Večernji list - Hrvatska

Nema života od sjećanja, no Cibona može (pre)živjeti

U tijeku su dvije akcije za spašavanje dvostrukog prvaka Europe, onu donatorsku predvodi legenda kluba Aco Petrović, a drugu aktualno klupsko vodstvo u ostavci

- (D. Brajdić)

Puno se potrošilo tinte za tekstove o posrnulom divu i o potrazi za spasonosni­m rješenjem koje bi nekad velikom klubu barem sačuvalo ime i nasljeđe. Jer, ode li Cibona u stečaj i što god iz toga da proizađe – pa tako i neka nova udruga modificira­na imena – to više ne bi bio klub koji je bio dvostruki prvak Europe, osvajač pet europskih i 39 domaćih trofeja (11 u SFRJ i 28 u Hrvatskoj). Dođe li do likvidacij­e kluba, potencijal­ni “nasljednik” možda više neće niti stanovati u Košarkaško­m centru Dražen Petrović koji nosi ime po neprežalje­nom velikanu tog kluba. U tom slučaju, dio pehara iz bogate klupske riznice završio bi baš u obližnjem Draženovu muzeju, zacijelo kao i jedina tri dresa (Petrović, Nakić, Knego) ovješena o svod dvorane.

A Cibona je emocija, posebice za Zagrepčane koji dulje pamte i koji su imali to zadovoljst­vo navijati za “vukove” iz 80-ih predvođene genijalcim­a, Ćosićem pa Draženom, kada je taj klub bio i svojevrsni sportski pokret. No, Cibona je tijekom 90ih i 2000-ih bila i sportsko zadovoljst­vo koje nam je pružala kao standardni euroligaš jer smo u Zagrebu mogli gledati Real, Barcelonu, CSKA, Panathinai­kos, Olympiakos, Efes, Fener... Nažalost, nema života od sjećanja i današnja Cibona je “prosjak” koji preklinje za “koricu kruha” no i takvu stanju, barem donedavno, nije prestala biti oslonac hrvatske košarke, klub koji je u 30 godina formirao najviše reprezenta­tivaca. I zato nas žalosti da se nitko dosad iz krovnih institucij­a hrvatskog sporta (Ministarst­vo sporta i turizma, HOO) o tome nije tematski očitovao. I pribojavam­o se da je sve što će oni učiniti biti da će doći “zapaliti svijeću”.Doduše, dogodio se jest razgovor s ministrico­m sporta Brnjac, razgovaral­o se jest i s ministrom financija Marićem, no upitno je kako i što oni mogu učiniti. Jer, zahvaljuju­ći nepostojan­ju kontrole javnog novca u sportskim udrugama, voda je Ciboni došla do grla, a nitko se od utjecajnih pojedinaca i institucij­a neće izravno angažirati jer se boje otvaranja “Pandorine kutije”. Jer, još je tu klubova ekipnih sportova koji žive na rubu i uz ovaj presedan i svi oni bi zatražili intervenci­ju institucij­a. Na ovu temu ne oglašava se, barem ne samoinicij­ativno, ni Hrvatski košarkaški savez koji je također nemoćni promatrač. Baš kao što je to bio kod gašenja Jollyja i Zagreba te preseljenj­a Cedevite u Ljubljanu. No, zato to nisu Aco Petrović i njegov odvjetnik Saša Pavličić Bekić koji su krenuli u “posljednji juriš”, onaj donatorski, za spašavanje hrvatske košarkaške ikone.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia