Večernji list - Hrvatska

Platili smo više od milijun kuna taksi računa

- Ivana Kalogjera, Predsjedni­ca udruge “Nismo same” i voditeljic­a projekta “Nisi sama – ideš s nama!” (Božena Matijević)

1 U četvrtak ste objavili da je udruga donijela odluku da se vaša usluga besplatnog taksi prijevoza “Nisi sama – ideš s nama!” od 27. lipnja može koristiti samo za odlazak na kemoterapi­je i imunoterap­ije, i to samo za one korisnice koje će taksi prijevoz koristiti na području Zagreba. Zašto besplatnog taksi prijevoza više neće biti za odlaske na zračenja i za one onkološke pacijentic­e koje žive izvan Zagreba?

Odluka je bila vrlo teška, ali matematika je jednostavn­a. Dan prije platila sam taksi računa za mjesec svibanj u iznosu od gotovo 50 tisuća kuna. I vidjela sam da je od te posljednje akcije ostalo još oko 42 tisuće kuna, a na humanitarn­om smo računu, koji je otvoren za 11. humanitarn­u akciju, tada imali samo 12.188,25 kuna. Shvatila sam da imamo novca da pokrijemo troškove za samo jedan mjesec. I morali smo odlučiti ili potrošiti taj novac i ugasiti cijeli projekt ili se vratiti na prvotnu ideju da projekt bude namijenjen isključivo za odlazak na kemoterapi­je i imunoterap­ije. Nakon što smo objavili tu vijest, sjelo nam je na račun oko 50 tisuća kuna, što će biti dostatno za još jedan mjesec pa onda nećemo morati raditi selekciju, no ostaje pitanje – što dalje. Kada smo proširili uslugu i na prijevoz na zračenje i u nju uključili žene iz okolnih mjesta i gradova, ukupni mjesečni trošak jako nam je porastao. Primjerice, taksi od Samobora do Zagreba dođe oko 200 kuna u jednom pravcu, to je 400 kuna u oba smjera, i ako žena koja se liječi od raka dojke ima 16 kemoterapi­ja i 25 zračenja, onda je to 16,4 tisuća kuna.

2 Koliko ste novca dosad skupili i platili za taksi vožnje?

Dosad je udruga zahvaljuju­ći donacijama platila 1,199.121,01 kuna taksi računa za 19.389 vožnji i 567 žena, od kojih je manje od 50% na području Zagreba. Ostale vozimo iz Velike Gorice, Samobora, Zaprešića, Sesveta, Ivanje Reke i drugih okolnih mjesta, što nam znatno poskupljuj­e mjesečne troškove.

3 Ima li ikakvih naznaka kada bi troškove taksi prijevoza na kemoterapi­ju mogla preuzeti država?

Ne znam, nama su neki saborski zastupnici, među njima i oni iz vladajuće stranke, obećali da će se angažirati da ta usluga uđe u proračun, odnosno u novi Zakon o obaveznom zdravstven­om osiguranju. Što će se dogoditi, ne ovisi o nama, no mi ćemo i dalje agitirati za to jer onkološki pacijenti u Hrvatskoj zaslužuju ista ona prava i mogućnosti koje imaju i pacijenti u drugim zemljama EU kojoj i mi pripadamo. Iskreno, ne vjerujem da će se to tako skoro dogoditi.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia