ćemo nastaviti s akcijom Mjesec hrvatskog turizma kako bismo u posezoni domaćim gostima i svima onima koji se zateknu u našoj zemlji omogućili uživanje u turističko­j ponudi po znatno sniženim cijenama.

Poljaci su u dosadašnje­m dijelu godine ostvarili osam posto više noćenja nego 2019., Mađari četiri posto, Slovaci 32, a Nijemci 16 posto

 ?? ?? Kristjan Staničić na novom natječaju za direktora Hrvatske turističke zajednice imat će ukupno pet protukandi­data koji također žele zauzeti čelno mjesto u HTZ-u
Kristjan Staničić na novom natječaju za direktora Hrvatske turističke zajednice imat će ukupno pet protukandi­data koji također žele zauzeti čelno mjesto u HTZ-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia